Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Colomesus asellus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is wit. De rug is een tint geel met 5 zwarte strepen over zijn rug (exclusief de soms zwarte mond). De eerste streep loopt van oog tot oog, de tweede bevind zich tussen het oog en de zijvinnen, de derde is het breedste en loopt van zijvin tot zijvin en daar onderdoor tot de afscheiding van de rug en buik, de vierde loopt onder de rugvin door en de vijfde zit bij de aanzet van de staartvin waardoor het meer op een stip lijkt.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Moeilijk houdbaar
Maximale grootte~7,5 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamColomesus asellus (Müller & Troschel, 1848)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenSouth American Puffer, SAP, Amazon Puffer, Brazilian Puffer, Assel puffer, Zuid Amerikaanse kogelvis
LeefgebiedHet Amazone rivierengebied in Peru tot Marajó eiland, inclusief de zijrivieren Araguaia en Guaporé. Orinoco stroomgebied nabij de mond en het Essequibo stroomgebied. Daarnaast het Amazone rivierengebied in Colombia en Brazilie.
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 10 - 16
KH: 5 - 10
KarakterEen relatief vreedzame kogelvis, welke in groepen gehouden kan worden. Er is geregistreerd dat de SAP in het wild een groepsvis is.
ActiviteitJager, zeer actief. Aquarium planten krijgen er van langs door de onuitputtelijke zoektocht naar slakken
Maximale leeftijd10 jaar of ouder
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks slakken worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingIn het wild vertonen de ouder dieren totaal geen broedzorg. De eieren zijn relatief klein en de jongen gaan een planktonische fase door. Broedgedrag is niet geobserveerd in het aquarium, op laten groeien van de jongen zal ook problematisch zijn.
Minimale grootte aquariumEerste 3 kogelvissen 150 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 40 liter extra nodig. Lengte van het aqurium is belangrijk, gezien het actieve zwemgedrag
Opmerkingen en speciefieke vereistenUiterst gevoelig voor overmatige tandgroei. Deze kogelvissen hebben een sterk beplante bak nodig. Je ziet ze vaak op en neer bewegen langs het aquariumglas als de zichtlijnen onvoldoende gebroken zijn. Meer stroming of een groter aquarium kan dit probleem ook oplossen
Medebewoners / bijvissenVeilige medebewoners bij SAP’s zijn snelzwemmende vissen, zoals tetra’s en barbelen, en vissen die wat robuuster zijn zoals corydoras en ancistrus. Belangrijk is dat de dieren in een groot aquarium verblijven zodat ze de kans krijgen elkaar te ontlopen. Wel moet je er rekening mee houden dat zelfs bij voldoende ruimte en snelle vissen, de medebewoners happen kunnen missen uit hun vinnen.De Colomesus asellus ook wel Assel puffer of South American Puffer (SAP) is een vis die regelmatig te koop wordt aangeboden in aquariumwinkels. De C. assellus is een kleine levendige kogelvis met aantrekkelijke kleuren die vaak als de "aardige kogelvis" wordt omschreven. Een verklaring voor zijn "aardige" gedrag kan komen door het paringsritueel. De meeste zoetwater kogelvissen bewaken hun eieren en de pas uitgekomen jongen, maar de SAP niet. Ze strooien hun eieren gewoon op de ondergrond, en de jongen drijven, zodra ze zijn uitgekomen, de eerste periode op de rivier net als plankton. Hierdoor zou de SAP geen reden hebben om zich territoriaal te gedragen. In feite zijn zij niet gebonden aan een bepaalde plaats maar migreren hierdoor vaak naar verschillende meren en rivieren. Let op dat dit gedrag anders kan zijn in een aquarium, hierover is niks duidelijk beschreven.

Door dit gedrag is de aquariuminrichting anders dan bij andere kogelvissen. Omdat SAP's zeer actieve zwemmers zijn, is het belangrijk dat ze hiervoor de ruimte hebben in het aquarium, ze zullen gedurende de dag zeer actief zijn en constinue aan het zwemmen zijn. Dus zwemruimte en stroming is belangrijker in vergelijking met de overige meer inactieve kogelvissen. Dit maakt verstopplekken en holen minder belangrijk dan bij andere kogelvissen. Ook houden ze van lekker veel stroming waar ze tegen in kunnen zwemmen. Houdt wel een rustig hoekje over met een plant waar ze achter kunnen slapen.

Wel is bekend dat ze relatief goed samen gaan en met hun eigen soort in één aquarium gehouden kunnen worden, hierbij vertonen ze zelden agressief gedrag naar elkaar toe. Soms kunnen ze tijdens het eten wel wat bijterig naar elkaar toe zijn.

In het wild vertonen de ouder dieren totaal geen broedzorg. De eieren zijn relatief klein en de jongen gaan een planktonische fase door. Broedgedrag is niet geobserveerd in het aquarium, op laten groeien van de jongen zal ook problematisch zijn.

In het aquarium zijn deze kogelvissen makkelijke eters. Ze eten alles van rode mug, witte mug, artemia, slakken, garnalen, kokkels, mossels tot regenwormen. Sommige hebben ook interesse in plantaardig voedsel, er zijn SAP’s die pellets eten (bijvoorbeeld shrimpsticks). Het blijft wel afhankelijk van het individu, sommige zullen bijna alles eten terwijl andere heel kieskeurig kunnen zijn.

De C. asellus wordt vaak verward met de Colomesus psittacus. De twee soorten zijn te onderscheiden door de grootte en de tekening. De Colomesus asellus heeft 5 strepen over zijn rug lopen waarvan de streep bij de staartvin op een zwarte stip lijkt. Hij blijft 15 cm kleiner dan de Colomesus psittacus die 6 strepen over zijn rug heeft lopen. De maximale grootte van de C. asellus is 15 cm, echter is de gemeten lengte van een C. asellus in een aquarium nooit groter geweest dan 7/8cm.


Waterchemie en kwaliteit
De SAP is te vinden in verschillende leefomgevingen, van behoorlijk zacht water tot harder water, zoals de Rio Negro tot de monding van de amazone rivier. De kwaliteit van het water verschilt hierdoor ook erg. Met andere woorden de waterchemie zelf is niet het allerbelangrijkste, alles met een pH van 6-8 en een dH van 5-20 zal de SAP goed in kunnen leven. Hoewel ze niet regelmatig in brakwater te vinden zijn, zullen ze geen probleem hebben bij een laag zoutgehalte tot SG 1.005

Aan de andere kant dient de waterkwaliteit net als bij de andere kogelvissoorten wel in orde te zijn. Voor kogelvis begrippen zijn SAP’s relatief sterk, ze zijn zeker minder gevoelig voor nitraten dan kogelvissen zoals de T. mbu. Maar dit betekend niet dat ze slechte waterkwaliteit lang kunnen volhouden. Overfiltering en regelmatige waterverversingen zijn noodzakelijk. Voor de gewenste stroming is een filter met een capaciteit van 6-10 maal de inhoud van het aquarium zeker aan te bevelen. Ververs 25-50% water per week, en probeer er voor te zorgen dat het nitraatgehalte lager is dan 20mg/l. Laat het nitraat gehalte echter nooit boven de 50mg/l komen.


Gezondheid en zorg
Over het algemeen zijn SAP’s een sterke soort. Wanneer ze ziek zijn reageren ze goed op medicijnen (zoals eSHa2000, tegen vinrot en schimmel) en genezen ze snel. Toch zijn er twee belangrijke punten waarop gelet moet worden.

Deze kogelvissen staan er om bekend dat ze erg gevoelig zijn voor witte stip, dit valt goed te behandelen door de temperatuur van het water te verhogen naar 28 graden en de juiste medicatie toe te passen in het aquarium. Waarom deze kogelvis hier zo gevoelig voor is, is nog niet duidelijk. De eerste symptomen waaraan je deze ziekte kan herkennen zijn, schuren tegen de bodem etc. (kan ook duiden op andere parasieten) en witte bolletjes op de vinnen en/of gehele lichaam.

Ze staan er ook om bekend dat de tanden erg snel groeien. Sneller dan bij de gemiddelde kogelvis. Je kunt dit vertragen door veelvuldige "harder" voedsel te geven zoals slakjes en garnalen. Maar zelfs dan ontkom je bij deze soort er praktisch niet aan om de tanden minimaal 1 a 2 keer per jaar bij te knippen.

Afbeelding Afbeelding
Foto links: Colomesus asellus met te lange tanden. Foto rechts: Colomesus asellus na het knippenMedebewoners
In tegenstelling tot de meeste zoetwater kogelvissen, zijn SAP’s niet territoriaal and vertonen geen agressief gedrag naar soortgenoten of andere vissoorten. Ze lijken juist nerveus te worden wanneer ze alleen gehouden worden, en ze worden minder “neurotisch” wanneer ze in een groep gehouden worden. Ideaal worden SAP’s gehouden in een groep van 3 of meer dieren.

Ondanks dat er vaak wordt beweerd dat SAP’s de geschikte kogelvis is voor in een gezelschapsbak, is dit zeer discutabel. Aan de ene kant is de SAP niet agressief en ziet levende vis niet als voedsel, met uitzondering van levendbarende jongen. Maar aan de andere kant is de SAP een echte vinnenbijter. Wanneer hij honger heeft ziet de SAP vinnen van langzaam zwemmende vissen als voer. Hierdoor is het niet mogelijk vissen met lange vinnen of uitsteeksels met de SAP te houden.

Veilige medebewoners voor bij SAP’s zijn snelzwemmende vissen, zoals tetra’s en barbelen, en vissen die wat robuuster zijn zoals corydoras en ancistrus. Belangrijk is wel dat de dieren in een groot aquarium verblijven zodat ze de kans krijgen elkaar te ontlopen. Wel moet je er rekening mee houden dat zelfs bij voldoende ruimte en snelle vissen, de medebewoners happen kunnen missen uit hun vinnen. Omdat de SAP mooi van kleur zijn is het zeker een aanrader om ze in een groep zonder medebewoners te houden.


Natuurlijke leefomgeving
De Colomesus asellus leeft in het Amazone rivierengebied in Peru tot Marajó eiland, inclusief de zijrivieren Araguaia en Guaporé. Orinoco stroomgebied nabij de mond en het Essequibo stroomgebied. Daarnaast het Amazone rivierengebied in Colombia en Brazilie.

De Amazone is de op één na langste rivier ter wereld, en veruit de waterrijkste, de rivier bevat namelijk één vijfde van het natuurlijke zoetwater ter wereld. De rivier heeft een totale lengte van ~6.530 km, ontspringt in Peru en komt uit in de Atlantische Oceaan in Brazilië. De Amazone stroomt door het Amazoneregenwoud. De rivier is op sommige plaatsen heel breed, de grootste breedte is 40 km, tijdens de regentijd.

Afbeelding Afbeelding
Kaart en satellietfoto van de Amazone


De Amazone ontspringt op 5.200 meter hoogte in de Andes. Bij de bovenloop draagt ze de naam Apurímac. De in Peru gelegen gletsjer die als bron van de Amazone wordt gezien, ligt op maar 190 km van de Grote Oceaan, tegenover duizenden kilometer van de Atlantische Oceaan. Al snel krijgt de Amazone, die dan nog verschillende namen draagt, waarvan de Marañón de bekendste is, gezelschap van tientallen andere rivieren voordat zij in Brazilië is aanbeland, hiervan is de Ucayali de grootste. Eenmaal in Brazilië aangekomen is de Amazone uitgegroeid tot een reusachtige waterstroom die rustig zijn weg zoekt door het Amazonebekken.

Verder stroomafwaarts krijgt de Amazone vanuit het noorden een grote toevoer van water vanuit het Hoogland van Guyana, waarvan de Rio Negro, die bij de Encontro das Águas (ontmoeting van wateren) in de Amazone uitmondt, de grootste leverancier is. Uit het zuiden krijgt ze ook een zeer grote toevoer van water uit het Hoogland van Bolivia en het Hoogland van Brazilië. Het zijn met name de Rio Purús en de Rio Madeira die hier aan bijdragen.

Als de Amazone uiteindelijk in de Atlantische Oceaan stroomt bevat ze het water van ruim 1100 zijrivieren. Per seconde brengt de Amazone op deze wijze maar liefst 190.000 kubieke meter water naar de oceaan. Deze waterstroom heeft in de loop van miljoenen jaren een submariene canyon op de oceaanbodem uitgesleten van enkele honderden kilometers lengte. Het geel gekleurde water van de Amazone is tot 320 kilometer uit de kust te onderscheiden van overig zeewater.

Het stelsel van de vele zijrivieren van de Amazone valt in twee soorten uiteen: rivieren met geel water en zwartwaterrivieren. De gele rivieren komen uit het zuid-oosten van het Amazonebekken en ontspringen in de Andes van Peru. Deze zijrivieren voeren veel sediment aan afkomstig van snelstromende bergriviertjes. Dit sediment wordt in suspensie naar de Atlantische Oceaan gevoerd. De donkere zijrivieren komen uit het noorden van het Amazonegebied in gebieden zoals het Hoogland van Guyana, tropisch en relatief vlak gebied, waar daarom weinig erosie plaatsvindt. De Rio Negro is daar een voorbeeld van.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Oliver Lucanus/Belowwater.com, Frieda, Martijn


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Congratulations to: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 530 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 527 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron