Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Decoratie, overig 

In het aquarium kan je verschillende decoratiematerialen gebruiken om de zichtlijnen te breken.

Decoratiemateriaal (ornamenten) komt voor in alle soorten en maten. Zo heb je natuurgetrouwe mangrove wortels en andere “nep houtsoorten”, handige terras bouwers, imitatie stenen, maar ook scheepswrakken, beelden, nepstenen, nepkoraal, zeesterren, etc. Al deze soorten decoratie zijn gemaakt van kunststof, polyester of epoxy. De kleuren van deze ornamenten kunnen wel eens vervagen. Meestal gaat dit geleidelijk en valt het nauwelijks op. Met brakwater kunnen de kleuren sneller en zelfs soms geheel kleurloos worden.

Vaak hebben de waardes van het aquariumwater hier geen last van, maar meet geregeld je waterwaardes na. Mocht je het niet vertrouwen, kan het ornament voor de zekerheid het beste meteen verwijderd worden.

Verder bestaan er decoratiematerialen met lampjes en met luchtsteentjes of een combinatie hiervan. Denk aan de vuurtoren met een ronddraaiend lampje in de top, een vulkaan waar bubbels uitkomen en oranje licht en decoratie materiaal waar belletjes uitkomen door gaatjes of een mechanisme wat naar boven en naar beneden klapt. Erg leuk allemaal, maar wel iets om over na te denken. Meeste vissen zijn vluchtdieren of hebben een ander afweermechanisme (zoals de kogelvis die zich opblaast). Kijk met dit soort grappige ornamenten altijd naar het gedrag van de vis. Elke stress reactie moet reden genoeg zijn om het ornament te verwijderen uit het aquarium. Let goed op:
  • Ontwijking van die kant van het aquarium

  • Vaak opblazen

  • Bang in een hoekje aan de andere kant liggen

  • Geen eten durven aannemen als het in de buurt van dat ornament gegeven wordt

  • Alle decoratie die gevonden is op bijvoorbeeld het strand (denk aan schelpen) of in het bos (denk aan stenen), moeten voor gebruik in het aquarium goed uitgekookt worden. Zo maak je praktisch alle schadelijke bacteriën dood.


Kunststof planten
Er zijn verschillende soorten kunststof planten in de handel. De verschillen hiertussen zitten in de bladeren. Sommige kunststof planten hebben zijden (stoffen) bladeren en anderen zijn van kunststof. De takjes zijn altijd van kunststof gemaakt. Ze zijn in verschillende soorten lengtes en kleur te verkrijgen. De ene lijkt erg natuur getrouw terwijl de andere heel nep lijkt.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


De zijden bladeren van de planten kunnen na verloop van tijd gaan rafelen als je vissen, bijvoorbeeld algeneters, in je aquarium hebt zitten die aan de plantjes ‘knabbelen’. Sommige kunstplanten hebben een staaldraad als kern, deze zijn niet voor het aquarium bedoeld.

Hoewel nepplanten niet heel natuurlijk lijken, heeft het ook voordelen. Kogelvissen staan erom bekend dat ze planten kapot maken, met nepplanten hebben ze hier meer moeite mee. Verder hebben ze geen Co2 installatie of een andere vorm van plantenvoeding nodig. Nadeel is dat ze geen nitraat opnemen en zuurstof afgeven in het water.


Beluchting
Zuurstof in het water is erg belangrijk. Vooral bij brakwateraquaria moet hier goed op gelet worden. De meeste planten leven niet in brak water en brakwater is van nature al zuurstof armer.

Hiervoor hebben we verschillende zuurstof pompen en zuurstof stenen op de markt.

Let goed op welke zuurstofpomp je koopt, de meeste zijn afgestemd op de hoeveelheid wat en het aantal liter water. De prijzen liggen ook erg verschillend afhankelijk van het merk, kwaliteit en capaciteit.

Bij deze pompen is er ook een grote keuze aan zuurstof stenen. Zo zijn er kleine rechthoekige stenen, ronde stenen (bolvormig), vierkantjes en schijfvormig. keramisch, hout

luchtsteen, ornamenten met lucht, houten luchtsteen

Naast het beluchten van het aquarium door middel van een luchtpomp met luchtsteen is het ook mogelijk gebruik te maken van een diffuser. Een diffuser wordt aangesloten op de uitlaat van het filter. Door venturie werking zuigt de diffuser lucht aan van buiten het aquarium en wordt het water sterk gemend met lucht (zie onderstaande foto).

Afbeelding Afbeelding
Links: diffuser, Rechts: luchtsteen

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: MaNieAk (42), MrMarty (39)

Wie is er online

Er zijn in totaal 197 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 195 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

juni 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Afbeelding
cron