Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Carinotetraodon borneensis 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe Borneose rood-oog kogelvis, de Carinotetraodon borneensisis is het meest vergelijkbaar met de Carinotetraodon lorteti. Het belangrijkste verschil zit in de kleur van de anaalvin, die roodachtig is op Carinotetraodon lorteti, maar kleurloos op Carinotetraodon borneensis. De staartvin van de mannen zijn tweederde grijs en éénderde zwart gekleurd. Het is afgezet met een witte rand.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~5 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamCarinotetraodon borneensis (Regan, 1903)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenBornean red eye puffer
LeefgebiedBorneo, Zuid Sarawak in de Skrang rivier
WaterwaardesTemp: 23 - 26 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterHeel verschillend. Sommige zijn zeer agressief andere juist timide. Territoriaal.
ActiviteitOverdag inactief. Zeer actieve jager na zonsondergang.
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren.
VoortplantingOnbekend, maar vergelijkbaar met C. irrubesco.
Minimale grootte aquarium75 liter
Opmerkingen en speciefieke vereistenBehoort tot de groep rood-oog kogelvissen. Deze kogelvissen worden s'avonds zeer actief en hebben een sterk beplante bak nodig, met voldoende schuilplaatsen. Wordt pas sinds kort geïmporteerd.
Medebewoners / bijvissenKan het best solitair gehouden worden.


De Borneose rood-oog kogelvis, de Carinotetraodon borneensisis is het meest vergelijkbaar met de Carinotetraodon lorteti. De C. borneensisis leeft echter alleen op Borneo, terwijl Carinotetraodon lorteti bekend is uit Cambodja, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam. Het belangrijkste verschil zit in de kleur van de anaalvin, die roodachtig is op Carinotetraodon lorteti, maar kleurloos op Carinotetraodon borneensis.

Het gedrag en de vereisten zijn hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar met de andere roodoog kogelvissen, zoals; Carinotetraodon lorteti, Carinotetraodon irrubesco en de Carinotetraodon Salivator. Dit is echter nog niet bewezen.

De rood-oog kogelvissen zijn een kwartet van soorten die minder vaak worden verhandeld; Carinotetraodon lorteti wordt hiervan het meest gehouden in vergelijking met de drie andere soorten, C. irrubesco , C. salivator en de C. borneensis. Een deel van de aantrekkingskracht van deze vissen zijn hun briljante kleuren, mannelijke Carinotetraodon lorteti, heeft dikke gele banden zigzaggend over zijn rug en een blauwe staart omlijnt met een wit randje. De mannetjes van alle soorten pronken met een oranje of rood ventrale kiel als ze elkaar bedreigen of proberen een vrouwtje te imponeren. Het is een jammer dat deze kleuren zo afhankelijk zijn van stemming, omdat deze in de overvolle en helder verlichte omgeving van het aquarium van een handelaar nooit naar voren komen.

Zoals met de meeste andere Zuidoost-Aziatische zoetwatervissen, overleven deze kogelvissen het beste in warm, zacht, licht zuur water, maar zal zich aanpassen aan harder water. Waterkwaliteit hoeft niet perfect te zijn (pH, KH, etc.), aangezien dit ook niet het geval is in de naturlijke leefomgeving. Echter, zoals bij kogelvissen in het algemeen, kunnen ze zeer slecht tegen nitriet, nitraat en ammoniak. Vermijd overvoeren, om de kwaliteit van het water zo goed mogelijk te houden.

Deze kogelvissen zijn gemakkelijk te voeren, en zullen de meeste kleine ongewervelden eten zoals bevroren rode muggenlarven en krill. In tegenstelling tot sommige grotere kogelvissen, lijken de rood-oog kogelvissen niet dezelfde problemen met overgroeide tanden te hebben, maar de toevoeging van een paar vijverslakken en andere knapperig voedsel kan nooit kwaad. Rood-oog kogelvissen worden actief als het donker wordt. De beste tijd om ze te voeren is dan ook vroeg in de ochtend of ’s avonds tijdens de schemering. Als ze eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe omgeving en aan hun baas wordt het voeren overdag vaak gemakkelijker.

Deze kogelvis heeft een sterk beplant aquarium nodig met veel schuilplekken en holletjes waar ze zich gemakkelijk en snel kunnen verstoppen.


Natuurlijke leefomgeving
De Carinotetraodon borneensis leeft in Borneo, Zuid Sarawak in de Skrang rivier. Borneo is een eiland in Zuidoost-Azië. Met een oppervlakte van ongeveer 744.108 km2 is Borneo het op twee na grootste eiland van de wereld. Sarawak is een staat in het noordwestelijke deel van het eiland Borneo.

Ooit was heel Borneo bedekt met tropisch regenwoud. Sinds de jaren 60 echter, is bos in een ongekend tempo gekapt.Vooral het laaglandregenwoud, de meest soortenrijke wouden, heeft het het meest te verduren gehad, waardoor er nu slechts kleine stukken ongerept laaglandregenwoud over zijn gebleven, voornamelijk in de nationale parken in Borneo. Vanaf 1980 is 80 % van het primaire woud in Borneo verdwenen, dit cijfer ligt nog hoger voor het laagland regenwoud op Borneo, het woud met de meeste biodiversiteit.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Kaart en satelliet foto van Borneo, Sarawak en Skrang rivier


De bossen van Borneo bevatten zeer veel soorten. Doordat er jaarlijks meer dan 2500 mm regen valt, is de diversiteit aan flora zeer groot. Eén hectare primair laaglandregenwoud in Borneo kan wel 300 soorten bomen bevatten, terwijl heel Engeland "slechts" 25 soorten bevat. Borneo kent 15.000 plantensoorten, en waarschijnlijk ook vele onontdekte plantensoorten. De laaglanden worden gedomineerd door de dipterocarp bomen, een familie bomen bestaande uit honderden soorten. Deze bomen zijn ook zeer gewild voor hun hardhout. De dipterocarp bomen zijn de grootste regenwoud bomen ter wereld. Sommigen kunnen wel 90 meter worden. Doordat het merendeel van de dieren in tropisch regenwoud in het bladerdak leeft, en het bladerdak één van de minst ontdekte ecosystemen zijn - we weten nog meer van de oppervlakte van de maan dan van deze leefomgeving - zullen er waarschijnlijk nog steeds soorten ontdekt worden.

Het eiland heeft een tropisch klimaat. Borneo kent geen seizoenen, en heeft zeer veel regenval, verspreid over het hele jaar. Hoewel Borneo een officieel nat en droog seizoen kent, regent het gewoon het hele jaar door


Foto's
Afbeelding Afbeelding


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: dennis (53)

Wie is er online

Er zijn in totaal 386 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 383 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

februari 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Afbeelding