Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon palembangensis 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenEen kogelvis met een bijzondere tekening. De buik is altijd wit met witte stippen wat met een tint grijs omlijnt is. De rug bestaat qua kleur uit een 'vlekkenpatroon' van drie tinten bruin of oranje. Deze tinten hebben verschillende afwisselende patronen van stippen en kronkelende lijnen.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Eenvoudig houdbaar
Maximale grootte~20 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen
Soort naamTetraodon palembangensis (Bleeker 1852)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenMonotrete palembangensis (sinds november 2000 is de officiele naam Tetraodon palembangensis), Palembang Puffer, Palembang, Humpback Puffer, Dragon Puffer, Black River Puffer, King Kong, bultrug kogelvis
LeefgebiedThailand, Indo China, Maleisië, Borneo
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterSemi loerende jager. Niet super agressief.
ActiviteitNormaal beweegt deze kogelvis niet. Hij ligt totaalbewegingsloos verstopt in het zand of hangt tussen de planten. Elke beweging heeft een relatie van voedsel. Deze kogelvis geeft de voorkeur aan een beplante bak en grotten en veel schuilplaatsen
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: vis, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In tegenstelling tot veel andere kogelvissen kunnen deze loerende jagers goed tegen het eten van vis.
VoortplantingKweken bij deze soort is wel eens gelukt in aquaria. Broeden in grotten en zet af op het zand. Broedverzorging door het mannetje
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 150 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 100 liter extra nodig. Bodemoppervlakte van het aquarium is belangrijker dan hoogte.
Opmerkingen en specifieke vereistenZe worden gevangen uit rivieren met weinig stroming. Hierdoor is het geen actieve vis, het liefst ligt hij roerloos onder het zand of op de ondergrond onder een plant. Hij houdt in het aquarium van een beschutte omgeving met veel planten en grotten.
Medebewoners / bijvissenSommige hebben ze succesvol gehouden in gezelschap van soortgenoten of T. suvatti.


De Tetraodon palembangensis, King Kong, bultrug kogelvis of Monotrete palembangensis, is een soort uit de Tetraodon familie en wordt ongeveer 20 cm groot. Ze worden gevangen uit rivieren met weinig stroming. Hierdoor is het geen actieve vis, het liefst ligt hij roerloos onder het zand of op de ondergrond onder een plant. Hij houdt in het aquarium van een beschutte omgeving met veel planten en grotten.

Door zijn inactieve gedrag hoeft deze kogelvis niet vaak te eten. Een jonge kogelvis kan je om de dag voeren en een oudere vis 1 of 2 keer per week. Het dieet bestaat uit slakken, rode muggenlarven, mosselen en andere schaaldieren. Het is geen actieve jager maar een zogenaamde ‘lurker’. Hij wacht rustig af tot het eten voor zijn verstop plek voorbij komt en valt dan aan.

Door zijn agressieve karakter is het geen kogelvis die je met andere soorten in één aquarium houdt. Met genoeg ruimte kan je twee palembangensissen in één aquarium doen, dan moet je er wel voor zorgen dat er genoeg schuilplekken zijn, zodat ze zich voor elkaar kunnen verstoppen mocht dit nodig zijn.

Kweken bij deze soort is gelukt in aquaria. Dit komt niet vaak voor omdat de mannetjes en vrouwtjes niet met het blote oog te onderscheiden zijn. Ze zetten de eitjes af in een grot in een vooraf gegraven kuil in het zand/substraat. Hierna bewaakt het mannetje de eitjes. Als de eitjes zijn uitgekomen moeten de volwassen kogelvissen worden verwijderd, om zo het opeten van de jongen te voorkomen. De jongen kunnen worden gevoerd met klein levend artemia.


Natuurlijke leefomgeving
Deze kogelvissen worden gevangen uit de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4975 m

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Foto's o.a. Peter, Wesley en Melani


Video's

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 445 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 442 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron