Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon cambodgiensis 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenKogelvissen uit de Target groep hebben een kleurrijke stip op de achterste helft van het lichaam. Dit lijkt op een rode stip van een dartbord. Van de kogelvissen uit de Target groep, is de Tetraodon cambodgiensis het meest consistent qua uiterlijk. De bovenste deel van de rug is gelig en dicht bedekt met een licht metallic blauw-groen tot grijs staalachtige vlekken. De onderkant is gebroken wit en heeft niet de gekleurde plekken zoals op de bovenzijde, waardoor het contrast tussen de bovenste en onderste zijde van deze kogelvis zeer opvallend is. De target stip ligt tussen de dorsale en anale vinnen en heeft een rood centrum. Deze is omgeven door een dunne zwarte lijn en dan een dikkere gele cirkel. Deze soort heeft een gestroomlijnde bouw met een bijzonder lange snuit.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Eenvoudig houdbaar
Maximale grootte~15 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon cambodgiensis (Chabanaud 1923)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenMonotrete cambodgiensis (sinds februari 2006 is de officiele naam Tetraodon cambodgiensis),Tetraodon barbatus , Cambodia Puffer
LeefgebiedMekong rivier: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterAgressief, jaagt en zoekt naar voedsel
ActiviteitOverdag inactief. Zeer actieve jager na zonsondergang
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselKogelvissen uit de Target groep zijn omnivoren. Ze eten onder andere weekdieren, schaaldieren en soms planten. Denk aan levend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren.
VoortplantingOnbekend
Minimale grootte aquarium75 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenDeze kogelvis behoort tot de groep "Target puffers"en is zelden te vinden in de handel
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden.


De Tetraodon cambodgiensis (ook wel Monotrete cambodgiensis, Cambodia Puffer, Tetraodon barbatus genoemd) hoort bij de groep "Target puffers". Deze groep worden Target Puffers genoemd vanwege de kleurrijke stip op de achterste helft van het lichaam. Dit lijkt op een rode stip van een dartbord. Onderscheid maken tussen de verschillende soorten in deze groep is zeer lastig. Het is geen goede gezelschapsvis en zal door zijn agressie alleen in een aquarium moeten zitten. Het zijn relatief inactieve dieren die hierdoor weinig zwemruimte nodig hebben.


Basiszorg
De Tetraodon soorten uit de Target groep kunnen op een vrij eenvoudige manier gehouden worden. Ze worden allemaal ongeveer 15 cm groot waardoor ze makkelijk in aquaria vanaf 120 tot 180 liter kunnen leven. Zoals bij alle kogelvissen is de chemie en de kwaliteit van het water erg belangrijk. Ondanks dat deze soort kogelvissen wat minder actief is, hebben ze een filter nodig met flink wat overcapaciteit. Gebruik een filter wat minimaal 4 keer per uur het aantal liters van het aquarium omzet en een grote hoeveelheid filtermassa heeft. Grote waterwissels zijn ook aanbevolen, zeker niet minder dan 40% per week.

Streef naar een temperatuur tussen de 24 en 28 graden Celsius. Extra zuurstof in het aquarium wordt ook altijd gewaardeerd. De meeste kogelvissen uit de Target groep zijn flexibel qua leefomgeving maar geen van allen zal kunnen leven in stilstaand water, snelstromend water met een hoog zuurstof gehalte wordt zeer gewaardeerd, probeer de natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk na te streven.

De chemie van het water is ook van cruciaal belang bij het houden van deze kogelvissen. Net als bij de andere zoetwater kogelvissen kunnen ze wel tegen wat speling in de waardes mits uitersten vermeden worden en het pH redelijk stabiel blijft. Deze vissen lijken het goed te doen in zowel hard als zacht water. Let wel, vaak wordt onjuiste informatie over deze kogelvissen verspreid: het zijn zoetwater vissen en hoeven dus niet op brak!


Dieet en gedrag
In tegenstelling tot de meeste andere zoetwater kogelvissen, zijn kogelvissen uit de Target groep omnivoren. Ze eten onder andere weekdieren, schaaldieren en soms planten. In het aquarium bestaat het ideale dieet uit mosselen, inktvis en ongepelde garnalen. Als de kogelvissen kleiner zijn eten ze veelal muggenlarven, regenwormen, slakken en andere insecten. Net als andere kogelvissen moet je ook deze soort nooit levende vis te eten geven, je hebt hierdoor een verhoogt risico van het introduceren van parasieten in het aquarium en het is geen onderdeel van hun natuurlijke dieet wat op langere termijn problemen kan veroorzaken.

Omdat je in een aquarium geen toegang hebt tot de algen en andere vegetatie die ze in het wild eten wordt hier vaak iets anders op verzonnen, om zo toch de juiste vitamines binnen te krijgen. Mooie voorbeelden hiervan zijn ingevroren doperwten en hele mosselen. Hele mosselen zitten namelijk vol met zeewater algen. Dit geeft de kogelvis een krachtige dosis van essentiële vitamines en mineralen.

Het aanbieden van een gevarieerd dieet is belangrijk voor elke soort vis. Net als bij andere zoetwater vissen is het belangrijk dat de kogelvis niet gefixeerd raakt op één soort voedsel. Mochten ze voedsel weigeren, haal dit dan uit het aquarium, om vervuiling te voorkomen en geef de vis een paar dagen niks meer. De vis zal vanzelf honger krijgen en het eens geweigerde voedsel hoogstwaarschijnlijk aannemen. Volwassen kogelvissen kunnen prima een paar dagen zonder voedsel. Sommige kogelvishouders geven de vis om de twee dagen voedsel. Dit is waarschijnlijk om de natuur na te bootsen en een betere waterkwaliteit te behouden, ook houdt het de kogelvis alert.

Kogelvissen uit de Target groep zijn vrij inactieve vissen die een beetje actiever worden tijdens zonsop- en zonsondergang. Rond deze tijd zijn de vissen dan ook het beste te voeren. De rest van de dag zitten ze verscholen tussen rotsen en planten. Met uitzondering van de T. cutcutia deze is voor een ‘Target puffer’ vrij actief aanwezig. Als de vis al enige tijd in zijn omgeving zit zal hij mensen gaan herkennen die veelal aanwezig zijn. Hierdoor kan het gedrag positief veranderen en kan de kogelvis in sommige gevallen zelfs schooien om zijn voedsel.


Soorten identificatie
Het identificeren van de verschillende target soorten is zeer moeilijk, zelfs experts hebben hier moeite mee. De wetenschappelijke literatuur is gevuld met voorbeelden van onjuiste informatie van de identificatie. Eén van de problemen is dat Tetraodon cochinchinensis een zeer varierend uiterlijk heeft en enkele voorbeelden van deze vis kan gemakkelijk worden verward met bijvoorbeeld de Tetraodon cambodgiensis.

Van de kogelvissen uit de Target groep, is de Tetraodon cambodgiensis het meest consistent in uiterlijk. De bovenste deel van de rug is gelig en dicht bedekt met een licht metallic blauw-groen tot grijs staalachtige vlekken. De onderkant is gebroken wit en heeft niet de gekleurde plekken zoals op de bovenzijde, waardoor het contrast tussen de bovenste en onderste zijde van deze kogelvis zeer opvallend is. De target stip ligt tussen de dorsale en anale vinnen en heeft een rood centrum. Deze is omgeven door een dunne zwarte lijn en dan een dikkere gele cirkel. Zoals je zou verwachten van een vis die van nature woont in een rivier met veel stroomversnellingen, is deze soort een heel gestroomlijnde bouw met een bijzonder lange snuit. Een eigenaardigheid van de cambodgiensis is dat de bovenste rand van de staartvin vaak is afgezet met een oranje randje. Maar ook dit is niet altijd het geval.

De Tetraodon cochinchinensis is de minst consistent qua uiterlijk van de kogelvissen uit de Target groep. De bovenzijde is meestal bruin of grijs, de onderkant is meestal dezelfde kleur maar dan vermengt met gebroken wit. De plekken op de rug lopen op de onderkant door. Hierdoor is het contrast met de boven en onderkant stukken minder als bij de andere soorten. De target stip op de flank heeft meestal een klein rood centrum met daar omheen een dikke zwarte of dunne gele ring.


Natuurlijke leefomgeving
Kogelvissen uit de Target groep worden gevangen uit de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4.975 meter

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.


Foto's
Afbeelding Afbeelding


Video's
Momenteel geen video's beschikbaar. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Congratulations to: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 96 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 93 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding