Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Introductie 

Welkom op het kogelvissenforum!

Je kent het wel, je loopt in een aquariumwinkel en daar zwemt iets. Een vreemd wezen, het is een vis maar toch heel anders... De ogen die afzonderlijk van elkaar bewegen kijken je aan. Als een helicopter beweegt het zich door het aquarium, met vinnen die zo snel bewegen dat je het nauwelijks ziet. Het rare wezen maakt zoveel contact met je, het lijkt wel een zwemmende pup...

Je hebt nu twee keuzes:
  1. je bent zo verliefd dat je de kogelvis meteen hebt meegenomen en zoekt daarna informatie,

  2. je zoekt eerst wat meer informatie over kogelvissen en schaft daarna een kogelvis aan.

Hoe dan ook ben je hier op het juiste adres!
Wij zijn een forum wat is opgezet voor en door liefhebbers van kogelvissen. Aanmelden is zo gebeurd en kost niks. Met onze uitgebreide database kan je precies zien welke kogelvis je in bezit hebt of graag wilt hebben. Met veel informatie, duidelijke foto’s, video's, gebruikerservaringen, omschrijving hoe de kogelvis eruit ziet en het best gehouden kan worden, heb je alle informatie binnen handbereik.

Verder is er veel informatie over het inrichten van een zoet-, brak- of zoutwater kogelvissen aquarium. Welke planten kan je gebruiken? Welk decoratiemateriaal? Hoe zit het met het breken van zichtlijnen? En wat is dit eigenlijk? De verzorging van je nieuwe huisdier is ook uitvoerig beschreven. Maar ook in geval van problemen proberen we te helpen. Denk onder andere aan medicatie en behandeling van ziekte of verwonding. Teveel om op te noemen dus!

Afbeelding
Foto Johanne

Kijk rustig even rond en mocht je vragen hebben kan je die altijd stellen op het forum gedeelte. Hier zitten mensen die soms al jaren verschillende soorten kogelvissen houden en je dus praktisch overal mee kunnen helpen. Zelf kan je ook je informatie met ons delen, door mee te discussiëren of een dagboek te starten over het verloop van je kogelvis.

Kogelvissen zijn één van de meest geliefde aparte vissen, en de meeste aquariumwinkels hebben wel een soort zitten. Er is veel wat een kogelvis interessant maakt, of het nu is dat veel kogelvissen erg giftig zijn, de mogelijkheid om zich bij gevaar bolrond te maken of hun apart gevormde "papegaaien" bek. Het schattige uiterlijk van kogelvissen is echter verradelijk, het zijn genadeloze roofvissen met een relatief hoge intelligentie en tanden waar veel schade mee aangericht kan worden. Door het jachtinstinct zijn de meeste kogelvissen dan ook niet geschikt voor een gezelschapsaquarium. Solitair doen vrij veel soorten het goed in een aquarium, herkennen degene die hen voert en leren dan ook snel om voer te bedelen.

Zuidoost Aziatische kogelvissen worden het meest verkocht, maar er zijn nog vele andere soorten. Zoals soorten uit Afrika en Zuid Amerika. Kogelvissen variëren in grootte van volwassen afmeting van 60+cm, zoals de Tetraodon mbu, tot de dwerg soorten van het geslacht Carinotetraodon, die niet veel groter worden dan een kleine tetra of barbeel. Vaak worden brakwater kogelvissoorten onjuist verkocht als zoetwater, zoals bijvoorbeeld de Green Spotted Puffer, Tetraodon nigroviridis.

Afmeting van het aquarium en waterwaardes zijn de twee belangrijke factoren bij de keuze van een kogelvissoort. Gedrag is echter iets wat vaak vergeten wordt. De agressiviteit van kogelvissen wordt vaak ondersschat, zeker als ze wat ouder worden, is het bijna altijd het best om ze solitair in een aquarium te houden.

Kogelvissen (Tetraodontidae) zijn een familie van beenvissen, uit de orde der kogelvisachtigen. Kogelvissen bezitten geen schubben maar in de huid zitten kleine stekeltjes of beenkorrels waardoor hij ruw aanvoelt. De eieren worden op van tevoren schoongemaakte stenen of dergelijke afgezet en door het mannetje bewaakt, verdedigd en met de borstvinnen wordt vers water toegewaaierd. Met hun tandplaten vermorzelen kogelvissen hardschalige prooidieren, zoals slakken, mossels en kreeftachtigen. Alle kogelvissen kunnen zich in tijden van gevaar met water of lucht opblazen tot een ronde bal. Water of lucht wordt hiertoe in een elastische uitstulping van de maag gepompt.

Vele kogelvissen zijn erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend gif. De vis ontleent dit gif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Tegenwoordig zijn er ook gekweekte kogelvissen die meestal vrij zijn van de bacterie en daarom niet giftig. Het gif bevindt zich vooral in de eierstokken en in mindere mate in galblaas, lever en darm.

Op enkele uitzonderingen na leven de Kogelvisachtigen in tropische zeeën en doorgaans in het kustwater. Een aantal soorten van het geslacht Tetraodon leeft in zoetwater, vooral in Zuidoost-Azië en de Congorivier. Het geslacht Carinotetraodon is thuis in het zoete water van Zuidoost-Azië en Colomesus in de rivieren van tropisch Zuid-Amerika. De overige geslachten leven in zee en ook wel in brak water.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Neem ook eens een kijkje, volg ons of wordt lid op onze Hyves, Facebook, YouTube, RSS en Twitter pagina.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 485 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 483 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 732 op 25 okt 2018 06:41

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85289
Totaal aantal onderwerpen 4868
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

juli 2019

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding
cron