Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Carinotetraodon lorteti 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe mannetjes hebben een bruine bovenkant en een roomkleurige onderkant. Over het hoofd heen lopen twee gele banden, deze lopen van oog tot oog. De overige gele banden lopen vanaf de borstvin schuin omhoog naar een plek tussen de rugvin en de basis van de staart. De staart is eerste helft grijs en tweede helft zwart gekleurt. Het wordt afgezet met een witte rand. De anale en dorsale vinnen hebben meestal een rode tint. Vrouwtjes zijn kleiner, gevlekt bruin met een crèmekleurige onderlaag. De buik is wit, afgezet met een zwarte rand en soms oneenduidige zwarte 'vlekken'.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~4,5 cm
GeslachtskenmerkenHet mannetje is aanzienlijk groter als het vrouwtje en het kleurpatroon vertoont groot verschil. Het mannetje heeft een "ridge" of "keel", welke hij uitzet tijdens het paren of indien bedreigt.
Soort naamCarinotetraodon lorteti (Tirant, 1885)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenLorteti puffer, Red Eye Puffer Fish
LeefgebiedIndochina, Maleisie en Indonesie (Cambodia, Laos, Maleisie, Thailand en Vietnam). Mekong en Sungai Mentaya rivier
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterZeer agressief en territoriaal
ActiviteitOverdag inactief. Zeer actieve jager na zonsondergang
Maximale leeftijdOnbekend, hoogstwaarschijnlijk rond de 5 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren.
VoortplantingMogelijk in gevangenschap
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 75 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 50 liter extra nodig
Opmerkingen en specifieke vereistenBehoort tot de groep rood-oog kogelvissen. Deze kogelvissen worden s'avonds zeer actief en hebben een sterk beplante bak nodig, met voldoende schuilplaatsen.
Medebewoners / bijvissenKan het best solitair gehouden worden. De meeste vermoorden/verwonden alles wat voor hun neus komt. In ieder geval geen meerdere mannen in één aquarium houden.


De rood-oog kogelvissen zijn een kwartet van soorten die minder vaak worden verhandeld; Carinotetraodon lorteti wordt hiervan het meest gehouden in vergelijking met de drie andere soorten, C. irrubesco , C. salivator en de C. borneensis. Een deel van de aantrekkingskracht van deze vissen zijn hun briljante kleuren, mannelijke Carinotetraodon lorteti, heeft dikke gele banden zigzaggend over zijn rug en een blauwe staart omlijnt met een wit randje. De mannetjes van alle soorten pronken met een oranje of rood ventrale kiel als ze elkaar bedreigen of proberen een vrouwtje te imponeren. Het is een jammer dat deze kleuren zo afhankelijk zijn van stemming, omdat deze in de overvolle en helder verlichte omgeving van het aquarium van een handelaar nooit naar voren komen.

Zoals met de meeste andere Zuidoost-Aziatische zoetwatervissen, overleven deze kogelvissen het beste in warm, zacht, licht zuur water, maar zal zich aanpassen aan harder water. Waterkwaliteit hoeft niet perfect te zijn (pH, KH, etc.), aangezien dit ook niet het geval is in de naturlijke leefomgeving. Echter, zoals bij kogelvissen in het algemeen, kunnen ze zeer slecht tegen nitriet, nitraat en ammoniak. Vermijd overvoeren, om de kwaliteit van het water zo goed mogelijk te houden.

Deze kogelvissen zijn gemakkelijk te voeren, en zullen de meeste kleine ongewervelden eten zoals bevroren rode muggenlarven en krill. In tegenstelling tot sommige grotere kogelvissen, lijken de rood-oog kogelvissen niet dezelfde problemen met overgroeide tanden te hebben, maar de toevoeging van een paar vijverslakken en andere knapperig voedsel kan nooit kwaad. Rood-oog kogelvissen worden actief als het donker wordt. De beste tijd om ze te voeren is dan ook vroeg in de ochtend of ’s avonds tijdens de schemering. Als ze eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe omgeving en aan hun baas wordt het voeren overdag vaak gemakkelijker.

De Carinotetraodon lorteti is de meest verkochte rood-oog kogelvis. De mannetjes hebben een bruine bovenkant en een roomkleurige onderkant. Over het hoofd heen lopen twee gele banden, deze lopen van oog tot oog. De overige gele banden lopen vanaf de borstvin schuin omhoog naar een plek tussen de rugvin en de basis van de staart. De staart is groen-blauw en afgezet met wit, de anale en dorsale vinnen hebben meestal een rode tint. Vrouwtjes zijn kleiner, gevlekt bruin met een crèmekleurige onderlaag. Carinotetraodon lorteti is de meest agressieve rood-oog kogelvis soort.

Carinotetraodon lorteti is de enige rood-oog kogelvis die regelmatig wordt gekweekt in aquaria, maar van de andere soorten kan worden aangenomen dat ze kweken op ongeveer dezelfde manier. Het paar maakt elkaar een poosje het hof, dit valt te zien doordat het mannetje met zijn kleuren pronkt en op zijn rug de ventrale kielen op te zetten en rondjes om het vrouwtje heen te zwemmen. Eieren en sperma worden afgezet op een beschutte ondergrond, meestal iets als Java mos. Het vrouwtje laat vervolgens de eitjes met rust en het mannetje draagt zelf de volledige voogdij van het broed (het vrouwtje kan het beste verwijderd worden op dit punt, voor haar eigen veiligheid). De eieren komen na ongeveer 3 dagen uit, de eerste twee dagen overleven ze door het eten van hun dooierzakje, hierdoor kunnen ze ook nog niet vrij zwemmen. Eenmaal vrijzwemmend, zullen de jongen klein levend voer moeten eten zoals net gekweekte artemia.

Deze kogelvis heeft een sterk beplant aquarium nodig met veel schuilplekken en holletjes waar ze zich gemakkelijk en snel kunnen verstoppen.


Natuurlijke leefomgeving
De Carinotetraodon lorteti leeft in Indochina, Maleisie en Indonesie (Cambodia, Laos, Maleisie, Thailand en Vietnam) in de Mekong en Sungai Mentaya rivier.

Deze kogelvissen worden gevangen uit de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4.975 meter

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.

Sungai Mentaya is een rivier gelegen in het district van de Oost-Kotawaringin provincie van Centraal-Kalimantan, Indonesië. De riviermonding ligt aan de baai van Sampit in de Java. Net ten noorden van de stad Sampit, splitst de rivier in meerdere kleinere stromen.

Afbeelding

Net als andere rivieren in Kalimantan, is Sungai Mentaya uitgegroeid tot het belangrijkste middel van vervoer voor mensen die wonen rond de rivieren.


Foto's
Plaatjes zijn klikbaar

Mannelijke Carinotetraodon lorteti:
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Vrouwelijke Carinotetraodon lorteti:
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Ruud, Gesiena, Youri en Patty


Video's


Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 166 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 163 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

oktober 2022

Zo M Di W Do V Za
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Afbeelding
cron