Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Carinotetraodon imitator 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is wit, rug is een tint geel met veel vage vale donkere vlekken. De vrouwtjes hebben een patroon dat gekarakteriseerd wordt door de vele kleine zwarte puntjes verspreid tussen de grote vlekken. Bovendien kunnen mannelijke C. imitator wanneer zij zich bedreigd voelen, een soort ‘rand’ opzetten, zowel op de buik als op de rug. Het verschil tussen de De C. imitator en de C. travancoricus valt te zien aan de kleur en de vorm. Bij de mannetjes valt de vorm het meest op. De kop van de imitator is groter dan bij de travancoricus. Hij lijkt op sommige foto’s zelfs groter dan het lichaam. Zowel bij mannetjes als vrouwtjes zijn de tekeningen fletser van kleur.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Eenvoudig houdbaar
Maximale grootte~2,5 cm
GeslachtskenmerkenDe mannetjes hebben een donkere lijn over hun buik lopen, deze wordt nog duidelijker tijdens de paartijd. De mannetjes hebben ook "rimpels" achter hun ogen, die de vrouwtjes niet hebben. Tenslotte kan je het zien aan de vorm van het lichaam. De vrouwen zijn meestal ‘ronder’ van vorm.
Soort naamCarinotetraodon imitator (Britz & Kottelat, 1999)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenDwerg kogel, dwergje, Pea Puffer, Malabar Puffer, Pygmy Puffer, imitatie dwergkogelvis
LeefgebiedZuidwest India, Malabar (Kerala). Rivier Pamba
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC (bij voorkeur hoger dan 26 ºC)
pH: 6.0 - 7.8 (bij voorkeur boven de 7.0)
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterEen van de meest vredelievende kogelvissen, echter kan een vinnenbijter zijn van andere soorten.
ActiviteitBehoorlijk actieve en territoriale vis. Kan gehouden worden in paren of groepen, maar hiervoor is een aangepaste omgeving noodzakelijk. Het aquarium dient zwaar beplant te zijn, met gebroken zichtlijnen.
Maximale leeftijd5 jaar of ouder
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselEen goed en gevarieerd aanbod zorgt voor gezonde vissen. De kleine tanden slijten vrij makkelijk, daarom zijn er niet speciaal slakken nodig om hun tanden te laten slijten, bijvoorbeeld garnalen met hun stevige pantserhuid zorgen al voor voldoende slijtage.
  • Levend voedsel: slakken, rode muggenlarven, mysis of andere kleine garnalen, artemia, tubifex (niet te veel), watervlooien.

  • Diepvries voedsel: rode en witte muggenlarven, artemia, krill, mysis en eventueel kokkels of mosselvlees (wordt niet altijd geaccepteerd). Geen vis!

  • Droogvoer: shrimpsticks (dit is het enige voer waarvan bekend is dat sommige dwergkogels het accepteren)
VoortplantingDwerg kogelvissen zijn te kweken. Het wordt geadviseerd om 2-3 vrouwtjes met 1 mannetje te houden om overbelasting van het vrouwtje te voorkomen.
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 40 liter, elke dwergkogelvis die daar bij komt heeft 20 liter extra nodig
Opmerkingen en speciefieke vereistenOok deze kogelvissen zijn zeer territoriaal en hebben de ruimte nodig om hun eigen plekje te vinden. Ze houden van een sterk beplant aquarium. Met genoeg verstopplekken.
Medebewoners / bijvissenEen van de meest vredelievende kogelvissen, echter kan een vinnenbijter zijn van andere soorten


De Carinotetraodon imitator (imitating dwarfpuffer), ook wel imitatie dwergkogelvis wordt regelmatig gevangen samen met C. travancoricus. Het verschil tussen de twee valt te zien aan de kleur en de vorm. Bij de mannetjes valt de vorm het meeste op. De kop van de imitator is groter dan bij de travancoricus. Hij lijkt op sommige foto’s zelfs groter dan het lichaam. Zowel bij mannetjes als vrouwtjes zijn de tekeningen fletser van kleur.

Ook deze soort houdt van een sterk beplant aquarium en ook het aantal liters per vis wijkt niet af van die van de C. travancoricus.

Het karakter van beide soorten zijn veelal hetzelfde. Wel gaan er verhalen rond dat de C. imitator totaal geen agressie in zich heeft. Hij zou goed samen kunnen gaan met alle soorten vissen. Dit is echter nog niet in de praktijk bewezen, waarschijnlijk omdat de twee soorten zeer lastig te onderscheiden zijn.

Paargedrag van de C. imitator is vergelijkbaar met de C. travancoricus. Volwassen mannetjes zijn te herkennen aan de donkere lijn die over de buik loopt, deze wordt nog duidelijker tijdens de paartijd. De mannetjes hebben ook "rimpels" achter hun ogen, die de vrouwtjes niet hebben. Tenslotte kan je het zien aan de vorm van het lichaam. De vrouwen zijn meestal ‘ronder’ van vorm. Op onderstaande foto is boven een man en onder een vrouw te herkennen:

AfbeeldingNatuurlijke leefomgeving
De C. imitator wordt net als de C. travancoricus gevangen in Zuidwest India, Malabar (Kerala), in de Pamba rivier. Dit is de derde langste rivier in de Zuid-Indiase staat Kerala en de langste rivier van het vroegere prinsdom Travancore.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


  • Herkomst: Pulachimalai

  • Mond: Vembanad Lake

  • Basin landen: India

  • Lengte: 176 km

  • Bron elevatie: 1.650 m

  • Gem. kwijting: 109 m³ / s

  • Stroomgebied: 2,235 km²Kweken
Met dank aan Deddo en Mniek

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Links: Een volwassen vrouwtje: sproetjes op de neus, duidelijk wit buikje en meer contrast in de kleurvlakken
Midden: Een mannetje, rimpels rond de ogen, geelbruine streep over de buik van voor tot aan de staartaanzet en een geel buikje
Rechts: Hier zie je ze samen, op de voorgrond de vrouw, daarachter ’t mannetje in baltskleed


Aquarium: vol beplant met veel javamos, riccia fluitans, javavarens en veel fijnbladerig spul. Veel holletjes en kijkhoekjes. Een goed filter met een grote capaciteit is ook noodzakelijk, omdat kogeltvissen slordige eters zijn. Er blijft nog wel eens een half afgekloven slakje liggen, wat voor vervuiling van ’t water zorgt. Maar dit valt reuze mee, wanneer je tevens een flink aantal garnalen in je bak hebt zitten. Dit zijn goede afvalruimers en ze helpen een goed handje mee om zo snel mogelijk voedselresten weg te werken. Elke week 50% waterwissel met gewoon kraanwater en bodem afhevelen. Heel bewust kan je een stapel stenen bedekt met javamos naar voren leggen zodat je goed kan zien wat zich daarin en rondom zou kunnen gaan afspelen.

Afbeelding Afbeelding
Volbeplant aquarium en vuurgarnaaltjes


Een combinatie met bijvissen kan zijn, vuurgarnalen en japonicagarnalen, ottocinclussen, Pangio kuhli’s, dwergknorgoerami’s en Nannostomus marginatusjes. Dit bonte gezelschap levert geen problemen op, ’t zwemt vredig naast en door elkaar.

Als ze het goed naar de zin hebben, kun je zien dat dwergkogelvissen een echt dag en nachtritme hebben. Wanneer de lampen aangaan, zie je ze ieder op hun eigen plekje wakker worden en komen ze langzaam te voorschijn. Ze weten dat ze dan eten krijgen en de meest brutale hangt dan ook gelijk voor de ruit. Wanneer dat ontbijt verorberd is wordt er “uitgebuikt” door de heren en de dames. Rustig wat heen weer zwemmen, de vinnen strekken zeg maar. Even het territorium verkennen en elkaar af en toe laten weten waar de grenzen liggen door de staartvin uit te spreiden en de borst op te zetten. Meestal begrijpen ze elkaar snel en komt het niet tot verdere uiteenzettingen.

Maar dan ineens, altijd tussen 3 en 4 uur ’s middags begint er een ander ritueel! De dames gaan koketterend heen en weer zwemmen. Ze laten zich van hun mooiste kant zien: hun kleuren worden feller. De heren raken hiervan opgewonden. Ze gaan voor de dame in kwestie zwemmen, vinnen uit, bruine streep mooi zichtbaar. Met schokkerige bewegingen schieten ze links en rechts voor haar langs. Degene die dit het meest imposant doet, lijkt duidelijk te worden uitgekozen door de vrouw. Ze gaat wat meer in zijn richting zwemmen en ze zoekt ondertussen driftig naar een goede plek om eitjes af te zetten. Hiervoor is javamos de grote favoriet. Een grote dot, gebonden op stenen, waar veel holletjes en tunneltjes inzitten is optimaal.

Hij duwt regelmatig tegen haar buikje aan om haar te stimuleren een goed beschut plekje te vinden en dan ineens duikt ze in ’t javamos. Hij gaat er achter aan en vleit zich heel teder tegen haar aan. De eigenlijke daad is niet te zien, dat gebeurt achter het javamosgordijn. Er worden dan eitjes afgezet. Ineens schiet de vrouw dan weer uit het javamos en zwemt weg. De man er weer achteraan. Dit hele ritueel zal zich het komende uur meerdere malen herhalen. De andere mannen kijken sip vanaf een afstandje toe. Ze doen soms ook een poging om madame mee te tronen en maar krijgen geen kans. Bijna exact een uur voordat de lampen uitgaan, zie je ieder zijn/haar slaapplek weer opzoeken.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Jonge dwerg kogelvis, zoekplaatjes... Rood/bruin met wit van kleur, met die schattige kraaloogjes


Pas geboren jongen kan je het beste uitvangen en een eigen opgroei bak geven. Een jongbroedbakje, hangend in de grote bak, zodat het in hetzelfde water zou blijven, maar wel beschermd is ook een mooie optie. Een flinke pluk riccia er bij als slaapplek werkt goed.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Veilige eigen plek. De andere volwassen kogelvissen kijken raar op van dat drijvende ding. De kleine kogelvisjes zijn verschrikkelijk klein, echt niet groter dan een speldeknopje, zo’n 2 mm. De eerste paar dagen heeft het jongbroed een dooierzak.


Wat voor voedsel? Stofvoer, hoef je niet te proberen, aangezien kogelvissen zo goed als geen droogvoer aannemen, zeker niet als ze jong zijn. Gebruik maken van Liquidfry nr.1 om infusorien aan te maken kan ook beter niet, aangezien dit het bakje flink kan vervuilen. Een goed draaiende artemia- en microaaltjeskweek is eigenlijk een vereiste.

Afbeelding Afbeelding
Artemiakweekflessen en microaaltjeskweek


Die zijn namelijk klein genoeg, zodat ze gegeten kunnen worden, bovendien zitten ze vol met eiwitten en vitamientjes voor jonge kogelvissen. Niet teveel per keer, 3 keer per dag. Als een jong dergkogelvisje een stuk of 4 artemianauplien op heeft, barst het al bijna uit zijn voegen en hangt dan op de bodem uit te buiken. In alle bewegingen is het van top tot teen een dwergkogel, ondanks dat het pas 2mm groot is.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Oogjes die heen en weer flitsen, krom ruggetje en staartje wat als roer dienst doet. Zoeken naar eten en de boel verkennen


Inmiddels is het nu 25 dagen verder en het gaat erg goed. Geen tekenen van ziekte of schimmel, waar ze nogal gevoelig voor kunnen zijn. Het water van de grote bak wordt elke week 50% ververst en de bodem van het kleine opvangbakje wordt regelmatig schoongezogen. Het is al flink gegroeid, nu zo’n 5 mm. Nu kunnen voor ’t eerst naast artemianauplien, een in hele kleine stukjes gesneden tubifexworm aangeboden worden

Afbeelding Afbeelding
Priemende oogjes zoeken naar iets eetbaars en het bijna doorzichtig met een roze artemiabuikjeFoto's

Mannelijke Carinotetraodon imitator:
Afbeelding Afbeelding

Vrouwelijke Carinotetraodon imitator:
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Swa en Eddie


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 476 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 473 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron