Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Aanschaffen van kogelvissen 

Mocht je een kogelvis willen aanschaffen, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. De centrale vraag hierbij is, "Hoe herken je een gezonde kogelvis?".

 • Activiteit en levendigheid → Activiteit en levendigheid is een goed teken voor alle soorten kogelvissen. De vis moet actief en geïnteresseerd zijn in wat er in zijn omgeving gebeurd. Kogelvissen die stil in een hoekje liggen kan je beter niet kopen.

 • Kleur → Goed op kleur zijn is belangrijk al is dit vaak lastig te zien in winkels. Kogelvissen worden vaak met te veel in een te kleine ruimte gehouden, waardoor ze donker/dof van kleur zijn. Dit trekt meestal bij. Let er op dat de buik mooi wit is, vooral bij brakwater kogelvissen zoals de Tetraodon nigroviridis.

 • Heldere ogen → Helder ogen zijn een teken van gezondheid. Let er vooral op dat er geen wazige witte gloed of "pluisjes" aanzitten. Dit kan duiden op een bacteriële infectie of schimmel.

 • Verwondingen → Meeste kogelvissen kan je niet kopen zonder verwondingen. Door stress en teveel kogelvissen in een te kleine ruimte zullen ze elkaar bijna altijd verwonden. Kijk wel goed naar de mate van verwondingen. Meeste wonden zoals stukjes vinnen die missen of "schone" bijtwonden, zijn te genezen met rust, goed water en bijvoorbeeld Melafix. Let op schimmels (witte pluis of waas over de wond) of ander tekenen van infectie (opgezet, rood van kleur etc.), dit valt moeilijker te genezen en heeft vaak de dood tot gevolg.

 • Gladde buik → Let er op dat de buik van een kogelvis glad is en niet bobbelig. Kogelvissen worden over het algemeen in het wild gevangen en dragen vrijwel altijd parasieten met zich mee. Een bobbelige buik is een indicatie van interne parasieten. Alleen als er net is gegeten is het normaal dat de buik van een kogelvis "bobbelig" is. Na een paar uur dient dit mooi rond en glad te zijn. Zie middelste foto hieronder.

 • Ziekteverschijnselen → Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van witte stipjes op de huid. Een veel voorkomende ziekte in winkels is namelijk "witte stip" (zie foto rechts hieronder voor een voorbeeld hiervan). Maar let ook op andere ziekte verschijnselen als vinrot en schimmel. Zie voor een overzicht de ziekteprofielen.


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Foto links: gladde buik duidt op gezondheid, foto midden: bobbelige buik duidt op parasieten, foto rechts: een voorbeeld van witte stip


Stel ten slotte nog een aantal kritische vragen aan de verkoper:
 • Hoe lang heeft de verkoper de kogelvis?

 • Heeft de kogelvis al gegeten?

 • Wat eet de kogelvis en kan ik hem zien eten?

 • Wat voor waardes heeft het aquariumwater waar de kogelvis in zit? (met name pH en zoutgehalte)

Schrik er niet van als een brakwater kogelvis verkocht wordt als een zoetwater kogelvis. Er zijn weinig winkels die kogelvissen houden zoals het hoort. Volg foutief advies dan ook niet op, maar wen de vis zoveel mogelijk over naar de waardes die horen in zijn "natuurlijke leefomgeving", zodat hij oud en gezond kan worden in zijn nieuwe aquarium.

Alle kogelvissen die in Nederland worden verkocht zijn wildvang kogelvissen. Het advies is om ze altijd preventief te behandelen tegen wormen en interne parasieten. Voor het juiste medicament zie onze medicatielijst.

Voorbeeld filmpje van een gezonde en geïnteresseerde kogelvis met een witte buik en heldere ogen:Het belangrijk om kogelvissen op de juiste manier te plaatsen en over te wennen na transport.
 1. Haal zoveel water uit de transportzak dat de kogelvis nog net onder water is.

 2. Zorg dat de temperatuur van het transportwater hetzelfde is als die van het aquarium, hang daarom de transportzak in het aquarium.

 3. Voeg om de 10 minuten wat water van het aquarium toe aan de transportzak, dit ongeveer 3x. Druppelmethode kan ook, door een luchtslangetje vanuit het aquariumwater in de transportzak te laten hevelen. Knijp het luchtslangetje zo ver dicht dat het aquariumwater rustig in het transportwater druppelt (kan ook met een kraaantje).

 4. Haal zodra de transportzak weer volledig gevuld is met water, wederom zoveel water eruit dat de kogelvis net onder water zit. Hierdoor wordt zoveel mogelijk voorkomen dat het transportwater in het aquarium komt. Dit omdat het transportwater veel verontreiniging heeft.

 5. Anders dan bij andere vissen kan je de kogelvis niet met een netje uit het transport water halen, aangezien de kans op opblazen met lucht dan te groot is. Voeg dus de kogelvis met het laatste beetje sterk verdunde transportwater toe aan het aquarium.

 6. Gebruik het liefst als eerste een quarantaine bak als aquarium, voor eventuele (preventieve) behandeling tegen ziektes en parasieten.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 483 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 481 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 732 op 25 okt 2018 06:41

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85289
Totaal aantal onderwerpen 4868
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

juli 2019

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding
cron