Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon biocellatus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe buik is wit en de rug is groen van kleur met gele en zwarte patronen. Dit maakt ze erg kleurrijk en gewild. De patronen verschillen per vis. Deze kogelvis heeft een '8' als patroon en een 'eye-spot' (een pupil vorm) op zijn rug. Hier komt zijn naam "figure 8" en "'eyespot puffer" vandaan.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Eenvoudig houdbaar
Maximale grootte~10 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon biocellatus (Tirant 1885)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenFigure Eight Puffer, F8 Puffer, F8, Eyespot Puffer, palemba puffer, Sumatra puffer
LeefgebiedZuidoost Azië: Rivier mondingen en vloedvlaktes; Mangrove moerassen
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC .
pH: ~ 8,0
GH: > 20 °dGH
KH: 4 - 8
Zoutgehalte: laag-brakwater (zoutgraad van 1.005-1.008), hoger naarmate de kogelvis ouder is
KarakterRedelijk agressief, maar minder dan een T. nigroviridis. Actieve vinnenbijter, die actief jaagt. Agressiever naarmate ouder.
ActiviteitActieve jager
Maximale leeftijd~15 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks slakken worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingOnbekend, er zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd (wel geruchten)
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 75 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 40 liter extra nodig
Opmerkingen en speciefieke vereistenOndanks rapporten die anders aangeven, is het noodzakelijk deze kogelvissen in brakwater te houden om ze gezond te houden. Zorg voor een goed ingedraaid aquarium.
Medebewoners / bijvissenSoortgenoten en bijtjes zijn goed medebewoners in het aquarium


De Tetraodon biocellatus wordt ook wel figure-eight, F8, palemba puffer en sumatra puffer genoemd. De F8 en GSP zijn waarschijnlijk de meest voorkomende kogelvissen in de aquariumhandel tegenwoordig. Hoewel ze meestal verkocht worden als zoetwatervissen, is het eigenlijk en brakwater vissoort. De F8 wordt geboren in zoetwater, waarna ze migreren door stromen richting de oceanen, om hun leven als volwassenen in brakwater te slijten. Ook al hoor je soms dat ze het redelijk goed doen in zoetwater, worden ze groter, krijgen ze helderdere kleuren, hebben ze minder last van ziektes en leven ze langer in brakwater.

F8's moeten geïntroduceerd worden in een volledig ingedraaid aquarium. Gemalen koraal substraat, kan gebruikt worden om een stabiel alkalisch pH rond de 8 te houden. De F8 kan het beste in laag-brakwater (zoutgraad van 1.005-1.008) gehouden worden als ze jong zijn (tot 7 cm) en in midden-brakwater (zoutgraad 1.010-1.015) als ze volwassen zijn (>10 cm). Gebruik hiervoor zeezout.

Wanneer je je langlevende huisdier uitzoekt (ze worden meer dan 10 jaar oud) zoek er dan eentje uit met een ronde buik die je komt begroeten door het glas. Je kan beginnen met een jonge kogelvis in een 50-60 liter aquarium, maar zodra hij 5 cm is hebben ze 80-100 liter per vis nodig. Onthoud dat de F8 nauwelijks andere bewoners tolereert in een aquarium van deze maat.

F8's zijn wildvang en veel dragen interne parasieten met zich mee. Als de F8 eet, maar er nog steeds dun uitziet, of rare bultjes op het lichaam heeft, dan kan hij interne parasieten met zich meedragen. Gebruik het juiste medicijn voor behandeling van deze interne parasieten. Kogelvissen krijgen een beste klap te verwerken tijdens het importeren en door overbevolking. De meeste F8's hebben bij aankomst kapotte vinnen en sommige missen zelfs complete vinnen. Het helpt om ze zo snel mogelijk in brakwater te krijgen, ook Melafix helpt bij het herstellen van de vinnen. Nieuwe kogelvissen kunnen het beste in quarantaine zodat het gehele aquarium niet behandeld hoeft te worden en het verspreiden van mogelijk ziektes verkomen kan worden.

Een van de moeilijkste aspecten van het houden van deze speciale vissen is hun dieet. F8's zijn rovers en hebben hardschalig, vlezig voedsel nodig om hun tanden kort te houden. Net als konijnen blijven hun tanden constant groeien en overgroeiing kan leiden tot de hongerdood bij deze vissen. F8's eten schaaldieren in het wild. Jonge F8's kunnen bevroren krill, plankton, kleine garnaaltjes, glaswormpjes en kleine slakjes gevoerd worden. Slakken zijn een essentieel onderdeel van het dieet van kogelvissen, vooral als ze klein zijn. Zodra de F8 groter wordt is er veel meer schalig voedsel wat ze kunnen eten. Grotere F8’s eten gesneden stukjes garnaal, krabbepoot, hele mossels, oesters, inktvis, kreeft en rivierkreeft. Vaak houden GSP's ervan om te jagen op garnalen, rivierkreeften en krabben. Het is mogelijk om te "voor-voeren" met levend voer met algen zodat de kogelvissen hun groenten binnen krijgen. Het meeste van dit voer kan aangeschaft worden op de vis-afdeling van de supermarkt, bevries het en ontdooi het later in vitamine-rijk water. Kleinere kogelvissen (5-10 cm) moeten elke dag gevoerd worden, grotere kogelvissen (>10 cm) elke 3 of 4 dagen. Vaker voeren zal leiden tot dikke, luie kogelvissen en kan uiteindelijk zelfs tot de dood leiden.

Deze kogelvissen zijn uiterst intelligent (voor een vis), karaktervol en onderhoudend. Jonge F8's kunnen vriendelijker lijken, maar ze happen allen naar vinnen van langzame zwemmers en langvinnige vissen. Het is succesvol gebleken om F8’s met soortgenoten te houden en met bijtjes.

F8’s hebben vol ingericht aquarium nodig met veel zwemruimte, schuilplaatsen en voorwerpen die hun gezichtsveld doorbreken. Als een F8 constant tegen het glas op en neer zwemt dan verveelt hij zich en is er meer decoratie nodig voor de kogelvis om te onderzoeken. Sommige mensen verhuizen af en toe decorstukken in het aquarium om de kogelvissen geïnteresseerd te houden. Houd altijd een deksel op het aquarium en controleer of die gesloten is, F8's kunnen springers zijn.


Natuurlijke leefomgeving

De Tetraodon biocellatus leeft in Zuid-oost azie in mangrove beekjes en estuaria (verbrede, trechtervormige riviermondingen). Een estuarium is een verbrede, veelal trechtervormige riviermonding, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat, en waar getijverschil waarneembaar is. Wanneer een rivier als een stelsel van aftakkingen uitmondt spreekt men van een delta.

Afbeelding


Het Zuidoost Aziatisch biotoop
Zuidoost Azië bestaat voor een groot deel uit tropisch regenwoud. De bossen die nog over zijn, zijn nog vooral te vinden in Indonesië, Malaysië en Thailand. Het zijn de oudste bossen van onze aarde. Helaas zijn ze sterk veranderd als gevolg van bevolkingsdruk en ontbossing. Zuidoost Azië is te verdelen in een aantal biotopen. Het onderscheid hier wordt gemaakt in rivieren, moerassen en de kleine stromen. De rivieren en kleine stromen worden vaak in één biotoop samengenomen, omdat ze op elkaar lijken. De moerassen zijn wel wezenlijk anders. Aangrenzend aan de Zuidoost Aziatische biotopen ligt het Zuid Aziatische biotoop, dat de Indiase rivier omvat.

De rivieren zijn voor een bezoeker imponerend om te zien. Enorme stromen met grote snelheden snijden zich door het tropische gebied. Van bovenaf is te zien dat de rivieren in Zuidoost Azië sterk meanderen: rivieren draaien en keren op een natuurlijke manier in soms scherpe bochten. De rivieren van dit ecosysteem zijn de Amudarya, Chao Praya River en Mekong River. Net als de Amazone zien deze rivieren er enigszins donker van kleur uit. Ze worden de brown-water rivers genoemd. Het water van deze rivieren is zacht en zuur. De pH ligt zo rond de 6,5 en de dH tussen de 2,0 en 8,0. Hoewel de temperatuur behoorlijk schommelt, ligt deze rond de 26 graden Celsius.

Afbeelding


Om dit ecosysteem na te bootsen, moet het aquarium dicht beplant zijn. Planten die voorkomen zijn onder andere de fraaie Hygrophilas, bekende Nympheaesoorten, de onmisbare Cryptocorynes, Crinumplanten, Rotala en de Ceratopteris. De bodem moet bestaan uit fijn grind of zand. Beiden kunnen goed gecombineerd worden. In het aquarium zal wel een afscheiding gemaakt moeten worden, om menging te voorkomen. Ook komt er veel hout in dit aquarium voor van de Mangrove bossen. Mangrovehout en kienhout passen daarom het beste in het aquarium.

Er zijn veel soorten vissen in deze rivieren te vinden. Helaas zijn een aantal van deze vissen niet verkrijgbaar. Wel te verkrijgen en bekend zijn de vele Barbeelsoorten, Danios, Rasboras en Botiasoorten. Ook de overbekende Siamese algeneter, Indische glasmeerval en Vuurstaartlabeo (evenals andere Labeo soorten) komen in dit gebied voor. Minder bekend zijn de Channa soorten, Mystus soorten, schitterende Chela soorten en enigszins agressieve maar mooie Macropodus soorten. Een andere algeneter in dit gebied, maar ook minder bekend, is de Garra. Toch zijn het goed te houden, mooie vissen! Daarnaast komen hier ook de Panagasius vissen en de Badis Badis soorten voor. Ten slotte, niet te vergeten, is dit het vindgebied van de grote Trichogaster soorten en de Bettas.

De kleine stromen zijn nog veelsoortiger in verschijning. Ze veranderen van een droog riviertje in een rustig kabbelende tot snel stromende beek als gevolg van regenval. Het water heeft vaak een koffieachtige kleur. Dit komt door de afbraak van bladeren en organische stoffen. Kenmerkend is dat deze stroompjes, ondanks dat het water zelf er donker uit ziet, enorm helder zijn. Ze worden de blackwater rivers genoemd. Het blackwater is heel zuur water. De pH ligt vaak tussen de 5,5 en 6,5. Gevolg hiervan is dat parasieten en bacteriën minimaal zijn en dit één van de schoonste wateren zijn. Het water is niet alleen zuur, het is ook zacht. Een dH tussen de 0 en 4,0 is veelvoorkomend. Met deze waterwaarden is het een goede huisvesting voor veel van onze planten en vissen.

Om dit ecosysteem na te bootsen moet het aquarium dicht beplant zijn. Ook hier is veel hout van de Mangrove bossen aanwezig. In tegenstelling tot het Zuidoost Aziatische rivierenbiotoop is hier de stroming veel zachter. De bekendste planten in dit water zijn uiteraard de Cryptocorynes, Nympheae planten en Eleocharis planten. Daarnaast komen er de Pistia stratiotes, Hygrophila polysperma en Ceratopteris voor. Allen lichtbehoeftige planten. De bodem kan het beste bestaan uit fijn, rond afgeslepen grind.

Afbeelding


In andere tropische blackwaters komen we de Discusvissen, Tetras, Meervallen en Arowanas tegen. Hier in Zuidoost-Azië zijn het de Goeramis die het blackwater bevolken. Zowel de grotere als de kleinere Goeramis komen uit dit ecosysteem. Maar ook andere labyrintvissen, zoals Bettas en Paradijsvissen, komen in deze wateren voor. Verder zijn het de bekende vissen zoals Rasboras, Labeos en Barbussoorten.

De moerassen worden gekenmerkt door natte en droge gebieden. In Zuidoost Azië zijn ze te vinden te midden van grote mangrove bossen. Deze altijd groene bomen zijn aangepast aan de zoute omgeving. Ze zijn te vinden aan de randen van de landen, waar het zoetwater in contact komt met het zoutwater. Het water van de moerassen is een stuk minder zuur dan de andere wateren van Zuidoost Azië. De pH ligt hier tussen de 7,0 en de 8,0. Ook de hardheid ligt veel hoger: tussen de 10,0 en de 20,0. Qua temperatuur zijn er overeenkomsten met de andere wateren: de temperatuur schommelt tussen de 24 en 28 graden.

Om dit ecosysteem na te bootsen moet de bodem uit zand bestaan. Ook is het een vereiste dat er veel hout aanwezig is om de wortels van de Mangrovebomen na te bootsen. Omdat we hier te maken hebben met moerassige gebieden, zijn het vooral stevige moerasplanten die hier voorkomen. Alleen vanwege de brakke cultuur kunnen veel planten niet overleven in het water. Daarom is vaak alleen Javamos in deze aquaria te zien.

De vissen die in dit ecosysteem voorkomen moeten tegen het brakke water kunnen. We vinden hier dan ook Kogelvissen, Argusvissen, Halfsnavelbekjes en (Celebes) Regenboogvis. Ook komen hier de Toxotesvissen, Monodactylus en Psettus sebae voor.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Frieda, Deddo en Mniek


Video'sFoto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 448 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 446 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85314
Totaal aantal onderwerpen 4877
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

oktober 2021

Zo M Di W Do V Za
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Afbeelding
cron