Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon duboisi 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe kleur van deze kogelvis verschilt, de ene keer is hij bruin tot zwart en de andere keer is hij helder rood, de buik is meestal wit of een lichtere tint van de basiskleur. Zijn gehele lichaam inclusief de buik is bedekt met een onregelmatig stippen patroon. Deze stippen komen veelvuldig voor, dit is dan ook het enige duidelijke zichtbare verschil met de miurus. De stralen van de staartvin zijn een tint donkerder gekleurd dan de rest van de staartvin.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~10 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon duboisi (Poll 1959)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenDubois' Freshwater Puffer, Reticulated Puffer, Stanley pool puffer
LeefgebiedCentraal Afrika: Leopoldville, Stanley Pool, Kongo
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 10 - 16
KH: 5 - 10
KarakterZeer agressief
ActiviteitLoerende jager (lurker)
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: vis, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In tegenstelling tot veel andere kogelvissen kunnen deze loerende jagers goed tegen het eten van vis.
VoortplantingOnbekend
Minimale grootte aquarium75 liter
Opmerkingen en speciefieke vereistenUiterst zeldzame kogelvis met een hoge aanschafprijs. Lijkt sterk op de T. miurus. Ligt voornamelijk ingegraven in het zand, wachtend op een overzwemmende prooi.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden.


De Tetraodon duboisi kan in tegenstelling tot veel andere kogelvissen goed tegen het eten van vis. Deze loerende jager eet in het wild met name voorbij zwemmende vis, die vanuit een schuikplek in een flits gevangen wordt. De Tetraodon duboisi wordt vanuit de Kongo direct geexporteerd naar Japan en Taiwan, omdat daar hoge prijzen betaald worden voor deze zeldzame kogelvissoort. In Europa en Amerika worden zelden kogelvissen voor deze prijzen verkocht.

Er is verder weinig over deze kogelvis bekend, alle informatie en aanvulling is meer dan welkom!


Natuurlijke leefomgeving
De Pool Malebo (voorheen Stanley Pool, ook bekend als Malebo Pool of Lake Nkunda onder de lokale inheemse bevolking in de pre-koloniale tijd), is een meer-achtige verbreding in de benedenloop van de Kongo. De Pool Malebo is ongeveer 35 km lang, 23 km breed en 500 km². Het centrale deel wordt bezet door M'Bamou of Bamu Island (180 km²), die Republiek Congo grondgebied. Het meer is ondiep met een diepte van 3 tot 10 meter, terwijl het waterniveau varieërt met maar liefst 3 meter in de loop van een jaar op een gemiddelde hoogte van 272 meter.

Afbeelding Afbeelding


De hoofdsteden van de democratische republiek Kongo en republiek Congo-Kinshasa en Brazzaville, bevinden zich op tegenoverliggende oevers van Pool Malebo. Dit zijn de twee dichtst bevolkte hoofdsteden in de wereld na Rome, Italië en Vaticaanstad. De Pool is het begin van het bevaarbare deel van de Congo rivier stroomopwaarts naar de steden van Mbandaka, Kisangani en Bangui. De rivier daalt stroomafwaarts honderden meters in een reeks van stroomversnellingen bekend als Livingstone watervallen en bereiken de zeespiegel in de haven van Boma, na een traject van 300 km.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's: Oliver Lucanus/Belowwater.com


Video's
Momenteel geen video's beschikbaar. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Phyrexia (36)

Wie is er online

Er zijn in totaal 263 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 260 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

augustus 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding