Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Breken van zichtlijnen 

Je ziet het vaak in aquariumwinkels met slecht ingerichte aquaria, de kogelvissen zwemmen continue op en neer tegen het glas aan. Dit "glaswand zwemmen" komt doordat de betreffende kogelvissen te weinig afleiding en schuilplekken hebben in hun territorium. Dit heeft stress tot gevolg wat wordt geuit door glaswand zwemmen. Bij het inrichten van een aquarium voor kogelvissen is het dan ook belangrijk om veel schuilplekken te creeeren en de "zichtlijnen" te breken.

Vaak wordt de vraag gesteld "wat zijn zichtlijnen?". Een zichtlijn is je blikveld als je bijvoorbeeld van de ene kant van het aquarium door het aquarium heenkijkt. Zit er niks in het aquarium, kijk je hier dus dwars doorheen. Zou je bijvoorbeeld een pilaar of hoge plant neerzetten, kan je daar niet doorheen kijken en zal de kogelvis hier omheen moeten zwemmen.

Als je bij het inrichten van het aquarium veel en verspreid dit soort objecten plaatst, worden de zichtlijnen veel gebroken. Je kan dit dan mooi combineren met schuilplekken, zodat de kogelvis zich eventueel kan verstoppen. Zie onderstaand plaatje voor een aquarium met veel en goed gebroken zichtlijnen. Kogelvissen zijn geëvolueerd om in complexe gebieden hun voedsel te vinden. Of dit een reden is dat kogelvissen intelligent zijn, valt te bediscussieren. Maar kogelvissen die gehouden worden in lege of karig ingerichte aquaria vertonen alle klassieke tekenen van verveling: lusteloosheid, vernietigend gedrag en schijnbaar willekeurige agressie. De behoefte van een kogelvis om gestimuleerd te worden, kan met een goed ingericht aquarium, waarin voldoende te onderzoeken is, worden bereikt.

Gebruik van veel hout, stenen en planten in een aquarium, zodat het geen "lege doos" is, maar één die gevuld is met structuren en holen. Alleen dan kan je het natuurlijke gedrag van een kogelvis waarnemen, elk centimetertje wordt zorgvuldig afgezocht op potentiële prooien. Drijfplanten geven de openwater jagers een extra dimensie, zo hebben ze niet alleen de bodem af te speuren maar ook de drijfplanten. De meeste kogelvissen lijken een zandsubstraat op prijs te stellen, niet alleen om zich in te graven, maar ook om te zoeken naar slakken. In het kort hoe meer het aquarium is ingericht om de kogelvis bezig te houden hoe kleiner de kans is dat deze slechte gewoontes ontwikkelt.

Afbeelding


Het is belangrijk om de zichtlijnen te breken, omdat een kogelvis zich anders gaat vervelen. De omgeving is dan te eentonig. Vaak gaat de kogel dan op en neer zwemmen tegen de ruit. Om het te visualiseren: het breken van zichtlijnen in combinatie met schuilplekken, geven de kogelvis het idee van een huis met veel kamers, in elke kamer kan hij weer wat nieuws ontdekken.

Bijkomend voordeel is dat bij het houden van meerdere kogelvissen de territoria beter afgebakend kunnen worden en ze elkaar niet continue zien. Dit geeft rust en minder stress in het aquarium :)

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 116 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 114 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

maart 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding