Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Decoratie, achterwanden 

Een achterwand is niet noodzakelijk maar vaak wel minder stressvol voor de vis. Een achterwand neemt weerspiegeling weg. Achterwanden heb je in verschillende vormen, maten, kleuren en prijzen.

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenPosters met verschillende opdrukken; zowel natuurgetrouwe aquariumplanten en vissen, zwart of een andere kleur als spongebob en de kleine zeemeermin.
NaamFoto posters
Gemiddelde prijs60cm x 30cm , €4,-
VoordelenDeze achterwand kan geplaatst worden als het aquarium al draait en neemt geen ruimte in binnen het aquarium. Je plakt de poster er zo achter.
NadelenLuchtbellen, hoe groter de bak hoe groter de prestatie het plakfolie er goed op te krijgen.
Overige opmerkingenSpray het raam wat geplakt moet worden een beetje nat met de plantenspuit, dit helpt luchtbellen voorkomen.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenVoorkant van de wanden verschillen, ze zijn vaak zwart, bruin of wit van kleur met een geribbelde afdeklaag. De wanden bestaan uit een soort samengedrukt purr-schuim. Deze wanden kunnen ook zelf gemaakt worden door piepschuim te bewerken. Dit wordt dan afgewerkt met hars, tegellijm en/of epoxy. De achterwanden kunnen qua uiterlijk verschillend gemaakt worden. Een voorbeeld is hier te vinden
NaamSchuimkern achterwanden (o.a. Juwel)
Gemiddelde prijsIn de winkel: €12.75 voor een achterwand met een afmeting van 60x36 cm. Zelf gemaakte achterwanden van deze soort kunnen zo duur gemaakt worden als gewenst.
VoordelenRelatief goedkope achterwanden. Leuk om zelf naar eigen smaak en inzicht te maken.
NadelenDe wanden die in de winkel te koop zijn, zijn minder natuurgetrouw. Zelfbouw van deze wanden kost echter meer tijd, geld en moeite voor mensen die niet van knutselen houden.
Overige opmerkingenKit de achterwand er zo in dat er geen water achter stil kan staan, om vuilophoping te vermijden.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenVaak zwart of blauw van kleur. Deze wand is geribbeld (boomschorsachtig) of glad van structuur.
NaamPVC achterwand
Gemiddelde prijsVariërend van €15,- tot €50,-
VoordelenGemakkelijk schoon te maken en relatief goedkoop. Wanden zijn gemakkelijk op maat te snijden of knippen. Deze wanden zijn meestal niet dikker dan 3 cm, er gaat niet veel inhoud van het aquarium verloren.
NadelenNiet natuurgetrouw.
Overige opmerkingenZeer gewilde achterwand die door zowel goedkope als dure merken verkocht worden. Kit de achterwand er zo in dat er geen water achter stil kan staan. Dit water staat stil en dat kan een bron zijn van foute bacteriën.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDeze 3D achterwanden zijn zeer natuurgetrouw. Ze zijn er in allerlei kleuren maten en vormen. De bekendsten zijn de rock achterwanden en de boomstam achterwanden. De rock achterwanden zijn achterwanden lijken op rotsen, de boomstam achterwanden zit vaak een boomstamwortel in verwerkt.
NaamBoomstam/Rock achterwanden
Gemiddelde prijsVanaf €50,- tot €500,-
VoordelenDeze wanden zijn erg natuurgetrouw. De kleuren laten in de meeste gevallen niet af, ze verkleuren dus ook niet naar verloop van tijd. Dit geldt in zowel zoet als zout water,
NadelenDoor de dikte van de want zijn ze lastig op maat te maken. Alg is lastig te verwijderen.
Overige opmerkingenKit de achterwand er zo in dat er geen water achter stil kan staan. Dit water staat stil en dat kan een bron zijn van foute bacteriën.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenVerf in alle kleuren
NaamGeverfde achterwanden
Gemiddelde prijsAfhankelijk van de verfsoort
VoordelenAchterwand kan in alle kleuren geverfd worden. Verf is gemakkelijk te verwijderen met een speciaal verfkrabbertje (soort van mesje), kijk wel uit voor krassen op het glas.
NadelenMeestal heb je 2 tot 3 lagen verf nodig voordat het volledig heeft gedekt. Verf kan snel beschadigen als je er tegenaan komt.
Overige opmerkingenVerf op alkyl basis is niet aan te raden om te gebruiken. Dit kan schade brengen aan de kitranden van het aquarium. Probeer uit voorzorg altijd de kitranden te vermijden met verven. Schoolbordkrijt verf en muurverf zijn het beste te gebruiken. Rol de verf gelijkmatig met een lakverf rollertje op het glas. Laat het eerst goed drogen voordat de tweede laag eroverheen gaat.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenRifkeramiek lijkt op stukken rif wat in een zuil of achterwand is verwerkt. Nieuw is het wit van kleur.
NaamRifkeramiek (reef ceramic)
Gemiddelde prijsWinkelprijs: €118,- voor een stuk achterwand van 40x65 cm
VoordelenDoordat het materiaal poreus is kunnen er veel bacterien in en op vestigen. Doordat het gefabriceerd wordt,is het mogelijk de meest uiteenlopende vormen te creeeren, waardoor het beter te verwerken is als achterwand ofpilaar.
NadelenDe achterwand is lastig schoon te maken/houden als het aquarium last van alg heeft. Doordat het zo poreus is breekt het tijdens het schoonmaken gemakkelijk af.
Overige opmerkingenSpecifiek voor zeewater aquaria. Steenkoralen vestigen zich gemakkelijk op dit materiaal. Eenmaal begroeid ziet het er natuurgetrouw uit. Bijkomend voordeel is dat ten opzicht van alleen levend steen meer zwemruimte kan worden gecreeerd, voor roofvissen zoals kogelvissen.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 165 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 163 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding