Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen & onderzoek

De vijf fasen van paringsgedrag van Diodon holocanthus


Onderstaand verhaal en foto's is vertaald voor onderwater fotograaf Tony Wu. De foto's zijn waanzinnig en Tony's theorie en manier van vertellen zijn zo herkenbaar...

Er is veel dat we over onszelf kunnen leren door het observeren van kogelvissen.

Tijdens twee duiken zag Tony een aantal mannelijke egelvissen (Diodon holocanthus) achter vrouwtjes aan zitten. De mannetjes waren erop gebrand om te paren. De vrouwtjes waren blijkbaar niet zo gecharmeerd van het concept...

Achteraf, na het bekijken van de foto’s identificeerde Tony 5 stappen in dit stekelige proces van hofmakerij, die, in sommige opzichten, vergelijkbaar is met de H. sapiens :p


Fase één: “Shock and Awe”
Tijdens zijn eerste ontmoeting, zag Tony een eenzame vrouw de aandacht trekken van één, twee en daarna drie mogelijke vrijers. De mannetjes achtervolgde haar in cirkels, links, dan rechts, omhoog, dan naar beneden; weer om zich heen, weer omhoog, weer naar beneden... totdat ze letterlijk puffend op adem moest komen (net als Tony).

Afbeelding

Toen de achtervolging in volle gang was, beten de mannetjes de vrouwtjes continu. Op welke wijze de mannen dachten dat dit de vrouw gelukkig zou maken was onduidelijk. Het enige wat duidelijk was, was dat zo nu en dan stukjes huid loskwamen. Ook de mannetjes beten elkaar, al was het bijten onder de mannen beduidend meer venijnig. In één geval, nam een kogelvis een grote hap uit de buik van een ander, waardoor er een gat ontstond… auw!


Fase twee: “Verstoppertje spellen”
Uiteindelijk, jaagde één van de mannen de twee andere weg en bleef hij achter om zijn prijs op te eisen... althans dat dacht hij.

De gewillige vrouw verborg zich in een emmer en keek Tony aan met een smekende blik om haar locatie niet te onthullen.

Afbeelding

Intussen is het altijd enthousiaste mannetje (let op zijn gretige glimlach) in het zand aan het zoeken naar zijn vermiste liefde. Je zou denken dat de man in de voor de hand liggende plaatsen kijkt... maar nee. Het kostte hem een tijdje om het door te hebben... ook al zat Tony daar direct naar het vrouwtje te kijken.

Tony moest het verliefde paar verlaten op dit punt, gezien de decompressie tijd. Terug aan land na een fatsoenlijke oppervlakte-interval, is hij terug gesprongen in het water (op een andere locatie) en ontdekte een andere paar egelvissen die zich bezig hielden met precies dezelfde ritiueel.


Fase drie: "Delirium"
Naarmate de zonsondergang naderde, werden zaken nijpender, omdat de man werd overwonnen door de noodzaak om te voldoen aan zijn voortplantingsdrang. De amoureuze blik in zijn ogen veranderde in iets grenzend aan psychose en zijn glimlach veranderde in een gefrustreerde frons.

Afbeelding


Fase vier: "Achtervolging"
Na de rivaliserende mannetjes te hebben verslagen versierde het mannetje het vrouwtje tevergeefs met al zijn charme (lees: beet op haar totdat ze zich opblies uit irritatie). Op een gegeven moment liet het mannetje alle schijn voor wat het was en achtervolgde de vrouw zo snel en hard als hij kon.

Afbeelding

In reactie blies het vrouwtje zich nog meer op (Tony’s theorie was dat de vrouwelijke egelvis dacht dat ze als een gezwollen stekelig speldenkussen minder aantrekkelijk voor het mannetje zou zijn) en zwom zo hard als ze kon.

Dit specifieke vrouwtje maakte ook gebruik van Tony, door zich een paar keer te verbergen onder zijn vinnen, BCD en onder zijn lichaam... dit werkte allemaal een tijdje, terwijl de testosteron-gedreven man in boze kleine cirkels zwom op zoek naar zijn ongrijpbare vrouw... maar uiteindelijk vond hij haar altijd!

In het kort... ongeacht wat ze ook probeerde, de man weigerde te worden geweigerd.


Fase vijf: "Ren voor je leven"
In de laatste fase, gaf het vrouwtje op om moeilijk versierbaar te spelen en zwom gewoon zo snel en hard als ze kon richting diep water, in de hoop haar niet aflatende metgezel af te schudden.

Bij deze gelegenheid was Tony niet in staat om te volgen in de diepe donkere afgrond, maar uit eerdere ervaring wist hij dat het vrouwtje zich waarschijnlijk op een bepaald moment overgaf, waarna het paar met hoge snelheid richting van het oppervlak schoten, pauzerend op een diepte van rond de 10 a 12 meter om sperma en eieren te laten vrijkomen in het water.

Eenmaal voldaan, zou de man weg zijn gezwommen, de vrouw achterlatend in rust... vrede... eindelijk alleen... in het donker... opgelucht.

Afbeelding

Tekst en foto's Tony Wu

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 231 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 228 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding