Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Chonerhinos silus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenLichaam is geheel goudkleurig zonder duidelijke vlekken of tekening. Lippen van gelijke grootte die vooruit steken. Stekels wijzen omhoog en naar achteren.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~8 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamChonerhinos silus (Roberts, 1981)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenGolden Puffer, Elongated Golden Puffer, Auriglobus silus
LeefgebiedMaleisië: Sarawak en Borneo. Rajang en Balleh rivieren en delta's
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 7.2 - 7.6
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterAgressief, kan alleen bij snel zwemmende vissen
ActiviteitZeer nieuwsgierig en actief
Maximale leeftijdMinimaal 7 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels, krabbenpoten of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks harde schaaldieren worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingEr zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 120 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 50 liter extra nodig. Lengte van het aqurium is belangrijk, gezien het actieve zwemgedrag (minimaal 100 cm)
Opmerkingen en specifieke vereistenHet is lastig om de A. silus en de A. modestus uit elkaar te houden. De volwassen A. modestus is iets groter dan de C. silus, met een donkerdere groen metalic kleur. Daarnaast zijn volwassen C. silus glimmend goud/geel van kleur.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan alleen bij snel zwemmende vissen gehouden worden.


De Chonerhinos silus (ook wel Golden Puffer, Auriglobus silus of Elongated Golden Puffer) wordt relatief vaak aangeboden in aquariumwinkel. Door zijn metallic geel/groene kleur en het levendige karakter is het een aantrekkelijke siervis. Het zijn echter actieve jagers en echte vinnenbijters, dus niet geschikt voor in een gezelschapsaquarium.

De jongere kogelvissen zijn erg actief en constant opzoek naar iets eetbaars. Op jongere leeftijd kunnen ze goed samengehouden worden met leeftijdsgenootjes. Jongere kogelvissen kan je ook met andere snelzwemmende vissen houden, dit kan voor kortere periodes soms goedgaan. Als deze kogelvis ouder wordt komt de agressie meer naar voren. Ze beginnen de overige vissen te bijten, dit levert (ernstige) wonden op met vaak de dood tot gevolg. Deze kogelvissen worden op latere leeftijd vaak ook minder actief (op het jagen na), ze verstoppen zich meer tussen de planten en andere schuilplaatsen.

De voeding van de C. silus bestaat voornamelijk uit insecten, garnalen en zaden. Soms eten ze weleens schaaldieren en kleine visjes.


Natuurlijke leefomgeving
De Golden Puffer wordt gevangen in Azië: Thailand, Maleisië en Indonesië.

Ze worden gevangen uit de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4.975 meter

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 452 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 449 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron