Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Auriglobus nefastus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenGelijkmatig vaal groenig of geel groenig gekleurd met lichte zijkanten. Aan de voorkant van de kop zit een iets donkere vlek. De bovenlip steekt karakteristiek uit over de onderlip. Het neusorgaan is relatief klein. In tegenstelling tot de andere Auriglobus soorten steken bij de A. nefastus de stekels omlaag.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~13 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamAuriglobus nefastus (Roberts, 1982)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenKiiltopallokala, Northbornean Golden Puffer, voorheen Auriglobus remotus
LeefgebiedMaleisië: Sarawak en Borneo. Rajang en Balleh rivieren en delta's
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 7.2 - 7.6
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterZeer agressief
ActiviteitZeer actieve zwemmer en jager. Erg nieuwschierig.
Maximale leeftijd~10 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels, krabbenpoten of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks harde schaaldieren worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingEr zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd
Minimale grootte aquarium100 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenZiet er op het eerste oog uit als de Auriglobus silus, echter als men goed kijkt heeft de remotus een dunnere staartvin en een kleinere mond. Ook hebben de vinnen minder stralen.
Medebewoners / bijvissenAlleen snel zwemmende vissen op jongere leeftijd.


De Auriglobus nefastus is door zijn metallic geel/groene kleur en het levendige karakter een aantrekkelijke siervis. Het zijn echter actieve jagers en echte vinnenbijters, dus niet geschikt voor in een gezelschapsaquarium. De naam 'nefastus' komt van 'nefarious' wat schandalig/verfoeilijk betekend. Het zijn dus echte 'krengen'.

De jongere kogelvissen zijn erg actief en constant opzoek naar iets eetbaars. Op jongere leeftijd kunnen ze goed samengehouden worden met leeftijdsgenootjes. Jongere kogelvissen kan je ook met andere snelzwemmende vissen houden, dit kan voor kortere periodes soms goedgaan. Als deze kogelvis ouder wordt, komt de agressie meer naar voren. Ze beginnen de overige vissen te bijten, dit levert (ernstige) wonden op met vaak de dood tot gevolg. Deze kogelvissen worden op latere leeftijd vaak ook minder actief (op het jagen na), ze verstoppen zich meer tussen de planten en andere schuilplaatsen.


Natuurlijke leefomgeving
De Auriglobus nefastus leeft in Sarawak en Borneo in de Rajang en Balleh rivieren en delta's.

De Rajang Rivier ook bekend als Sungai Rajang is een rivier in Sarawak, Maleisië. De rivier ligt in het noordwesten van Borneo en ontspringt in de bergen van Iran. De rivier stroomt ongeveer 563 km naar de Zuid-Chinese Zee, waarmee het de langste rivier in Maleisië is. Het bovenste gedeelte van Rajang rivier is ook bekend als Batang Balui door de Orang Ulu. Enkele van de belangrijkste zijrivieren zijn de Katibas Rivier, de Balleh River en de Bangkit Kanowit rivier.

De grootste stad aan de rivier is Sibu, 60 kilometers stroomopwaarts vanaf de monding van de Rajang. De volgende grote nederzetting stroomopwaarts is Kanowit gebouwd aan de monding van de rivier Kanowit aan de oever van de rivier de Rajang, ongeveer 174 kilometers van de kust van Zuid-Chinese Zee en ongeveer een uur varen van Sibu, gevolgd door Kapit als de laatste grote stad aan de rivier. Andere kleinere steden zijn Song en Belaga.

Het Aziatische vasteland, Maleise schiereiland, Sumatra en Java werden aangesloten op Borneo via de landbrug van de blootgestelde Sunda Shelf. De Noord-Sunda rivier is de vitale verbinding met de rivier Mekong in Vietnam en de Chao Phraya rivier in Thailand naar het noorden, Baram Rajang rivieren in Sarawak in het oosten en Pahang rivier en Rompin rivier ten westen van de enorme landmassa. Zoetwater meervallen uit deze rivieren migreerden en paarden om 10.000 jaar geleden genetische materiaal uit te wisseling. Na het Holoceen, toen de temperatuur steeg, werden de landbruggen en Sunda rivier geisoleerd en dus ook de meervallen bevolking werden geïsoleerd. Hun genetische sporen zijn nog steeds in het DNA als een bewijs van de vorige verbindingen van Rajang rivier naar andere afgelegen rivieren in Indochina en Borneo.

Afbeelding
Samenvloeiing van de Rajang en Balleh


Foto's

Afbeelding


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 170 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 167 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

oktober 2022

Zo M Di W Do V Za
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Afbeelding
cron