Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Definitielijst 


 • Afleggers
  Manier waarop sommige planten zich vermeerderen. 1 van de takjes wordt ingegraven in de bodem, waarna wortels gevormd worden en de jonge plant opkomt.

 • Anadroom
  Een anadrome kogelvis is een vis die vanuit zee de rivieren optrekt om te paaien. De paaigebieden kunnen in de benedenloop of de bovenloop van de rivier zijn (van zout, brak naar zoet).

 • Bioloog
  Een bak onder het aquarium kamer gevult met filtermateriaal waardoor je water loopt.

 • Biotoop
  Aquarium met planten en vissen op uit het zelfde gebied.

 • Doorvoer
  Gat in het aquarium waardoor de overlooppijp zit die naar het bioloog of sump gaat.

 • Emers
  Aan het emers kweken van aquariumplanten zitten een aantal voordelen boven het submers (onder water) kweken van aquariumplanten. De meeste aquariumplanten groeien emers sneller dan submers: emers gekweekte aquariumplanten hebben geen last van algen, zijn minder gevoelig voor wisselende omstandigheden, hebben minder licht nodig dan submers groeiende en zijn gemakkelijker te vervoeren omdat ze steviger zijn dan submers gekweekte aquariumplanten.

 • Epifyt
  Epifyten zijn organismen die op planten groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken (in tegenstelling tot parasieten). Ook planten die op boom(schors) en die op bladeren groeien worden tot de epifyten gerekend.

 • Estuarium
  Een estuarium is een verbrede, veelal trechtervormige riviermonding, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat, en waar getijverschil waarneembaar is.

 • Euryhaline
  Organismen die zich aan een brede waaier van zoutgehalten aanpassenkunnen aanpassen. Een voorbeeld van euryhaline vissen is molly (Poecilia SP.) welke kan binnen leven vers, brak, of zout water. Euryhaline organismen worden algemeen gevonden in habitat zoals estuaria en getijden pools waar het zoutgehalte regelmatig verandert. Nochtans, zijn sommige organismen euryhaline omdat hun het levens cyclus impliceert migratie tussen zoetwater en mariene milieu's, zoals het geval met is zalm en palingen.

 • Lessepsian
  De migratie van Lessepsian (ook geroepen De invasie van Erythrean) is de aan de gang zijnde migratie van mariene soorten over Het Kanaal van Suez, gewoonlijk van Rode Overzees aan Middellandse Zee, meer zelden in de tegenovergestelde richting. Het wordt daarna genoemd Ferdinand de Lesseps, de ingenieur verantwoordelijk voor de bouw van het kanaal. Voor een bredere context, wordt de term de „migratie van Lessepsian“ gebruikt om om het even welke dierlijke migratie over kunstmatige structuren te beschrijven, d.w.z. dat die niet was het niet voor de aanwezigheid van een kunstmatige structuur zou voorgekomen zijn.

 • Lurker
  Loerende jager, ligt ingegraven in de zandbodem tot zijn prooi voorbij komt zwemmen en slaat dan toe (inactieve jager).

 • Moeilijksheidsgraad (in database)
  De moeilijkheidsgraad wordt bekeken per water soort (zoet, brak en zout). Een zoutwater kogelvis is dus in deze classificering niet lastiger als een zoetwater kogelvis. De volgende aspecten zijn meegenomen in de classificering:
  1. Gevoeligheid voor ziektes

  2. Formaat vis

  3. Tanden groei

  4. Acclimatisatie (wennen aan voer bij introductie in gevangenschap)

  5. Benodigde inrichting aquarium

  6. Weinig/veel informatie beschikbaar

  7. Agressiviteit

  Afbeelding Zeer moeilijk houdbaar (niet aan te bevelen)
  Afbeelding Moeilijk houdbaar
  Afbeelding Lastig houdbaar
  Afbeelding Goed houdbaar
  Afbeelding Eenvoudig houdbaar
  Afbeelding Zeer eenvoudig houdbaar

 • Operculum
  Het operculum (meervoud: operculums of opercula) is een 'dekseltje' waarmee bij bepaalde groepen slakkensoorten de mondopening van de schelp kan worden afgesloten, als het dier zich daarin teruggetrokken heeft. Het operculum zit vastgegroeid aan het lichaam van het dier, is dus niet op één of andere wijze direct bevestigd aan de schelp en wordt gedurende het hele leven gebruikt. De groei van het operculum gaat gelijk op met de groei van de mondopening van het slakkenhuis.

 • Overloop
  Ruimte waarin het water overloopt, waarna het in de overlooppijp naar het bioloog of sump gaat.

 • Overloopkam
  Kam op de rand van de overloop, die voorkomt dat vissen of grof vuil in de overloop komt.

 • Poliepen
  Een poliep is een neteldier, van de superstam Radiata. Poliepen hechten zich aan de bodem vast en hebben meerdere tentakels, als gevolg waarvan ze vaak voor planten worden aangezien. De typische bouw van een poliep is een smalle buis met een verbrede voet aan de aborale zijde (dus weg van de mondopening) en een tentakelkrans aan de orale zijde. Poliepen zijn gewoonlijk klein, maar sommige soorten kunnen een diameter van één meter vertonen. Lichaamssymetrie: bi- of quadriradiaal. Bij koloniale vormen zijn de voeten van de verschillende individuen met elkaar versmolten.

 • Puffer
  Engelse benaming voor kogelvis

 • Submers
  De term submers (ondergedoken) wordt gebruikt voor waterplanten (en ook schimmels), die geheel onder water groeien. Alleen de bloeiwijze kan bij sommige soorten boven het water uitsteken.

 • Sump
  Een bak onder je zeewater aquarium waar onderandere je thermostaten en afschuimer inzitten.

 • Targetpuffer
  Kogelvissen met een kleurrijke stip op de achterste helft van het lichaam. Dit lijkt op een rode stip van een dartbord.

 • Toadfish
  Een gemeenschappelijke naam voor een verscheidenheid van soorten uit verschillende families van vissen, meestal om hun pad-achtige uitstraling.

 • Toby
  Een toby is het Engelse woord voor de groep "spitsneus kogelvissen" uit de subfamilie Canthigastrinae.

 • Waterwaarde
  Getalsmatige waarde van de verschillende chemische waardes van aquariumwater.

 • Zoöxanthellen
  Zoöxanthellen zijn kleine eencellige algsoorten die in symbiose met koralen leven.

 • Zichtlijn
  Een zichtlijn is je blikveld als je bijvoorbeeld van de ene kant van het aquarium door het aquarium heenkijkt.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 204 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 202 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding