Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon baileyi 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is wit, rug is vaak donkergrijs of zwart van kleur met een onbepaald aantal "cirri" dit zijn de uitstulpsels (ook wel haren genoemt) welke deze kogelvis speciaal maakt. De kleur van de Montrete baileyi veranderd naar mate zijn stemming veranderd.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~12 cm (er schijnt echter 30 cm gesignaleerd te zijn)
GeslachtskenmerkenEr wordt gespeculeerd dat de mate van harigheid (of cirri) de seksualiteit aangeeft, maar sommige onderzoeken bewijzen het tegendeel.
Soort naamTetraodon baileyi (Sontirat 1989)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenMontrete baileyi (sinds mei 2001 is de officiele naam Tetraodon baileyi), hairy puffer
LeefgebiedMekong rivieren gebied (ook in stroomversnellingen): China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterSemi loerdende jager. Rust in grotten, tussen de planten of in de bodembedekking. Zeer agrresief.
ActiviteitPrefereert stilliggen. Extra stroming toevoegen kan mogelijk de activiteit verhogen. Heeft een nijging tot opblazen zonder aanwijsbare reden.
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks slakken worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingOnbekend
Minimale grootte aquarium120 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenDeze kogelvis wordt nauwelijks in de handel aangeboden. Echter binnen Europa steeds vaker.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden.


De Tetraodon baileyi (ook wel Montrete baileyi, hairy puffer) wordt nauwelijks in de handel aangeboden. Alhoewel deze soort binnen Europa toch steeds meer wordt aangeboden. De kleur van de Tetraodon baileyi veranderd naar mate zijn stemming veranderd, en je kan hem herkennen aan de ‘harige uitstulpsels’. Hij houdt van een aquarium met veel nauwe verstopplekjes, een dikke laag zand en veel planten om zichzelf in of achter te verstoppen. De vis is erg agressief en een semi loerende jager. Hij eet voornamelijk regenwormen, rode muggenlarven, schaaldieren en slakken.

Voortplanting in een aquarium is nog niet gelukt. Ook het onderscheiden van een mannetje en een vrouwtje is nog niet geheel duidelijk. Wel gaan er verhalen rond dat een mannetje meer ‘harige uitstulpsels’ zou hebben dan een vrouwtje. Dit is echter nog niet bewezen.


Natuurlijke leefomgeving
Tetraodon baileyi worden gevangen in de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4.975 meter

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding
Foto's o.a. Erik


Video'sFoto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 497 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 494 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron