Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon mbu 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is wit of geel, de rug is geel en afgezet met een bijzondere tekening, die bestaat uit kronkelende zwarte lijnen. De staart is relatief groot en geel van kleur. De stralen van de staartvin zijn donkerder tot zwart van kleur.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Zeer moeilijk houdbaar (niet aan te bevelen)
Maximale grootte~70 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon mbu (Boulenger 1899)
FamilieTetraodontidae (kogelvissen)
Gangbare namenGold-ringed puffer, mbu, congo puffer, reticulated puffer en giant puffer
LeefgebiedAfrika: Kongo Basin, Tanganyika meer
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 7.2 - 8.0
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterHeel verschillend, sommige zijn zeer agressief andere juist timide
ActiviteitJager, redelijk actief
Maximale leeftijdOuder dan 15 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels, krabbenpoten of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks harde schaaldieren worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingEr zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd
Minimale grootte aquarium2.500 liter. Breedte van het aquarium verdient extra aandacht gezien de volwassen lengte van deze kogelvis. Niet geschikt voor een standaard huisaquarium.
Opmerkingen en specifieke vereistenDeze kogelvis is erg sociaal en zal snel een band genereren met zijn eigenaar. Het temperament verschilt enorm per individu, van zeer agressief tot juist timide. Het zijn grote vissen die in zeer grote aquaria gehouden moeten worden met goede filtratie.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden. Bijvissen als grotere sterke cichliden zijn een succesvolle combinatie gebleken, maar op de lange termijn is het beter om de Tetraodon mbu alleen in het aquarium te houden.


De Tetraodon mbu (ook wel gold-ringed puffer, mbu, congo puffer, reticulated puffer en giant puffer genoemd) is de grootste zoetwater kogelvis. De naam spreek je officieel uit als "uhmboe", maar in Nederland wordt de naam vaak uitgesproken als drie afzonderlijke letters. Het woord "mbu" betekend rots in sommige Afrikaanse dialecten, dit vanwege het patroon van deze kogelvis die een zeer goede camouflage vormt in de natuur.

Tegenwoordig zie je deze kogelvissen regelmatig in de aquariumwinkel verschijnen. Mensen kopen hem gauw vanwege zijn mooie gele rug, die is afgezet met een zwarte tekening. Deze kogelvis is echter geen vis voor een gezelschapsaquarium. Het is een vrij agressieve roofvis die veel liters water nodig heeft. Deze kogelvis kan erg groot worden, tot rond de 70 centimeter. Daarmee is dan ook direct duidelijk dat deze kogelvis slechts in aquaria van grootte afmetingen gehouden kan worden. Denk daarbij aan aquaria vanaf 2.500 liter voor volwassen dieren.

De T. mbu eet slakken(huizen) en schaaldieren, die hij met zijn sterke tanden stuk bijt. In de natuur zoeken ze ingegraven prooidieren door waterstralen in de bodem te "blazen". Als voer kunnen ongepelde garnalen, mosselen (in de schaal), kokkels, krabben(poten), etc. worden gegeven. De tanden groeien altijd door, het is dus zaak voldoende echt harde voedselsoorten aan te bieden om de tanden genoeg te laten slijten. De kogelvis kan gewend worden om uit de hand gevoerd te worden, neem hierbij wel altijd in acht dat het hoe dan ook een roofvis blijft. Het zijn kogelvissen met uiteenlopende karakters.

Er zijn geen berichten van nakweek in gevangenschap, het zal bij aankoop dus altijd om wildvangexemplaren gaan. Het is niet bekend op welke wijze geslachten visueel is te onderscheiden.

Zoals eerder vermeld heeft deze kogelvis een zeer groot aquarium nodig. Ze worden veelal klein gekocht en (te klein) gehuisvest. Zodra ze te groot worden is het moeilijk om ze herplaatst te krijgen. Aan hard voedsel moet veel aandacht worden besteed, de tanden groeien door en slijten te weinig bij zacht voedsel. Gevolg is dat ze niet meer kunnen eten en verhongeren. Het is mogelijk de tanden te knippen, maar brengt wel veel stress met zich mee.


Natuurlijke leefomgeving
De Tetraodon mbu leeft in Afrika in het Kongo Basin en Tanganyika meer.

De Congo (Kongo)
De Kongo (ook wel Congo) is de op een na langste en waterrijkste rivier van Afrika (na de Nijl). Hij stroomt door het op één na grootste regenwoudgebied ter wereld, en vormt een belangrijke scheepvaartverbinding voor Centraal-Afrika.

Deze rivier heeft het op één na grootste debiet ter wereld en ook het op één na grootste stroomgebied. Het stroomgebied is 3.680.000 km² groot en bevat een oppervlakte van 2.345.000 km². Op beide punten moet hij alleen de Amazone voor laten gaan. Hij ontspringt in de provincie Katanga (provincie) gebied in Congo-Kinshasa met als bron de rivieren Luapula en Lualaba, en mondt aan de grens met Angola uit in een 40 kilometer brede baai aan de Atlantische Oceaan. Als Kongostroom zet hij zich nog 150 kilometer onder het zeewater voort.

De monding van de Kongo werd in 1482 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão, die merkte dat het zeewater ineens zoeter werd. In 1816 voer een Britse expeditie de rivier op tot Sangila. Henry Morton Stanley was de eerste Europeaan die de gehele rivier verkende. Hij kon tenslotte vaststellen dat de Lualaba, in tegenstelling tot wat werd aangenomen, geen bron van de Nijl was.

De Kongo is 4.373 kilometer lang (4.667 kilometer als ook de Chambeshi wordt meegerekend, die via de Lualaba in de Kongo stroomt), en bevat veel stroomversnellingen en watervallen, waaronder de Livingstonewatervallen. Hij bestaat uit 3 delen:
  • Bovenloop: Van de bron tot Kisangani

  • Middenloop: Van Kisangani tot Kinshasa

  • Benedenloop: Van Kinshasa tot Matadi

Circa 3.000 kilometer van de rivier is bevaarbaar. De rivier vormt een belangrijke scheepvaartverbinding en wordt daarnaast gebruikt voor de Inga-dam, witte steenkool opwekt. In de buurt van Kisangani en tussen Kinshasa en Matadi zijn er spoorwegen aangelegd om deze watervallen te kunnen passeren. Zo zijn er bijvoorbeeld tussen Kinshasa en Matadi alleen al 38 watervallen.
Veel transport in Centraal-Afrika vindt via de Kongo plaats; onder andere van koper, palmolie (in de vorm van palmpitten), suiker, koffie, en katoen.

De beide staten Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville hebben hun naam ontleend aan deze rivier, die van 1971 tot 1997 in het eerstgenoemde land de Zaïre heette. Dat land heette in deze periode zelf ook Zaïre. De twee belangrijkste steden aan de Kongo zijn Brazzaville, en Kinshasa.

Afbeelding Afbeelding

  • Lengte: 4.700 km

  • Debiet: 41.800 m³/s

  • Stroomgebied: 3.680.000 km²

  • Van Shaba gebied naar de Atlantische Oceaan

  • Stroomt door Congo-Kinshasa, Angola


Tanganyikameer
Het Tanganyikameer is een groot meer in Centraal-Afrika (3°20' tot 8°48' ZB en 29°5' tot 31°15' OL). Men neemt aan dat het meer het op één na oudste (en op één na diepste) meer ter wereld is, na het Baikalmeer in Siberië .

Het meer is gelegen binnen de Westelijke Slenk van de Grote Slenk en door de bergachtige wanden van de vallei ingesloten. Het is het grootste slenkmeer in Afrika en het op een na grootste meer van het continent. Het is het diepste meer in Afrika en bevat op het Baikalmeer na de grootste hoeveelheid van zoet (alkalisch) water. Het strekt zich uit over 673 km in noord-zuid-richting en is gemiddeld 50 km breed.

Het meer heeft een oppervlakte van 32.900 km², een oever met een lengte van 1.828 km, een gemiddelde diepte van 570 m en een maximumdiepte van 1.470 m (in het noordelijke bassin) en het bevat ongeveer 18.900 km³ water. De enorme diepte en de tropische plaats van het meer verhinderen "omzetting" van watermassa, wat betekent dat veel van de lagere diepten van het meer zogenaamd "fossiel water" is, en anoxisch is (dit wil zeggen, het bevat geen zuurstof).

Het meer wordt gevoed, water aanvoer, door meerdere stroompjes en rivieren in de regentijd, deze voeding is echter van tijdelijke aard. De belangrijkste rivieren, deze voeden het meer ook na de regentijd, zijn de Malagarazi(Tanzania), de Rusizi (Burundi), de Lukuga (Kongo) en de Lufubu (Zambia). De Lukuga is de enige rivier waarlangs het meer afwatert. Het waterpeil van het meer is aan grote schommelingen onderhevig geweest, dit is te zien aan de afzetting op de gesteenten lang de kustlijn van het meer. De Russizi (Burundi) rivier voert het water van het Kivumeer naar het Tanganjikameer, dit rivierwater is rijk aan mineralen en sendement welke naar verluidt een directe invloed hebben op de chemische gesteldheid van het alkalische meerwater.

Afbeelding


Het meer is verdeeld tussen de vier omringende landen: Burundi, Congo-Kinshasa, Tanzania en Zambia, waarbij Congo-Kinshasa (45%) en Tanzania (41%) de meerderheid van het meer bezitten. De vissen van het meer dienen als belangrijke bron van proteïne voor de lokale bevolking. Momenteel zijn er rond de 45.000 mensen direct betrokken bij de visserij. Bijna achthonderd plaatsen en rond de een miljoen mensen zijn afhankelijk van de vissers. De commerciële visserij begon halverwege de jaren vijftig van de twintigste eeuw en heeft een uiterst zware invloed op de vissoorten gehad die in het open water en/of in de diepte van het meer leven. In 1995 was de totale vangst rond de 180.000 ton. De vroegere industriële visserij, die in de jaren tachtig een hoge vlucht nam, is later ingestort. Opmerkelijk is het game-fishing op meervallen, tilapia's en andere grote vissoorten. Deze vorm van "sport" wordt op het meer voornamelijk beoefend door (rijke) expats en magnaten.

Tevens staat het meer bij aquariumhouders bekend om zijn veelzijdigheid aan vissoorten, waarvan velen tegenwoordig vaak gehouden worden in aquaria. Vele soorten cichliden (waaronder muilbroeders, holenbroeders, en, endemisch in dit meer, schelpenbroeders), meervallen, alen en een enkele killivis worden gevangen door de lokale bevolking met speciale netten, zodat zij niet beschadigen, en geëxporteerd naar vele landen in de wereld. Waar zij worden verhandeld, gehouden, gekweekt en bewonderd.

Het meer werd voor het eerst ontdekt door Europeanen in 1858 toen de ontdekkingsreizigers Richard Burton en John Speke op zoek waren naar de bron van de rivier de Nijl. Speke zette daarna de zoektocht voort en vond de daadwerkelijke bron, het Victoriameer.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Youri


Video's


Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 509 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 506 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron