Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Taxonomie 

Taxonomie is de wetenschap van het indelen. Taxonomie (taxon = groep) verwijst naar zowel de classificatie van dingen als naar de methode die aan de basis van deze classificatie ligt. In de biologie houdt de taxonomie zich bezig met het vinden, beschrijven, indelen en benoemen van organismen.

Organismen kunnen op grond van overeenkomsten hiërarchisch ingedeeld worden in een taxonomische boom, voor kogelvissen zijn bijvoorbeeld de volgende rangen gedefinieerd:

 • Rijk: Animalia (Dieren)

 • Stam: Chordata (Chordadieren)

 • Afdeling / substam: Vertebrata

 • Klasse: Actinopterygii

 • Orde: Tetraodontiformes

 • Familie: Tetraodontidae

 • Genus/geslacht: Tetraodon

 • Soort: biocellatus

Wetenschappelijke naam: Tetraodon biocellatus

Afbeelding


Wetenschappelijke benaming
Elk boek of tijdschrift over onze liefhebberij noemt dieren (of planten) met hun wetenschappelijke naam. Slechts voor enkele (populaire)soorten zijn er ook Nederlandse namen gangbaar. Het nadeel van populaire namen is dat voor een zelfde soort sterk kan verschillen van land tot land. De wetenschappelijke naamgeving daarentegen is internationaal vastgelegd in een soort wetgeving die de "Internationale Code voor Zoölogische Nomenclatuur" (ICZN) wordt genoemd. De wetenschappelijke naam voor een vis is dus internationaal en moet dezelfde zijn waar ook ter wereld.

Een wetenschappelijke naam bestaat altijd uit twee delen. Deze binaire nomenclatuur werd voor het eerst gebruikt door Carolus Linnaeus in 1758. Zo is de wetenschappelijke naam van de groengevlekte kogelvis, groene kogelvis, Green Spotted Puffer, GSP, Burmese pufferfish of Grüner Kugelfisch Tetraodon nigroviridis. Het eerste deel, Tetraodon, is de genusnaam of geslachtsnaam. Een genusnaam begint altijd met een hoofdletter. Het tweede deel, nigroviridis, is de soortnaam en wordt nooit met een hoofdletter geschreven, ook niet wanneer deze is afgeleid van de naam van een persoon of plaats.

In gedrukte vorm wordt een wetenschappelijke naam altijd cursief geschreven. Wanneer meerdere soorten uit een zelfde genus samen worden vermeld, wordt de eerste vermelding van de genusnaam altijd voluit geschreven en de daarop volgende afgekort met de eerste letter van de genusnaam. Een voorbeeld is de opsomming Tetraodon nigroviridis, T. fluviatilis, T. biocelalatus. Een specifieke soortnaam is verder altijd vergezeld van de genusnaam en mag nooit afzonderlijk worden gebruikt.

In de kop van een artikel treft men achter de tweeledige naam meestal ook nog een auteursnaam en een jaartal aan. Bijvoorbeeld: Tetraodon nigroviridis (Marion de Procé, 1822). Dit betekent dat de soort in 1822 door Marion de Procé voor het eerst werd beschreven.

Nu denk je misschien dit is allemaal vrij simpel om volgen, niets is minder waar. De overbrenging van gekende soorten naar een ander genus is storend voor de doorsnee liefhebber. Nog moeilijker wordt het als ook de soortnaam wijzigt. Hier spelen de regels van de ICZN een rol. Vooral de regels over "voorrang van eerstbeschrijving", "principe van de eerste revisor", "aanwijzing van de typesoort" zijn hier van belang.

Voor ons de gewone aquariumliefhebber is dit alles echter zeer moeilijk om volgen, dus Tetraodon nigroviridis is de groene kogelvis of de groengevelkte kogelvis of de GSP... Wel interessant is dat dus een wetenschappelijke naam in gedrukte vorm cursief, genusnaam hoofdletter en soortnaam geen hoofdletter geschreven wordt :)


Verwarring
Er heerst wat verwarring over de classificering van sommige zoutwater kogelvisachtigen. Hierbij wat uitleg.

Kogelvisachtigen of vastkakigen (Tetraodontiformes, ook wel Plectognathi genoemd), vormen een orde binnen de straalvinnige vissen.

De naam "vastkakigen" wijst op de vaste vergroeiing van bovenkaak en tussenkaak, ook wel papegaaibek genoemd. Het lichaam is bedekt met benige schubben of schildplaten (soms als gesloten pantser) of met stekels. Bij sommige soorten is de huid naakt. Er zijn kleine kieuwopeningen. Vastkakigen leven voornamelijk in tropisch en subtropische wateren hoofdzakelijk als bewoners van koraalriffen, sporadisch in gematigde streken. Enkele soorten trekken de rivieren op.

De volgende families worden onderscheiden:

Orde: Kogelvisachtigen (Tetraodontiformes)
 • Suborde: Triacanthodoidei
  • Driepootvissen Triacanthodidae

 • Suborde: Balistoidei
  • Driestekelvissen Triacanthidae

  • Trekkervissen Balistidae

  • Vijlvissen Monacanthidae

  • Koffer of Doosvissen Ostraciidae

 • Suborde: Tetraodontoidei
  • Drietandvissen Triodontidae

  • Kogelvissen Tetraodontidae

  • Egelvissen Diodontidae

  • Maanvissen Molidae


Kogelvisen en egelvissen vallen dus onder dezelfde suborde, maar hebben een eigen familie. Koffervissen vallen onder een andere suborde en hebben dan uiteraard ook een andere familie.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 115 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 113 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding