Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Decoratie, hout 

In het aquarium kan je verschillende decoratiematerialen gebruiken om de zichtlijnen te breken.


Kienhout
Kienhout is een verzamelnaam voor allerlei soorten hout dat jaren lang onder een dikke laag natte zure veen, afgesloten van zuurstof heeft gelegen. Het zijn stronken en takken van bijvoorbeeld; loofbomen, naaldbomen, mangrove (mangrovehout) bomen en savannebomen (savannehout). Deze laatste twee worden onder de namen mangrove en savannehout verkocht.
Kienhout heeft meerdere benamingen in de winkel en verschillende soorten vormen; veel verkochte "soorten" zijn bijvoorbeeld spiderwood en wortelhout.

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerken
 • Kienhout (donker):Dunne meestal donkere wortelvormige of takachtige stukken hout.

 • Spiderwood: Lichtbruin of licht bruin/rood van kleur. Bestaat uit veel dunnere kronkelende worteltakken. wordt vaak met de wortels naar beneden in het water gezet, waardoor het lijkt op een spin.

 • Wortelhout:Heeft veel weg van Spiderwood maar is groter en grover van structuur en donkerbruin of donkerbruin/rood van kleur.
NaamKienhout, Wortelhout, Spiderwood
Gemiddelde prijsDe prijs wordt vaak bepaald door het aantal kilo’s. Gemiddeld kost 1 kilo €9,-
VoordelenDeze houtsoort bevatten veel cellulose, wat een perfecte voedingsbron is voor verschillende algeneters, modderkruipers en discusvissen
NadelenHet hout zinkt slecht, het is relatief ligt waardoor het lastig onder water blijft. Het hout doet er vrij lang over om zich vol te zuigen.
Overige opmerkingenKienhout is geen houtsoort, maar een verzamelnaam. Echter voldoet de omschrijving hierboven aan het “kienhout” zoals kienhout verkocht wordt in winkels. Als het hout gebruikt wordt vanwege zijn voedingsstoffen, is het raadzaam het hout niet uit te koken. Dit hout wordt meestal verkocht in een zakje, waar op wordt beweerd dat het klaar is voor gebruik in het aquarium. Als het hout gekookt wordt verliest de cellulose zijn structuur en voedingswaarde. Als het hout niet gekookt wordt, kan er wel enige verkleuring van het water voorkomen. Dit zijn looizuren die het hout afgeeft als het nat wordt.Savannehout
Savannehout is kienhout wat uit het buitenland komt. Dit hout wordt gescheiden in twee verschillende soorten:

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDeze soort is vaak grillig van vorm en structuur. Het hout is twee-kleurig; de ene kant is lichtbruin, de andere kant donkerbruin.
NaamOpuwahout
Gemiddelde prijsEen stuk van 30cm kost gemiddeled €8,-
VoordelenDit hout is erg zwaar en zinkt snel. Na 1 keer goed uitkoken en een halve dag weken geeft de hout ook geen kleur meer af.
NadelenDoor de grillige structuur krijg je het hout lastig schoon. Met bijvoorbeeld een alg probleem is het niet schoon te krijgen.
Overige opmerkingenDit hout bevat weinig tot geen looizuren, geeft na 1 keer uitkoken en een halve dag weken, zo goed als geen kleur meer af.


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenMopanihout is minder grillig dan Opuwahout. Mopanihout bestaat uit de wortels van de Mopaniboom. Het is donker van kleur en meestal langwerpig.
NaamMopanihout
Gemiddelde prijsVoor stukken tussen de 20 en 30 cm betaal je gemiddeld €5,-
VoordelenMopani is de zwaarste houtsoort wat in aquaria gebruikt wordt. Het heeft geen tijd nodig om zich vol te zuigen maar zal meteen naar de bodem van het aquarium zinken. Dit hout bevat nauwelijks looizuren, afspoelen met heet water is meestal voldoende.
NadelenPenseelalg; deze houtsoort heeft vaak last van penseel alg. Penseelalg kan zich door de structuur van het hout zich er gemakkelijk aan hechten.
Overige opmerkingenDeze soort komt van de mopaniboom die in de droge gebieden van Afrika voorkomt. Dit hout kan jaren mee gaan in het aquarium. Door de zware kwaliteit treedt het verrottingsproces pas na jaren in.Mangrovehout
Mangrove hout is hout wat uit mangrove gebieden komt. Dit hout is gewend aan brak water. Onder mangrove hout vallen ook de termen "Jatihout" en "Driftwood". Jatihout komt van de Djatieboom die in mangrove gebieden leeft. De term "Driftwood" wordt in Engelstalige landen vaak onjuist gebruikt voor alle soorten hout die in aquaria geplaatst worden.

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDit hout is vaak grillig van vorm en grijs tot grijsbruin van kleur.
NaamMangrovehout, driftwood, Jati (Djati)hout
Gemiddelde prijsStukken van 30 tot 50 cm kosten zo’n €20,-
VoordelenDeze houtsoort kan in brak water lang goed blijven zonder te verschimmelen.
NadelenDit hout is vaak erg ligt door zijn grillige vorm. Hierdoor zinkt hij niet naar de bodem en zal lange tijd op het water blijven drijven. Het hout bevat veel looizuren, minimaal 5 keer koken en 2 weken laten weken is nodig wil het hout niet teveel kleur afgeven. Er zitten vaak splinters aan de stukken hout, haal deze eraf voordat het in het aquarium geplaatst wordt.
Overige opmerkingenMangrove hout komt van bomen die in het mangrove gebied leven. Deze mangrove gebieden vinden we in de zee en aan de kust van Azië en Zuid Amerika. Het hout wat voor aquaria verkocht wordt komt van de wortels van deze boomsoorten. Door dit hout vast te zetten op een steen of iets anders zwaars kan je het hout op de bodem zetten.Tips
 • Let goed op wat voor hout je koop. Meestal staat er wel op of het geschikt is voor het aquarium.

 • Koop hout wat nog goed hard is. Als je met je nagel erin kunt drukken verrot het sneller.

 • Koop nooit te grote stukken hout, in de winkel lijkt het altijd kleiner dan thuis. Met te grote stukken moet je zagen, wat meestal niet mooier wordt of weer nieuwe kopen.

 • Kook het hout voor gebruik in het aquarium altijd goed uit. Dit voorkomt ongewenste bacteriën, parasieten, kleur en schimmels in het aquarium.

 • Gooi hout wat schimmelt in het water altijd weg! Dit hout is niet geschikt voor in het water.

 • Controleer het hout eens per 6 maanden. Druk er met je nagel in om te kijken of het nog sterk genoeg is, en controleer op rare plekken/kleuren.

 • Let op voor splinters! Vooral mangrove hout wil nog wel eens splinters bevatten. Schuur dit even glad met grof schuurpapier, zodat de vissen zich er niet aan kunnen verwonden.

 • Een mooi stuk hout wat goed in het het goeie biotoop staat heeft meerdere voordelen, niet alleen komt de vis beter tot zijn recht doordat de natuurlijke omgeving is nagebootst. Er bestaat ook meer kans dat er wordt gepaard en eieren worden afgezet op het hout.

 • Als het hout goed zichtbaar moet blijven, zet er dan geen grote planten voor zoals valisneria etc.


Hout en pH-waarde
Alle houtsoorten bevatten veel zuren. Hierdoor kan de pH-waarde van het water dalen. Meestal is dit niet schokkend. Dit hangt natuurlijk wel af van de grootte van het aquarium en de grootte van het hout.


Hout en Epifyten
Epifyten zijn planten die hout nodig hebben om te groeien. Ze gebruiken het hout echter niet als voedselbron maar als hechtmiddel.
Planten als javavaren, anubis soorten en alle soorten mos kan je goed op hout bevestigen. Als je deze planten met de wortels in de bodem zet zullen ze gaan verrotten.


Hout en brakwater
Afhankelijk van het zoutgehalte, schimmelt bijna alle soorten hout in brakwater. Net als bij sommige planten kan het meeste hout tegen een zoutgehalte van 1.004. Als deze waarde omhoog gaat, bestaat er een grote kans dat het hout gaat verrotten. Dit hoeft niet met het blote oog zichtbaar te zijn. Het kan zowel van binnenuit rotten (controle door nagel in het hout te drukken), als van buitenaf waardoor er zichtbare donkere (zachte) plekken ontstaan of schimmeling.


Hout behandelen
Voordat het hout “aquariumklaar” is, is het verstandig een aantal stappen te doorlopen. Goed schoonmaken en controleren op vreemde plekken onder andere.

 • Weken
  Als eerste kun je het hout weken, dit kan in warm, lauw of koud kraanwater. Week het hout voor een uurtje en maak het daarna goed schoon met een afwasborstel of schuurspons. Hierdoor worden zachte plekken en losse resten verwijderd.

 • Controleren
  Controleer het hout op zachte plekken. Zachte plekken zijn zichtbaar doordat ze donkerder gekleurd zijn dan de rest van het hout. Verwijder deze plekken met een mes, schroevendraaier of ander sterk gereedschap. Controleer het hout vervolgens op splinters en verwijder deze met een schuurpapiertje. Als je hierna ervoor kiest het hout niet uit te koken, spoel het dan af zodat het schoon is. Controleer het hout ook op schimmelplekken.

 • Koken
  Bij sommige houtsoorten wordt er vermeld dat uitkoken niet nodig is. Uitkoken versnelt het proces van zinken en zorgt ervoor dat looizuren er sneller uittrekken. Bij zwaar hout met weinig looizuren is uitkoken om deze redenen niet noodzakelijk. Verder is kienhout een soort die niet uitgekookt hoeft te worden. Dit komt door de hoge voedingswaarde van het hout. Kienhout bevat een cellulose structuur wat voeding is voor algeneters zoals verschillende L-nummers, discusvissen en maanvissen. Door dit hout te koken gaat de structuur en de voedingswaarde van de cellulose kapot. Kogelvissen hechten echter geen waarde aan deze voedingstof.

  Hout uitkoken heeft als voordeel dat het veel bacteriën dood, welke schadelijk kunnen zijn in het aquarium, daarnaast verminderd het de kleurafgifte en laat het hout sneller zinken. Daarom is het aan te raden elke houtsoort uit te koken. Kleinere stukken hout kunnen gekookt worden in een pan. Doe dit minimaal 20 minuten als het water het kookpunt heeft bereikt. Grotere stukken hout kunnen worden overgoten met gekookt water in bijvoorbeeld een emmer, badkuip of speciekuip. Laat het stuk minimaal 20 minuten onder water staan.

  Uitkoken met zout wordt vaak aangeraden omdat het hout hier schoner van wordt. Dit klopt het pakt een aantal bacteriën meer mee in theorie. Het weegt echter niet op tegen de nadelen. Zout bijt het hout uit waardoor de structuur kapot gaat en het hout sneller gaat rotten.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 211 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 209 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron