Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon cutcutia 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenOgen rood, met zwarte pupil. Buik is wit, rug is geel/goudkleurig. Over het gehele lichaam bevinden zich witte stippen welke grijs omrand zijn, sommigen hebben ook een grijs vlekkenpatroon over hun lichaam. Staart is licht tot donkergrijs, rand is afgezet met rood of grijs. De tweede helft van het lichaam heeft veelal een zwarte stip.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~10 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon cutcutia (Hamilton, 1822)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenCommon Puffer, Emerald Puffer, Sea Frog
LeefgebiedIndia: Ganges en Brahmaputra rivier
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterAgressief naar zowel eigen soort als andere vissen
ActiviteitJager, echter zeer inactief
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels, krabbenpoten of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks harde schaaldieren worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingVan de T. cutcutia is bekend dat er mee gekweekt is in gevangenschap (zie onderstaande video's). Legt af op de bodem. Eitjes worden beschermt door het mannetje, die ze ligt "bewuift". Na 7 tot 10 dagen komen de eitjes uit.
Minimale grootte aquarium80 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenOver deze kogelvis gaan verhalen rond dat hij ook op brakwater gehouden kan worden. Advies is om hem gewoon op zoet of hooguit lichtbrak te houden (1.005 maximaal)
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden, tenzij het een koppel betreft (man/vrouw).


Over de Tetraodon cutcutia bestaat nogal wat onduidelijkheid. Verschillende theorien bestaan over de herkomst en categorisering van deze kogelvis en dus ook over hoe deze gehouden moet worden.

Sommigen beweren dat de Tetraodon cutcutia in brakwater thuishoort. De meest betrouwbare bronnen geven echter aan dat het vangstgebied is het zoete water van de Ganges en Brahmaputra rivieren in India is. Dit impliceert dat de Tetraodon cutcutia gewoon in zoetwater thuishoort.

Zoals gezegd bestaan ook over de categorisering verschillende theorieën. Door de zwarte stip, op de tweede helft van het lichaam, zijn sommigen van mening dat deze kogelvis in de "target" groep thuishoort. Kogelvissen uit de target groep worden echter niet gevangen in India, maar China/Azie. De afstand tussen de vanggebieden en het verschil in kleur (ontbreken van buitenring) en vorm van de stip maken het echter onwaarschijnlijk dat de T. cutcutia tot de target groep behoord.


Natuurlijke leefomgeving
De Tetraodon cutcutia leeft in India in de Ganges en Brahmaputra rivier.

De Ganges is een grote en heilige rivier die door India en Bangladesh stroomt. De rivier is circa 2.700 km lang. De rivier begint op de Gangotri-gletsjer in de Indiase staat Uttarakhand, nabij de grens met de Chinese autonome regio Tibet. Het dal van de Ganges is dichtbevolkt; ongeveer een derde deel van de Indische bevolking woont hier.

De gezamenlijke delta van de Ganges en de Brahmaputra omvat praktisch heel Bangladesh, één van de twee dichtstbevolkte landen ter wereld. De Ganges mondt uit in de Golf van Bengalen, meer precies in het Sandwipkanaal, Hatia, Shahbazpur en Tetula. Ze heeft echter naar het zuiden toe een enorm net van allemaal zijtakken.

In de delta van de Ganges bevinden zich een groot aantal eilanden, waaronder het Dakhin Shahbazpur Eiland, Hatia Eiland, Zuid-Hatia Eiland en Sandwip Eiland. Aan zijrivieren en zijtakken van de Ganges liggen onder meer Delhi, Lucknow, Dhaka en Calcutta.

De Ganges is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Jaarlijks trekken miljoenen hindoes naar steden aan de Ganges om hun ziel te reinigen door zich te wassen in de rivier.

Afbeelding Afbeelding


De Brahmaputra is een grote rivier die door India en Bangladesh stroomt. De naam is afkomstig uit het Sanskriet en betekent "zoon van Brahma".

De rivier is 2.900 km lang en ontspringt in het Himalaya-gebergte in het westen van Tibet, waar de bovenloop van de Brahmaputra Yarlung Zangbo heet. De rivier mondt samen met de Ganges uit in hun gezamenlijke rivierdelta (de Gangesdelta) in Bangladesh; deze delta is de grootste ter wereld.

Een groot deel van de rivier is bevaarbaar. De lagere delen zijn heilig voor de Hindoes. Elk jaar ontstaan massale overstromingen wanneer de sneeuw in de Himalaya smelt, gecombineerd met de moessonregens.

Afbeelding AfbeeldingFoto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Frieda

Video's

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 444 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 441 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron