Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Opstarten van een brakwater aquarium 

Uiteindelijk bereikt elke rivier haar eindbestemming, de zee. Zoetwater vermengt zich hier met zoutwater in de rivieren en delta's. De samenstelling van het brakke water is moeilijk te bepalen omdat dit dagelijks, met eb en vloed wisselt. Zeewater met verlaagt zoutgehalte wordt brakwater genoemd. Om bepaalde fysiologische redenen zijn slechts weinig in zout water thuishorende organismen in staat zich in brakwatergebieden en zones met sterk wisselend zoutgehalte te handhaven. Brakwatergebieden kunnen we onderverdelen:

 • Brakwater met een laag zoutgehalte
  Soortelijke massa 1.001 tot 1.008. Hier vinden we ook halfsnavelbekken (Dermogenys pusillus), Figuur 8 kogelvis (Tetraodon biocellatus) en de glasbaars (Chanda ranga), Stigmatogobius sadanundio, Poecilia velifera, Floridae jordanella.

 • Brakwater met een middelmatig zoutgehalte
  Soortelijke massa 1.008 tot 1.015. De habitat van o.a. de Zilverbladvis (Monodactylis argenteus) en de schuttersvis (Toxotes jaculatrix).

 • Brakwater met hoog zoutgehate
  Soortelijke massa 1.016 tot 1.021. Veelal het mangrove gebied waar slijkspringers (Periopthalmus barbarus) en bepaalde kogelvissen (Tetraodon nigroviridis en Tetraodon fluviatilis) leven.


Afbeelding


Opstarten
Om een brakwater aquarium op te starten, vul je eerst het aquarium met zoet water en laat het 24 uur beluchten. Bereken de hoeveelheid zout die opgelost moet worden en voeg het toe aan het aquarium. Laat het nogmaals 48 uur beluchten en controleer de soortelijke massa. Pas zonodig het zoutgehalte aan of hevel water af en voeg zoetwater toe. Voeg bij voorkeur ook een opstartpreparaat toe. Nadat het zout is toegevoegd neemt de ammoniak toe en bereikt in acht tot tien dagen zijn maximum. Tegelijkertijd ontwikkelen de bacteriën die de ammoniak gaan omzetten zich en vormen zich nitrieten, die tegen de tiende dag hun maximumgehalte hebben bereikt. De eerste verdwijnen tussen de 20ste en 25ste dag; de nitraten worden door gedeeltelijke waterverversingen verwijderd. Het op gang brengen van deze kringloop duurt ten minste vier weken.

Ook kunnen Calcium, mineralen en sporenelementen preparaat toegevoegd worden. Keukenzout is dus ongeschikt voor het aquarium daar dit slechts Na en Cl bevat en ook veeal ook jodium. In tegenstelling tot de totale hardheid die alleen bij zoetwater wordt gemeten, wordt met de carbonaathardheid ook bij zeewater de hoeveelheid calcium en magnesiumcarbonaten en bicarbonaten gemeten. Deze waarde is belangrijk voor het in stand houden van de pH. Omdat brakwater zout is, ligt de pH hoger dan die van zoet water.

Als het waterpeil van een brakaquarium daalt door verdamping, is niet het brakwater dat verdampt, maar het zoete water. Alleen zoet water wordt dan ook toegevoegd om het peil te herstellen. Een opstarttijd (met biofilter) van een brakwateraquarium duurt ongeveer 1 maand.

In de schaarse informatie die we vinden over de samenstelling van brakwater en het zoutgehalte ervan, spreekt men meestal over een soeplepel, koffielepel, eetlepel, halve eetlepel per liter... Daarom voor de duidelijkheid hierbij de juiste hoeveelheid en de meting ervan.

Zeewater bevat zouten, waarvan het belangrijkste natriumchloride (NaCI) is, ons keukenzout. Zeewater en ook brakwater zijn meer of minder zout, afhankelijk van de geografische zones. In de wereld van de zeeaquariumhouders meet men niet het zoutgehalte, maar de soortelijke massa, uitgedrukt in de volgende formule:

Soortelijke massa = gewicht van één liter zeewater gedeeld door het gewicht van één liter zuiver water x 1000

Deze waarde staat niet vast. Hoe meer zouten het water bevat, hoe hoger de soortelijke massa is. Deze soortelijke massa varieert ook afhankelijk van de temperatuur (hij neemt af naarmate de temperatuur stijgt).

De soortelijke massa kan met verschillende apparaten gemeten worden. Ter vergelijking tropische koraalriffen hebben een soortelijke massa van 1021-1024. Zeewater bevat gemiddeld 35g zout per liter - het zoutgehalte is dus ca. 3,5‰. Zeewater bevat meer dan 60 elementen. Alle in zeewater opgeloste stoffen zijn nuttig, daarom is het zeer belangrijk dat het zout dat we gaan gebruiken om ons water brak te maken van een uitstekende kwaliteit moet zijn. In de aquariumhandel zijn verschillende merken te koop. De kwaliteit van het zoete water dat wordt gebruikt is van groot belang: het moet zo zuiver mogelijk zijn, bijvoorbeeld osmosewater.

Ter indicatie hierbij een lijst met de dichtheden bij een oplopende hoeveelheid gram zout per liter water (bij 25 graden Celcius). Per zoutsoort verschilt dit echter enigszins. Het is belangrijk te allen tijde na te meten met een goede zoutmeter. Met dank aan Hugo voor het opstellen van de lijst.

Soortelijke massagram/liter
1,0000
1,0013,5
1,0024,9
1,0036,2
1,0047,5
1,0058,9
1,00610,2
1,00711,5
1,00812,8
1,00914,2
1,01015,5
1,01116,8
1,01218,2
1,01319,5
1,01420,8
1,01522,2
1,01623,5
1,01724,8
1,01826,1
1,01927,5
1,02028,8
1,02130,1
1,02231,5
1,02332,8
1,02434,1
1,02535,5


Afbeelding AfbeeldingVeel gestelde vragen
Klik op het knopje "spoiler" om de antwoorden op de veelgestelde vragen te zien.

 1. Wat is brakwater?
  Spoiler: show
  Water met een een zoutgehalte tussen puur zoet en puur zout in. Brakwater bestaat in de natuur bij rivieren die in zee uitmonden (vaak mangrove gebieden). Het zoutgehalte fluctueert hier dus sterk, hierdoor zijn brakwater vissen vrij ongevoelig voor zout schommelingen. Jonge vissen zitten vaak in het ondiepe beschutte en zoetere water en oudere vissen jagen in het grote en zoute water. Je ziet dus vaak dat jonge kogelvissen goed tegen zoet kunnen en volwassen vissen bij voorkeur puur zout water zwemmen. De theorie is dat volwassenen terug naar zoet gaan om te paren (echter nog niet bewezen).

  Men onderscheidt oligohalien of zwak brak (saliniteit van 0,3 - 3 chloorionen per liter), mesohalien of brak (3 - 10 chloorionen per liter) en polyhalien of sterk brak (10 - 17 chloorionen per liter) water. Brakwater komt voor in mengzones, bij de overgang van zoetwater naar zeewater. Deze overgangswateren zijn beïnvloed door de getijdenwerking en gekenmerkt door een relatief laag zoutgehalte.

 2. Welk soort zout kun je het beste nemen?
  Spoiler: show
  Speciaal aquarium zeezout is de enige optie. Aangezien een brakwater aquarium geen koraal bevat, is (duur) aquarium zeezout met mineralen niet perse nodig.

 3. Hoe zit dat met die percentages zout in het water? Hoeveel zeezout voeg je toe?
  Spoiler: show
  Afhankelijk van de vissoorten de brakheid afstemmen. Altijd rustig opbouwen als ze uit zoet water komen (dus zoutgehalte meten in de winkel). Zie kogelvis profielen voor de exacte waardes. Algemeen: laag brak 1.005-1.010, brak 1.010-1.020, zeewater ~ 1.025 (alles bij ~25 graden celcius)

 4. Welke zoutmeter kan ik het beste aanschaffen?
  Spoiler: show
  Veel mensen geven de voorkeur aan de "bakjes met drijvende wijzer", maar opzich maakt het niet uit.

 5. Hoe meet ik dat zoutgehalte op?
  Spoiler: show
  Bakje vullen en aflezen.

 6. Welke kogelvissen behoor je te houden op brakwater?
  Spoiler: show
  Zie de index van brakwater kogelvissen: http://www.kogelforum.lode.biz/forum/vi ... f=27&t=416

 7. Wanneer ga ik mijn brakwater kogeltje overwennen naar brakwater, en hoe doe ik dat?
  Spoiler: show
  Direct, maar geleidelijk (kan echter vrij snel)

 8. Hoe groot worden deze vissen, en in welke maat aquarium kan ik ze het beste houden?
  Spoiler: show
  Varieert enorm, zie de index van brakwater kogelvissen:
  http://www.kogelforum.lode.biz/forum/vi ... f=27&t=416

 9. Hoe richt ik mijn brakwaterbak in (planten, hout, stenen, zand/grind)?
  Spoiler: show
  Zand of granulaat, rotsen of nephout. Qua planten kan in mijn ervaring alleen javavaren (maar gaat uiteindelijk ook dood) en natuurlijk mangrove. Zie ook de brakwater kogelvis profielen.

 10. Wat voer ik mijn brakwater kogelvis?
  Spoiler: show
  Afhankelijk van soort, maar gewoon regulier kogelvissen voer. Zie ook de brakwater kogelvis profielen.

 11. Hoe vaak ververs ik water?
  Spoiler: show
  Net zo vaak als een zoetwater aquarium. Afhankelijk van de bezetting, ongeveer 20% per week.

 12. En hoe voeg ik dan opnieuw het juiste percentage zout toe?
  Spoiler: show
  Buiten de bak, in emmer. Luchtsteentje versnelt het proces. Het nieuwe water dient dezelfde brakheid te hebben, immers je haalt zowel het water als het zout eruit

 13. En gebruik je daarnaast ook nog een watervoorbereidingsmiddel?
  Spoiler: show
  Kan, hoeft niet.

 14. Hoe zit het met de verlichting? Welke lamp is een goede keuze, en hoeveel uur per dag laat ik die branden?
  Spoiler: show
  Zoutwater lampen geven een mooi effect, komen vissen mooi op kleur (heb ik zelf ook). Ik zou de lampen niet te lang aanhouden, want brakwater is vaak gevoelig voor alg.

 15. Wat voor soort filter kun je het beste gebruiken? En heb je ook een eiwitafschuimer nodig, zoals bij zoutwater?
  Spoiler: show
  Hoe groter het aquarium, des te stabieler en beter draait het aquarium. Een afschuimer werkt helaas pas optimaal bij puur zout.

 16. Heeft brakwater een andere bacteriecultuur dan zoetwater?
  Spoiler: show
  Ja, houdt er rekening mee dat als je een draaiende bak migreert van zoet- naar brakwater, de bestaande bacteriëncultuur zal afsterven en een enorme nitrietpiek zal veroorzaken.

 17. Hoe start ik een brakwaterbak op?
  Spoiler: show
  Zelfde als zoet (echter punt 16 in je achter hoofd houden. Zie ook dit topic: http://kogelforum.lode.biz/forum/viewto ... f=41&t=185

 18. Wat is het "soortelijk gewicht"?
  Spoiler: show
  Soortelijk gewicht is het gewicht van het water ten opzichte van gedestilleerd water. Het kan worden gemeten met een soortelijk gewicht meter.

 19. Wat is de "dichtheid"?
  Spoiler: show
  Bezitters van en zee- of brakwateraquarium, moeten regelmatig de dichtheid controleren. Daartoe dient een areometer. Een liter zeewater weegt tussen 1,024 en 1,029 kg. Bij de opgave van de dichtheid worden slechts de laatste twee getallen, achter de komma, genoemd. In het voorbeeld bedraagt de dichtheid dus 24-29. Hoe hoger de dichtheid, des te hoger is het zoutgehalte; hoe lager de dichtheid, des te lager is het. Gedistilleerd water heeft dus een dichtheid van 00.

 20. Wat is de "saliniteit"?
  Spoiler: show
  Saliniteit is de hoeveelheid opgelost zout in een bepaalde hoeveelheid water. Er zijn verschillende manieren waarop de saliniteit kan worden aangegeven, vaak gebeurt dit met de eenheid g/kg (gram zout per kilogram water) of in procenten (1% is 10 gram zout per kilogram water) of promilles. Ook wordt wel de eenheid PSU (practical salinity unit) gebruikt. De saliniteit van water kan met behulp van een salinometer bepaald worden. Zoet water heeft een saliniteit van minder dan 0,1%, de gemiddelde saliniteit van oceaanwater ligt rond de 3,5%. Natuurlijk zeewater heeft een saliniteit van 35 ppt of 1.025. Voor een brakwateraquarium tussen 1.002 en 1.020. Voor een zeeaquarium tussen 1.023 en 1.026. Hoge temperatuur en verdamping verhogen de saliniteit. Toevoegen van water en regen verlaagt de saliniteit.

 21. Wat is de "geleidbaarheid"?
  Spoiler: show
  Geleidbaarheid (conductivity) is het vermogen van zoutwater om de stroom te geleiden. Het is een snelle en nauwkeurige meting. Een salinometer is een meetinstrument dat het zoutgehalte meet van een oplossing. In het Engels worden ze ook wel "conductivity meters" genoemd, geleidbaarheidsmeters. De aanwijzing van dergelijke meters vindt vaak in Siemens(µ) plaats.In zoetwater is de geleidbaarheid laag en wordt er in microSiemens gemeten. In brakwater is de geleidbaarheid hoger en wordt er in milliSiemens gemeten. Omdat er zo'n mooie relatie is tussen het zoutgehalte en de geleiding wordt bij zee-en brakwateraquarianen het zoutgehalte (saliniteit) van het water soms gecontroleerd met een geleidingsmeter. Om waarden, die in verschillende temperaturen werden gemeten te kunnen vergelijken, worden factoren ingevoerd, waarmee het geleidend vermogen (ook wel geleidbaarheid genoemd) wordt vermenigvuldigd.
  Deze factoren zijn als volgt:
  • 15 °C, factor 1,07

  • 18 °C, factor 1,00

  • 20 °C, factor 0,96

  • 25 °C, factor 0,86

  • 28 °C, factor 0,79

  Meet men dus in een temperatuur van 25 °C een geleidend vermogen van 450, dan is de werkelijke waarde 450 x 0,86 = 387 µS

  Getallen:
  • 550 mg zuiver keukenzout per liter gedestilleerd water geeft een geleidbaarheid van 1000 µS

  • Zuiver water met een pH van 4 ca. 40 µS

  • Zuiver water met een pH van 3 ca 400 µS

  • 1DH ca 50 µS


  Voorbeelden van geleidbaarheid:
  • Gezelschapsaquarium : 200-1000 µS

  • Brakwater ca 14000µS

  • Gedestilleerd water 1mS

  • Osmose water 20-60mS

  • Regenwater 60mS -30mS

  • Waddenzee ca 25000 µS

  • Noordzee ca 40000 µS

  • Zeewater 54 mS/cm = 54000mS/cm

  • Rio Negro 8mS

  • Amazone gebied (gemiddeld) 8-70mS

  • Tanganyikameer 600mS

  • Drinkwater Antwerpen(AWW) μS/cm-20° 510mS


  Richtlijnen Osmosewater:
  • Meetwaarde / Kwaliteitsaanduiding / Toepassing

  • lager dan 40 µS / Zeer goede kwaliteit Osmosewater / Alle toepassingen

  • 40 - 50 µS / Goede kwaliteit Osmosewater / Alle toepassingen

  • 50 - 60 µS / Normale kwaliteit Osmosewater / Alleen bruikbaar voor zoetwater

  • 60 - 80 µS / Matig tot slechte kwaliteit Osmosewater / Alleen bruikbaar voor gezelschapsaquaria en hard water

  • 100 µS en hoger / Membraan is stuk of het apparaat is onbruikbaar geworden of niet goed doorgespoeld (lange tijd niet gebruikt) / Onbruikbaar


Startershandleiding
Brakwater is niet moeilijk om op te starten. Het vergt een beetje oefening en wat handigheidjes.

Als de kogelvis die je koopt in de winkel in zoetwater gehouden wordt, kan je beginnen met een reeds ingedraaid zoetwater aquarium en de zoutgraad met .002 per week laten stijgen, tot je de gewenste zoutgraad bereikt hebt. Dit wordt gedaan zodat je niet ineens alle nitrificerende bacteriën doodmaakt door het toevoegen van zout. Zoutwater bacteriën zijn anders dan zoetwater bacteriën, dus er is tijd nodig voor de zoutwater bacteriën om zich te ontwikkelen, terwijl de zoetwater bacteriën langzaam afsterven.

Er is een kopje zout nodig op 20 liter water om ongeveer een zoutgraad van 1.005 te bereiken. Dit verhogen kan je het beste doen tijdens het water verversen. Het is dan even een rekensommetje hoeveel zout je moet toevoegen, maar dit leert snel genoeg. Om de zoutgraad te meten wordt een zoutmeter gebruikt.

Voorbeeld:
 • Van een aquarium van 60 liter wordt 50% water ververst, tijdens deze verversing wil je het zoutgehalte verhogen met 1.002. Dan meng je 30 liter water aan, met een SE van 1.004.

 • Ververs je 25% > dan meng je 15 liter water aan met een SE van 1.008 etc.

Aangeraden wordt om het zoutgehalte (SE) op te hogen met 0.002 SE per 2 weken:
 • Week 1 > SE van 1.002

 • Week 3 > SE van 1.004

 • Week 5 > SE van 1.006

 • Week 7 > SE van 1.008

 • Etc.

Als de winkel de kogelvissen in brakwater houdt, draai het aquarium dan in met de zoutgraad waar de kogelvissen in de winkel in leven. Als je een al ingedraaid brakwateraquarium hebt en een kogelvis koopt die in zoetwater in de winkel zit, laat hem dan langzaam wennen. Als je een kogelvis van brak- naar zoetwater overbrengt, of andersom, is de druppelmethode één van de beste oplossingen. Stop de kogelvis in een emmer met daarin water uit zijn vorige aquarium tot ongeveer 5 cm boven zijn lichaam en plaats deze onder het aquarium waar hij in over wordt gebracht. Leg een knoop in een slangetje totdat er genoeg water doorheen druppelt om de zoutgraad in de emmer met .001 per uur te laten stijgen, tot de gewenste zoutgraad bereikt is.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


De maximale waarde van het zoutgehalte hangt af van de soort en grootte van de kogelvis. Hier zijn geen standaarden voor. Dit kan je het beste afstemmen op het gedrag en de kleur van de kogelvis. De F8 (Tetraodon biocellatus) prefereert laag brak water met een SE van 1.005-1.009 (hoger naar gelang de leeftijd en grootte). De GSP Tetraodon nigroviridis en Tetraodon fluviatilis prefereren op volwassen leeftijd uiteindelijk zwaar brak tot zeewater niveau, ook hoger naar gelang de leeftijd en grootte.

Een overzicht van de zoutwaardes:
 • Zoet: 1.000

 • Laag brak: 1.001 - 1.008

 • Midden brak: 1.009 - 1.015

 • Zwaar brak: 1.016 - 1.021

 • Zee: 1.022 en hoger

Qua zout zijn er veel verschillen; er is goedkoop aquariumzout en duurder aquariumzout waar toevoegingen als mineralen en dergelijke inzitten. De extra mineralen zijn voornamelijk bedoeld voor koralen. Voor brakwater hoef je niet specifiek het duurste aquariumzout te hebben. Je kan overigens niet het gewone huis tuin en keuken (zee)zout gebruiken, het moet echt aquariumzout zijn.

Er zijn veel verschillende soorten zoutmeters. Let er bij aanschaf op dat de zoutmeter begint bij de waarde 1.000. De meeste zoutmeters beginnen hoger, omdat deze bedoeld zijn voor zee-aquarianen. Zie hiervoor het srtikel over zoutmeters.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Congratulations to: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 533 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 530 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron