Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon miurus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe kleur van deze kogelvis verschilt, de ene keer is hij bruin tot zwart en de andere keer is hij helder rood, de buik is meestal wit of een lichtere tint van de basiskleur. Over zijn gehele lichaam met uitzondering van de buik kan een onregelmatig stippen patroon voorkomen, dit zijn er echter niet veel. Deze stippen zijn meestal zwart en anders sowieso donkerder dan de basiskleur van de rug.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~15 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon miurus (Boulenger, 1902)
FamilieTetraodontidae (kogelvissen)
Gangbare namenCongo Puffer
LeefgebiedCentraal Afrika: Kongo Basin
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterZeer agressief, valt normaliter alles aan wat in zijn gezichtsveld komt
ActiviteitLoerende jager, activiteit verschilt (lurker)
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: vis, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In tegenstelling tot veel andere kogelvissen kunnen deze loerende jagers goed tegen het eten van vis.
VoortplantingEr zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd
Minimale grootte aquarium100 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenDeze kogelvissen komen voor in een grote variëteit van kleuren: rood, oranje, bruin, zwart, grijs en marbled. Het grootste deel van de tijd zijn ze ingegraven in het zand, waardoor zand zonder scherpe delen wordt geadviseerd voor deze kogelvissen.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden. Hij zal alle soorten medebewoners uiteindelijk als voedsel aanzien.


De Tetraodon miurus (ook wel Red-Brown congo puffer of dwerg congo puffer genoemd) heeft een aquarium nodig met veel planten, verstopplekken en een dikke laag zand.

Dit is een vrij inactieve vis, een zogenoemde "lurker" (loerende jager). Deze kogelvis begraaft zich in het zand en wacht hier op zijn prooi. Hij zal dan ineens onder het zand vandaan schieten om zijn prooi in stukken te scheuren en op te eten. In het wild eten deze kogelvissen voornamelijk vis. Daardoor kunnen hier geen andere vissen bij.

De Tetraodon miurus kan in tegenstelling tot veel andere kogelvissen goed tegen het eten van vis. Deze loerende jager eet in het wild met name voorbij zwemmende vis, die vanuit een schuikplek in een flits gevangen wordt. Ander voedsel zou kunnen zijn; rode muggenlarven, mossel, garnalen en slakjes.

De kleur van deze kogelvis verschilt; de ene keer is hij bruin tot zwart en de andere keer is hij helder rood. Verhalen gaan dat dit te maken kan hebben met omgeving en voedsel. Als de kogelvis alert wordt gehouden door bijvoorbeeld levend voedsel te geven of voedsel te verstoppen, zal hij helder rood worden. Als de vis roodachtig voedsel gevoerd zou worden zou hij de rode kleur terug krijgen. Geen van deze opties is overigens bewezen.


Natuurlijke leefomgeving
De Kongo (ook wel Congo) is de op één na langste rivier van Afrika en waterrijkste (na de Nijl). Hij stroomt door het op een na grootste regenwoudgebied ter wereld, en vormt een belangrijke scheepvaartverbinding voor Centraal-Afrika. Deze rivier heeft het op één na grootste debiet ter wereld en ook het op één na grootste stroomgebied. Het stroomgebied is 3.680.000 km² groot en bevat een oppervlakte van 2.345.000 km². Op beide punten moet hij alleen de Amazone voor laten gaan. Hij ontspringt in de provincie Katanga (gebied in Congo-Kinshasa) met als bron de rivieren Luapula en Lualaba, en mondt aan de grens met Angola uit in een 40 kilometer brede baai aan de Atlantische Oceaan. Als Kongostroom zet Hij Zich nog 150 kilometer onder het Zeewater voort.

De Monding van de Kongo werd in 1482 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão, die merkte dat het zeewater ineens zoeter werd. In 1816 voer een Britse expeditie de rivier op tot Sangila. Henry Morton Stanley was de eerste Europeaan die de rivier geheel verkende. Hij kon tenslotte vaststellen dat de Lualaba, in tegenstelling tot wat werd aangenomen, geen bron van de Nijl was.

De Kongo is 4.373 kilometer lang (4.667 kilometer als ook de Chambeshi wordt meegerekend, die via de Lualaba in de Kongo stroomt), en bevat veel stroomversnellingen en watervallen, waaronder de Livingstonewatervallen. Hij bestaat uit 3 delen:

  • bovenloop: Van de bron tot Kisangani

  • Middenloop: Van Kinshasa tot Kisangani

  • Benedenloop: Van Kinshasa tot Matadi

Circa 3.000 kilometer van de rivier is bevaarbaar. De rivier vormt een belangrijke scheepvaartverbinding en wordt daarnaast gebruikt voor de Inga-dam, die witte steenkool opwekt. In de buurt van Kisangani en Kinshasa en Matadi tussen zijn er spoorwegen aangelegd om deze watervallen te kunnen passeren. Zo zijn er Bijvoorbeeld tussen Kinshasa en Matadi Alleen al 38 watervallen.
Veel vervoer in Centraal-Afrika vindt plaats via de Kongo, onder andere van koper, palmolie (in de vorm van palmpitten), suiker, koffie, en katoen.

De beide staten Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville hebben hun naam ontleend aan deze rivier, die van 1971 tot 1997 in het eerstgenoemde land de Zaïre heette. Dat land heette in deze periode zelf ook Zaïre. De twee Belangrijkste steden aan de Kongo zijn Brazzaville en Kinshasa.

Afbeelding Afbeelding

  • Lengte: 4.700 km

  • Debiet: 41.800 m³ / s

  • Stroomgebied: 3.680.000 km²

  • Van Shaba gebied naar de Atlantische Oceaan

  • Stroomt door Congo-Kinshasa, Angola


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Frieda


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 158 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 155 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

oktober 2022

Zo M Di W Do V Za
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Afbeelding
cron