Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Opstarten van een zoetwater aquarium 

Het opstarten van een nieuw ingericht zoetwater aquarium heeft tijd nodig, zodat het juiste bacteriologisch evenwicht wordt gevormd. In deze opstartfase vormt zich ook het gevaarlijke nitriet, welke dodelijk kan zijn voor kogelvissen.

Gebruikt water, gebruikt filter materiaal, opstart vissen

Nitriet
Puur scheikundig bekeken is nitriet een verbinden tussen stikstof en zuurstof, genaamd NO2, wat echter belangrijker is voor de (beginnende) aquariaan is dat deze stof al in een redelijk kleine hoeveel giftig is voor de vissen in het aquarium en in een te grote hoeveelheid zelfs dodelijk is voor de vissen. In principe is de aanwezigheid van nitriet een afvalprobleem in het aquarium, doordat er onvoldoende bacteriën in het aquarium aanwezig zijn om de afvalstoffen van o.a. de vissen te verwerken. Doordat in een nieuw ingericht aquarium nog niet voldoende bacteriën aanwezig zijn, is nitriet vooral een probleem die veel voor komt bij nieuw ingerichte aquariums, maar nitriet problemen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld te veel voeren, onopgemerkte dode vissen in het aquarium, een slecht functionerend filter of planten die afsterven.

Afbeelding


Stikstofkringloop
Een aquarium is in feite een kleine afgesloten onderwater biotoop. Op het eerste gezicht bestaat het leven in een aquarium uit vissen en soms planten, maar zoals in iedere biotoop kan er geen evenwicht zijn als er ook geen bacteriën in voorkomen. Deze bacteriën zijn onder andere nodig voor de verwerking van afvalstoffen in het aquarium en worden ook wel nitrificerende bacteriën genoemd. Deze bacteriën verwerken de afvalstoffen in het aquarium in meerdere stappen tot het redelijk onschadelijke nitraat, wat ook wel de stikstofkringloop genoemd wordt.

Voor het eerste gedeelte van de stikstofkringloop zijn de zogenaamde nitrosomonas bacteriën verantwoordelijk. Deze zetten de afvalstoffen in het aquarium om van ammonium via ammoniak tot nitriet, wat al in kleine hoeveelheden schadelijk is. In een goed functionerend aquarium zal de nitriet hoeveelheid echter niet snel te hoog worden en zal het nitriet bijna direct omgezet worden in het (praktisch) onschadelijke nitraat (NO3), wat gedaan wordt door de zogenaamde nitrobacter bacteriën. Nitraat is alleen in zeer hoge concentraties, van meer dan 100 mg/l schadelijk voor de vissen. In het aquarium zal over het algemeen de stikstof kringloop op dit punt stoppen, maar eigenlijk is de stikstof kringloop op dit punt nog niet volledig. In de natuur zal het nitraat namelijk omgezet worden in de gassen stikstof (N) en zuurstof (O2). Deze gassen stijgen op uit het water en de stikstof kringloop is kompleet. Deze laatste stap komt nauwelijks voor in het aquarium, omdat de bacteriën die voor deze laatste stap zorgen in zuurstofloze omstandigheden leven, welke niet wenselijk zijn in het aquarium.


Nieuw aquarium
In een nieuw ingericht aquarium is het evenwicht tussen de hierboven genoemde nitrosomonas en nitrobacter bacteriën niet goed in evenwicht. Dit omdat de de nitrosomonas bacteriën zich sneller vermenigvuldigen dan de nitrobacter bacteriën. Als er plotseling veel afvalstoffen in het aquarium komen zullen er dan ook niet genoeg nitrobacter bacteriën aanwezig zijn om het plotseling gevormde nitriet in het aquarium te kunnen verwerken en ontstaan er dus nitriet problemen. Hieronder staat een tabel weergeven over wat een bepaalde nitriet waarde betekend voor het aquarium:

Nitriet waarde (in mg/l)
Betekenis voor het aquarium
<0.1
Geeft geen problemen in het aquarium
0.2
Nitriet waarde is giftig voor vissen
0.5
Nitriet waarde is zorgelijk
2.0
Dodelijk voor de vissen


Hoewel wetenschappelijk gezien een waarde van 2.0 mg/l nitriet dodelijk is voor de vissen, kan ook een lagere waarde de dood van vissen veroorzaken. Dit omdat bij een waarde van 0.2 mg/l en hoger het nitriet giftig is voor de vissen. Hierdoor zullen de vissen vatbaarder worden voor ziekten en op deze manier indirect aan het nitriet zullen dood gaan. Tevens is de gevoeligheid voor nitriet per vissoort verschillend en kunnen de waarde hierboven ook niet als vaste grenzen gezien worden.

Voorkomen van nitriet problemen
 • Voer met mate, het voer wat namelijk niet opgegeten wordt zal in het aquarium gaan rotten en kan hierdoor zorgen voor een te hoog nitriet gehalte.

 • Zorg voor een goed filter, een goed filter kan ervoor zorgen dat het nitriet gehalte niet te hoog wordt. Op het filtermedium in het filter zullen zich namelijk al snel veel bacteriën afzetten, omdat hier veel voedsel voor ze te vinden is en veel zuurstof voor handen is.

 • Planten zorgen voor een snelle stabilisering van het aquarium, daarom is het verstandig om indien het visbestand het toelaat een aantal sterke goed groeiende planten in het aquarium te zetten. Ook vestigen er bacteriën zich op de planten.

 • Voeg in de handel verkrijgbare bacteriën toe aan het water, in de handel zijn verschillende middelen te koop welke bacteriën bevatten voor gebruik bij het opstarten van een nieuw aquarium. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn 'Nitrivec' van het merk Sera en 'Duplabacter' van het merk Dupla. Ook kan water, bodemsubstraat of filtermedium uit een reeds ingedraaid aquarium goed worden gebruikt als ent middel.

 • Ververs niet teveel water tegelijk. Dit omdat samen met het water dat je uit het aquarium haalt, je ook de bacteriën weggooit die zich in dat water bevinden. Daarom is teveel en te vaak water verversen niet goed. Om afvalstoffen uit het aquarium te halen is regelmatig verversen wel erg belangrijk. Ook zou ik vlak na het opstarten eerst zo'n 3 weken wachten voordat ik voor het eerst water zou wisselen om de vorming van bacteriën niet te verstoren.

 • Doe niet teveel vissen in het aquarium, hoe meer vissen in het aquarium zitten des te meer afvalstoffen zullen er in het aquarium komen, daarom zal een dicht bevolkt aquarium sneller last van een nitrietpiek hebben dan een dunbevolkt. Houd voor de vis-aquarium grootte verhouding de database op de website aan.

 • Het aantal bacteriën is afhankelijk van het voedselaanbod. Als je dus veel vissen tegelijk in een aquarium los laat zal er vooral een tekort aan de nitrobacter bacteriën zijn om dit plotselinge grote voedsel aanbod te verwerken en is er een grote kans op een hoge nitriet waarde. Door stapsgewijs vissen in het aquarium te plaatsen kan de bacteriën kolonie geleidelijk groeien en wordt de vorming van nitriet voorkomen.


Nieuw aquarium opstarten
Wil men nitriet problemen voorkomen is het belangrijk om het aquarium stapsgewijs op te zetten. Het opstarten van een aquarium kan globaal in vijf stappen verdeeld worden welke hieronder beschreven zijn.

 1. Het begin
  Het nog lege aquarium vullen met goed gereinigd aquarium grind. Van dit grind een laag van enkele cm's in het aquarium doen. Vervolgens kan het aquarium gevuld worden met water. Aan dit water nu de juiste hoeveel water verbeteraar toevoegen zoals bijvoorbeeld Sera 'aquatan' of Easylife toevoegen. Nadat het aquarium gevuld is met water kunnen het filter en de verwarming geplaatst en aangezet worden.

 2. Inrichten
  Nadat de temperatuur van het aquarium op minimaal 20 graden Celsius is gekomen kunnen eventuele planten in het aquarium geplaatst worden. Van de planten die al wortels hebben is het verstandig de wortels in te korten. Dit stimuleert de wortelgroei van de planten. Van stengelplanten de onderste blader verwijderen. De kale 'bladknopen' die nu ontstaan moeten onder het grind komen. Op deze knopen zal de plant vervolgens wortels gaan vormen. In een nieuw in te richten aquarium is het verstandig om veel echte waterplanten te gebruiken zoals bijvoorbeeld de Valisneria soorten. Ook snel groeiende moerasplanten zoals Hygrophila polysperma, Hygrophila difformis en Ludwigia repens zijn goede planten voor de eerste beplanting van een aquarium. Helaas gaan planten en de meeste roofvissen niet samen, waardoor planten niet altijd mogelijk zijn.

 3. Eerste vissen
  Afhankelijk van de planten die gebruikt worden om een aquarium in te richten kan bepaald worden wanneer de eerste paar vissen in het aquarium kunnen. Over het algemeen wordt er een periode van twee tot drie weken geadviseerd alvorens de eerste vissen in het aquarium te plaatsen, zodat bacteriën zich eerst kunnen vermenigvuldigen. In het geval dat er vooral emers (boven water) gekweekte planten gebruikt worden, zoals de meeste planten in de aquariumwinkel, is het verstandig om eerst twee weken te wachten alvorens de eerste vissen in het aquarium te plaatsen. Dit wachten is in dit geval vooral verstandig doordat sommige emers gekweekte planten veel bladeren verliezen na plaatsing in het aquarium en het aquarium sterk kunnen vervuilen. Zelfs zonder vissen in het aquarium kunnen er dit geval al hoge nitriet waardes ontstaan, waardoor het aan te raden is te wachten met vissen totdat de nitrietwaarde van het aquarium gedaald is.

  Wanneer u kunt beschikken over submers (onder water) gekweekte planten en echte waterplanten zullen problemen met planten die hun bladeren verliezen veel minder voorkomen en is het al mogelijk eerder vissen in het aquarium uit te zetten, zoals bijvoorbeeld na een kleine week. In dit geval moet u er wel zeker van zijn dat de waterwaardes van het aquarium al gestabiliseerd zijn, zodat problemen voorkomen worden. Ook is het gebruik van een bacteriën preparaat zoals al eerder genoemd aan te bevelen. Ook kan water, bodemsubstraat of filtermedium uit een reeds ingedraaid aquarium goed worden gebruikt als ent middel.

  Als eerste vissen zijn bijvoorbeeld sterke algeneters geschikt. Dit omdat deze vissen de ongewenste algen op deze manier vanaf het begin zullen bestrijden. Ook doordat deze vissen (vooral) algen eten is het verstandig om niet eerder te gaan voeren dan dat er ook "normale" vissen zijn uitgezet. Dit betekend dat je de eerste 1.5 tot 2 weken niet hoeft te voeren wat afvalstoffen in het aquarium scheelt en nitriet problemen voorkomt.

 4. Volgende vissen
  Ongeveer 2 weken nadat de eerste vissen uitgezet zijn kunnen de volgende vissen uitgezet worden (mits er geen nitriet problemen in het aquarium zijn). Verstandig is het om een schooltje bodem bewoners zoals bijvoorbeeld corydoras meervallen (groot aantal soorten mogelijk). Corydoras meervallen zijn over het algemeen probleemloze vissen, waardoor deze geschikt zijn om als eerste vissen in een aquarium uit te zetten. Corydoras meervallen ruimen de voerresten op de bodem op. Als er echter niet genoeg voer op de bodem terecht komt moeten deze vissen met voertabletjes bijgevoerd worden. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook nog een schooltje vissen voor de middenzone uit gezet worden. Hiervoor zijn vele soorten mogelijk zoals bijvoorbeeld kardinaaltetra's, neontetra's, zebra danio's en kegelvlek barbeeltjes.

 5. Laatste vissen
  Als na wederom twee weken er nog steeds geen problemen zijn kunnen de laatste vissen uitgezet worden. Hiervoor zijn de mogelijkheden zeer groot en vooral afhankelijk van het formaat en de waterwaarde van het aquarium, wat echter niet binnen dit artikel valt.

Door Arjan de Winter

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: esmeevisser (31)

Wie is er online

Er zijn in totaal 402 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 400 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

november 2021

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Afbeelding