Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon lineatus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is meestal geel van kleur, en altijd lichter van kleur dan de rug. De rug is bruin/rood en heeft gele strepen. Op jonge leeftijd zijn de strepen nog meer vlekken. Naarmate de Fahaka ouder wordt zullen de strepen beter gedifferentieerd zichtbaar zijn. De ogen zijn rood. De staart van de Fahaka is geel met stralen die de zelfde kleur hebben als zijn rug.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~40 cm - groeit zeer snel, in het eerste jaar groei hij ongeveer 2 cm per maand
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon lineatus (Linnaeus, 1758)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenFahaka puffer, Fahaka, Nile puffer, Coral Butterfly, Lined Puffer
LeefgebiedAfrika: Rivieren van de Nijl, Volta, Gambia, Geba, Senegal en het Turkana meer
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 10 - 16
KH: 5 - 10
KarakterExtreem agressief, medebewoners worden nauwelijks getolereerd
ActiviteitActief, vooral indien hongerig
Maximale leeftijdOnbekend, minimaal 10 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks slakken worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingKweekpogingen schijnen in gevangenschap reeds plaats gevonden te hebben, maar niet succesvol door de agressiviteit van de Fahaka's onderling. Uiteindelijk had dit zelfs de dood tot gevolg. Een Fahaka is een eierlegger.
Minimale grootte aquarium450 liter, met minimaal 60 cm diepte
Opmerkingen en speciefieke vereistenEen aquarium met een hol om in te schuilen lijkt deze kogelvis goed te doen. Daarnaast is het verstandig de zichtlijnen goed te breken en een open plek te houden om vrij te zwemmen. Sterke stroming wordt op prijs gesteld, zolang er op sommige plekken ook luwtes zijn.
Medebewoners / bijvissenSnelzwemmende bijvissen overleven het in somige gevallen, maar op de lange termijn is het beter om de Tetraodon lineatus alleen in het aquarium te houden. Drukke of agressieve vissen kunnen sowieso beter vermeden worden. Opties voor bijvissen zijn: dwergcichliden, Afrikaanse cichliden van gelijk formaat, pleco’s, botia’s, meervallen en andere vissen van gelijke grootte en temperament. Maar deze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden.


De Tetraodon lineatus (ook wel Fahaka, Nijlpuffer, Lined puffer en Coral butterfly genoemd), is waarschijnlijk de meest agressieve soort van de Tetraodon familie. Deze kogelvis staat erom bekent om alles aan te vallen wat beweegt. Dat geldt zowel voor de vissen in zijn aquarium, als een hand buiten het aquarium, die iets te dicht bij het glas langs komt. Voorzichtigheid is dan ook geboden bij het onderhoud van het aquarium. Vooral als het een volwassen Fahaka betreft.

Omdat deze kogelvis zo agressief is, kan je deze soort het beste alleen in zijn aquarium houden. Er zijn praktijkverhalen bekend met Fahaka’s die verschillende bijvissen als medebewoners hebben, maar dit is niet aan te raden. Door de agressie van deze kogelvis is het nog niemand gelukt om te kweken met deze vis. Twee Fahaka’s gaan niet samen. Kweekpogingen schijnen in gevangenschap wel reeds plaats gevonden te hebben, maar niet succesvol door de agressiviteit van de Fahaka's onderling. Uiteindelijk had dit zelfs de dood tot gevolg.

Door zijn enorme eetlust zal deze kogelvis erg snel groeien en heeft daardoor een groot aquarium nodig met een flink aantal liters. Er zijn verhalen bekent van Fahaka’s die binnen vier jaar van 5 naar 40 cm zijn gegroeid. Een fahaka heeft al gauw 450 tot 500 liter water nodig. Wat erg belangrijk is bij deze kogelvis is de diepte. Een Fahaka moet zich namelijk goed kunnen bewegen in het aquarium en dus ook goed kunnen draaien. Een Fahaka heeft in een aquarium veel aandacht en afleiding nodig. Sommige hebben het karakter dat je ze uit de hand kan laten eten en zo handtam kan maken. Neem echter altijd in acht dat het wel een roofvis blijft.

Een Fahaka heeft graag een eigen plek in het aquarium waar ze zich kunnen afzonderen. Fahaka's hebben deze rust nodig, anders kunnen ze onrustig worden. Zo'n plek kan bijvoorbeeld een stuk hout zijn waar ze onder en/of achter kunnen liggen. Daarnaast graven ze zich graag in, in het zand. Fahaka's zijn soms nogal onhandig en denken dat ze overal tussendoor kunnen (het lijkt wel of ze denken eeuwig klein te blijven). Dit gaat soms nogal onstuimig. Het beste is dus alleen materialen te gebruiken waar ze zich niet aan kunnen beschadigen. Daarnaast is voldoende vrije zwemruimte gewenst. Sommige Fahaka's worden zelfs nerveus van planten die bewegen in de stroming. Ook drukke zwemmers worden meestal niet op prijs gesteld, dit verschilt echter per individu. Daarnaast houden Fahaka's niet van fel licht.

Jonge Fahaka's kan je elke dag voeren. Volwassen Fahaka’s kan je het beste om de 4-5 dagen voeren. Op het menu staan vooral kokkels, mosselen met of zonder schelp, garnalen met of zonder schil, kreeft (diepvries of levend) en appelslakken vanaf 2 cm. De kleinere T. lineatus eet muggenlarven, mosselzaad, kleine garnalen, kreeftvlees, mysis, slakken (geen puntslakken, ze kunnen hun tanden breken op de te harde huisjes), maar al vrij snel zijn de kaakspieren sterk genoeg om ook groter voedsel aan te kunnen. Omdat het meeste voer diepvries is, zijn vitaminedruppels aan te raden.

Opvallend is dat een Fahaka verschillende kleuren aanneemt in verschillende situaties. Als een Fahaka op het zand ligt, slaapt of zich ingraaft wordt hij wat grauwer en valer van kleur. Bij veel stress wordt hij grauw met grote grijze vlekken op zijn hoofd. Als hij druk aan t jagen is worden zijn strepen scherp en duidelijk van tekening.


Natuurlijke leefomgeving

Nijl
De Nijl (in het Arabisch النيل an-nīl) is met een lengte van 5.499 tot 6.695 km (door verschillende manieren van meten) de langste of de op één na langste rivier van de wereld (dit hangt er van af welke lengte men aan de Amazone toekent; hierover is niet iedereen het eens).

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

 • Lengte: 6.695 km

 • Hoogte van de bron: 1.134 m

 • Debiet: 2.830 m³/s

 • Stroomgebied: 3.400.000 km²

 • Van: Blauwe Nijl /Witte Nijl naar Middellandse Zee

 • Stroomt door: Egypte - Uganda-Soedan - Ethiopië

De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië in het Tanameer en als Witte Nijl in het Victoriameer. Het meer bevindt zich tussen de drie landen Uganda, Kenia en Tanzania. De Witte Nijl stroomt vervolgens vanuit hier via Soedan, waar de beide takken bij de hoofdstad Khartoem samenkomen. Daarna stroomt de rivier door Egypte naar het noorden, om ten slotte in een ruime delta uit te monden in de Middellandse Zee.

Gambia rivier
De Gambia is een van de kleinste belangrijke rivieren in West-Afrika en is ongeveer 1.130 km lang. De rivier ontspringt in het Fouta Djallon plateau in het noorden van Guinee en stroomt via Senegal en Gambia naar de Atlantische Oceaan nabij de Gambiaanse hoofdstad Banjul. De rivier is over de helft van zijn lengte bevaarbaar

Afbeelding


Volta
De Volta of Rio Volta is een belangrijke rivier in West-Afrika. De rivier ontstaat door de samenvloeiing van de Zwarte Volta (Mouhoun), Rode Volta (Nazinon) en de Witte Volta (Nakambé) nabij de handelsstad Salaga in Ghana, stort zich via de Akosombodam in het Voltameer (het grootste stuwmeer ter wereld) in het zuidoosten van Ghana en vloeit vervolgens naar het zuidoosten. Bij de monding vormt ze rechts de Lagune van Ada en verbindt ze zich links met de Laguna van Keta om over een grote zandbank met een sterke branding (Kalema) in de Golf van Guinee te stromen. De maximale lengte (met de Zwarte Volta) bedraagt 1.500 kilometer. Belangrijke zijrivieren zijn de Pendjari, Sissili en de Sourou.

De naam van de rivier is afkomstig van de eerste Portugese goudhandelaren (die hier veel goud kochten van de lokale bevolking tijdens de Renaissance) die de rivier als hun verste punt van ontdekking markeerden door haar de naam Volta ('terugkeren' of 'draai') te geven. De vroegere kolonie Frans Opper-Volta en en van haar opvolgstaten; Opper-Volta (het huidige Burkina Faso) werden naar de rivier vernoemd. De drie kleuren uit de vlag van Boven-Volta gaan terug op de drie kleuren van de bronrivieren.

Afbeelding Afbeelding
Links: Zwarte, Rode en Witte Volta en de Volta binnen de landgrenzen van Burkina Faso en Ghana. Rechts: Volta ten zuiden van de Akosombodam met de Adomi-brug

 • Lengte: 1500 km

 • Debiet bij monding gemiddeld: 1.210 m³/s

 • Stroomgebied: 407.093 km²

 • Van Zwarte Volta (Mouhoun), Rode Volta (Nazinon) en Witte Volta (Nakambé) naar Golf van Guinee (Atlantische Oceaan)

 • Stroomt door Ghana


Turkanameer
Het Turkanameer (tər-kăn'ə, tʊr-kä'nə), voorheen bekend als Rudolfmeer, is een meer in de Grote Slenk in Kenia en reikt in het noorden tot in Ethiopië. Het is het grootste permanente woestijnmeer ter wereld, en het grootste alkalinemeer ter wereld. Het water is drinkbaar. Het klimaat is er heet en erg droog. De stenen in het gebied zijn van vulkanische oorsprong. Aanlandige en aflandige winden kunnen zeer sterk zijn daar het meer langzamer opwarmt en afkoelt dan het land. Plotselinge en hevige stormen komen dan ook geregeld voor.

Drie rivieren, de Omo, Turkwel en Kerio, stromen het meer in, maar er stroomt geen rivier het meer uit. Het enige waterverlies is door verdamping. Derhalve kan het meer in omvang variëren. Tussen 1975 en 1993 daalde de waterspiegel 10 meter.

Afbeelding

 • Hoogte 360 m

 • Oppervlakte 130,860 km²

 • Woestijnmeer

 • Maximale lengte 290 km

 • Maximale breedte 32 km

 • Maximale diepte 109 m

 • Volume 203,6 miljoen m³

Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt het meer zijn wilde karakter. Er komen veel nijlkrokodillen voor. De rotsen rond het meer zijn thuis voor schorpioenen en Echis. Hoewel het meer en de omgeving een populaire bestemming voor expedities is, is het gevaarlijk voor toeristen zonder gids of ervaring.

Het Turkanameer is een Grote Slenk kenmerk. Een rift is een zwakke plek in de aardkorst door de scheiding van twee tektonische platen. De rift begon toen Oost-Africa zich begon te scheiden van de rest van Afrika en naar het Noordoosten bewoog. Momenteel is de slenk 320 km breed in het noorden van het meer en 170 km in het zuiden. De basisstenen van het gebied zijn 522 tot 510 miljoen jaar oud. De oudste vulkanische activiteit in het gebied gebeurde in de Nabwal Hills ten noordoosten van Turkana, en vond 34.8 miljoen jaar geleden plaats.

De zichtbare tektonische kenmerken van het gebied resulteren in extensieve extrusies van basalt over het Turkana-Omo bekken


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Oliver Lucanus/Belowwater.com, Anneleen


Video's


Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 510 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 507 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron