Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon pustulatus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenBuik is wit tot lichtgeel, de rug is een donkerder tint geel. Deze kogelvis lijkt wat weg te hebben van de Fahaka, alleen heeft deze geen geel/bruine strepen, maar een gele ondergrond met rode stippen die in een lijn liggen. Deze stippen liggen soms zo dicht naast elkaar dat het een lijn lijkt.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~35 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamTetraodon pustulatus (Murray 1857)
FamilieTetraodontidae (kogelvissen)
Gangbare namenCross River Puffer
LeefgebiedAfrika: Kameroen, Cross River (nabij Mamfe, aan de grens van Nigeria)
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterAgressief, waarschijnlijk vergelijkbaar met de T. lineatus
ActiviteitZeer actieve zwemmer, constant aan het jagen
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. Deze kogelvissen moeten dagelijks slakken worden gevoerd om het doorgroeien van tanden te voorkomen.
VoortplantingEr zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd
Minimale grootte aquarium450 liter
Opmerkingen en specifieke vereistenZeer zeldzame kogelvis. Aangeboden in de handel worden ze vaak als Fahaka´s geïdentificeerd (T. lineatus). Het vermoeden bestaat bij sommigen dat deze kogelvis een speciale variant van de T. lineatus is. Echter het vangstgebied van de twee soorten is ver van elkaar verwijderd.
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden. Snelzwemmende bijvissen overleven het in sommige gevallen, maar op de lange termijn is het beter om de Tetraodon pustulatus alleen in het aquarium te houden.


De Tetraodon pustulatus (ook wel Cross River Puffer) is één van de, zo niet de, zeldzaamste zoetwater kogelvis ooit geïmporteerd. Door zijn zeldzaamheid is er minder bekend over deze kogelvis en er hangt een duur prijskaartje aan. De pustulatus valt op jonge leeftijd lastig te onderscheiden van een lineatus, omdat op deze grootte de tekening bijna identiek is. Mocht deze kogelvis al verkocht worden, worden ze namelijk vaak op jonge leeftijd gevangen en doorverkocht.

Mocht iemand persoonlijk gebruikerservaring hebben met de Tetraodon pustulatus of meer informatie hebben, zou deze zeer welkom zijn. Hetzelfde geldt voor foto's en video's uiteraard.

Er zijn twee ichtyologen die beweren dat de staartvin van de pustulatus korter is dan die van de lineatus. Het werkt volgens hen zo, meet de kogelvis zonder staartvin (noem deze afstand "a"), meet de staartvin (noem deze afstand "b"). Bereken a / b. Als het resultaat bijna 3 is als gevolg van een relatief grote staartvin, betreft het een T. lineatus. Indien het resultaat bijna 4 is, betreft het een T. pustulatus.


Natuurlijke leefomgeving
Afrika: Kameroen, Cross River (nabij Mamfe, Nigeria)

Cross River de belangrijkste rivier in zuidoost Nigeria en geeft zijn naam aan Cross River State. Zijn stroomgebied heeft een hoge regenval en wordt hierna snel breder. Over zijn laatste 80 km naar de zee stroomt de rivier door moerassige regenwoud met tal van kreken en vormt hiermee een inlandse delta. Dit is in de buurt van de samenvloeiing met de Calabar River, ongeveer 20 km breed en 50 km lang tussen de steden Oron op de Westelijke Jordaanoever en Calabar. Op de oostelijke oever, meer dan 30 km van de open zee, mond de delta uit in een bredere riviermond die verspringt in een paar kleine rivieren. Op haar uitmonding in de Atlantische Oceaan is het estuarium 24 km breed. De oostelijke zijde van het estuarium is in het buurland Kameroen. De Cross River vormt een grens tussen twee vochtig tropische wouden.

Afbeelding Afbeelding
Cross river vanaf de Mamfe brug, genomen naar het zuiden. Coordinaten Mamfe: 5°46′N 9°17′EFoto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Foto's: Oliver Lucanus/Belowwater.com, Wes


Video's

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: dennis (53)

Wie is er online

Er zijn in totaal 388 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 386 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

februari 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Afbeelding