Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Voodoo, zombies en de kogelvis 

Vodun, in de volksmond bekend als voodoo, is zeer populair vanwege (de onjuiste weergave) in films uit Hollywood. Origineel is het een godsdienst die ontstaan is in West-Afrika. Dit eeuwenoude geloof valt te traceren naar het Yoruba- volk, dat in de 18de en 19de eeuw leefde. Zij leefden in delen van Togo, Nigeria en Benin.

Sommige antropologen geloven dat het begin van vodoo 6.000 jaar geleden begon. Vodoo is de meest dominante godsdienst in Haïti en werd erkend als de officiële godsdienst van Benin in 1996. Het heeft 60 miljoen volgelingen over de hele wereld en wordt ook beoefend in Ghana, de Dominicaanse Republiek en steden van het Amerikaanse Diepe Zuiden, zoals New Orleans. In de jaren 1700 werden vodoo- praktiserende West-Afrikaanse slaven verscheept om te werken aan de Franse plantages in Haïti (voorheen Hispaniola). De Fransen probeerden om ze te bekeren tot het Katholicisme, maar in het geheim bleven de slaven in hun eigen godsdienst geloven.

Vodoo bevat daarom elementen van het Katholicisme, maar heeft geen heilige tekst, een kerk of religieuze leiders. Beide religies hebben een aantal gelijkenissen. Beide geloven in een ‘opperwezen’, een hiernamaals, het bestaan van onzichtbare geesten, en beiden maken gebruik van rituele offers en de consumptie van vlees en bloed als het middelpunt van een deel van hun ceremonies.

Afbeelding


Aanhangers van vodoo vereren een heiligdom van geesten, aangeduid als Loa (betekent “mysterie”). Deze geesten waren eens mensen die buitengewone levens hebben geleid en zijn dus vergelijkbaar met christelijke heiligen. De Loa worden geloofd door vodoo volgelingen en ze laten hierdoor hun hele leven leiden. Tegelijker tijd zijn ze afhankelijk van hun aanbidders vanwege de offers die zij ontvangen, zo bestaat er een onderlinge afhankelijkheid van geesten en aanbidders.

Vodoo ceremoniën worden meestal in de buitenlucht gehouden. Dit zijn bijeenkomsten waar mensen proberen om contact te maken met de spirituele wereld. De ceremonies bestaan meestal uit een feest, het creëren van een patroon van meel of havermout op de vloer (een veve), drummen, dansen en zingen. De dans versterkt, tot een van de dansers is bezeten door een Loa en valt op de grond. Op dit moment is de geest die controle heeft van het lichaam van de danser. Tijdens dit ritueel, worden er schapen, geiten, kippen of honden geofferd om de geest te behagen.

Een houngan Vodun (is een priester), een haïtidans (een priesteres) en een bokur (een vodun tovenaar) geloofden te zijn begiftigd met het vermogen om zwarte magie uit te voeren. Ze gebruikten verschillende poeders die hun macht gaven over hun slachtoffers en voerden hierna de zombificatie uit.


De link met kogelvissen
In Haïti is zombificatie is een straf voor ernstige misdaden. Coupe poudre is het poeder wat gebruikt door een bokur om de zombificatie uit te voeren. Het werkzame bestanddeel van coupe poudre, is Tetradotoxin (TTX). Dit is het gif wat geproduceerd wordt in de lever en eierstokken van sommige soorten kogelvissen (bijvoorbeeld de Takifugu rubripes). TTX is een neurotoxine dat 500 keer krachtiger is dan cyanide. Het werkt door het blokkeren van de natrium- ion kanalen waardoor zenuw-en hartcellen om elektrische impulsen te produceren vervagen of zelfs volledig uitvallen. Een minuscule TTX dosis veroorzaakt een ‘bijna-dood- toestand’ waarin vitale functies zo langzaam functioneren dat er geen ademhaling en hartslag meer waargenomen kunnen worden. Totale verlamming volgt, maar de hersenen en zintuigen blijven werken. Het slachtoffer wat op het oog overleden lijkt te zijn wordt levend begraven.Een paar dagen nadat het slachtoffer begraven is, wordt de 'zombie' opgegraven. Hierna kreeg het slachtoffer een poeder met atropine en scopolamine. Deze zijn giftig en bevatten stoffen uit de planten Datura metel en Datura stramonium waardoor het slachtoffer gaat hallucineren (beide planten staan bekend als de 'zombie komkommer "). Dit poeder brengt het slachtoffer in een permanente staat van delirium (blijvende verwardheid) en desoriëntatie wanneer het wordt toegediend. Hij of zij kan dan als slaaf aan het werk bij degene waar het slachtoffer het misdrijf heeft gepleegd.

De kogelvis is een delicatesse in Japan. Slechts kleine hoeveelheden van de vissen zijn eetbaar en de voorbereiding is buitengewoon moeilijk. Alleen hoog opgeleide koks kunnen de organen die TTX produceren goed en veilig verwijderen. Sporen van het gif veroorzaakt een tintelend gevoel op de tong en lippen als de kogelvis wordt gegeten.

Elk jaar overlijdt er een klein aantal mensen aan een hartaanval door het eten van een kogelvis die niet goed is voorbereid. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die levend begraven zijn nadat zij in een diepe coma terecht kwamen door het eten van een kogelvis. Vandaar dat in Japan geld dat men drie dagen na het eten (en overlijden) van een kogelvis aan een hartmonitor liggen in het ziekenhuis. Dit om vast te stellen dat het slachtoffer daadwerkelijk overleden is.

Er zijn echter geen gevallen gerapporteerd van zombificatie in Japan. Het fenomeen van ‘vodoo zombificatie’ kan worden toegeschreven aan het socialisatie proces, waarbij persoonlijke kennis nodig is van de Vodoo religie en een ‘tovenaar’ die de verwachte effecten van de poeder kent...


Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 219 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 217 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron