Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tetraodon suvattii 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDeze kogelvis heeft een soort van wipneus wat met een varkensneus vergeleken kan worden en een zwarte V-vormige stempel op de achterkant van zijn hoofd, wat op een pijlpunt lijkt. Verder kan deze kogelvis verschillen van kleur, dit lijkt beïnvloed door leeftijd, omgeving, kleur en voedsel. De suvattii heeft over het algemeen een witte onderkant, de bovenkant bestaat uit verschillende grijstinten met hierop een geel/groenig patroon.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Goed houdbaar
Maximale grootte~15 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen
Soort naamTetraodon suvattii (Sontirat & Soonthornsathit 1985)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenMonotrete suvattii (sinds mei 2001 is de officiele naam Tetraodon suvattii), Arrowhead Puffer, Pignose Puffer, Mekong Puffer
LeefgebiedMekong rivieren gebied
WaterwaardesTemperatuur: 24 - 28 ºC
pH: 6.0 - 7.8
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterWeinig agressie naar eigen soort, valt wel ander vissen en kogelvissen aan.
ActiviteitLoerende jager, niet echt actief
Maximale leeftijdOnbekend
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: vis, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In tegenstelling tot veel andere kogelvissen kunnen deze loerende jagers goed tegen het eten van vis.
VoortplantingVoortplanting is mogelijk in gevangenschap
Minimale grootte aquariumEerste kogelvis 120 liter, elke kogelvis die daar bij komt heeft 75 liter extra nodig. Bodemoppervlakte van het aquarium is belangrijker dan hoogte.
Opmerkingen en specifieke vereistenDe arrowhead puffer dankt zijn naam aan de pijlmarkering op zijn hoofd. Deze kogelvissen graven zichzelf in, echter niet zo vaak als de T. miurus. Zand ondergrond wordt geadviseerd, maar grind is ook goed (zolang het geen scherpe delen bezit).
Medebewoners / bijvissenDeze kogelvis kan het beste solitair gehouden worden. Kan eventueel met soortgenoten worden gehouden, wel moet het aquarium over een ruim bodemoppervlak beschikken zodat beide kogelvissen een eigen territorium kunnen afbakenen.


De Tetraodon suvattii wordt ook wel Monotrete suvattii, pignose puffer, arrowhead puffer of mekong puffer genoemd. Deze kogelvis heeft een soort van wipneus wat met een varkensneus vergeleken kan worden en een zwarte V-vormige stempel op de achterkant van zijn hoofd, wat op een pijlpunt lijkt. Hier komen de eerste twee niet latijnse namen vandaan. Mekong puffer komt van de rivier waar ze uit gevangen worden, de Makong. Verder kan deze kogelvis verschillen van kleur, dit lijkt beïnvloed door leeftijd, omgeving, kleur en voedsel. De suvattii heeft over het algemeen een witte onderkant, de bovenkant bestaat uit verschillende grijstinten met hierop een geel/groenig patroon.

Dit is een zeer agressieve kogelvis die niet met andere soorten in één aquarium gehouden kan worden. Door de vorm van de bek kunnen gemakkelijk vissen en andere ongewervelde in stukjes gebeten en opgegeten worden. Ze zijn met succes per twee in een aquarium gehouden. Zorg hierbij voor genoeg schuilplaatsen door middel van planten, grotten en andere decoratie. Dit om gevechten te voorkomen.

Deze kogelvissen zijn zeer inactief en vallen onder de groep "lurkers", loerende jagers. Ze zullen tijdens het jagen verdekt opgesteld liggen onder het zand of in een grot totdat het voedsel voorbij komt zwemmen. Dan schieten ze ineens vanuit de verstopplek weg om het voer te pakken. Verder liggen ze het overgrote deel van de dag onder het zand begraven. Meestal zie je alleen de ogen en mond.

De suvattii eet levend of ingevroren voedsel. Zijn dieet bestaat uit vis (niet te vaak in verband met vet op de lever), (ongepelde) garnalen, krabben, kokkels, mosselen, slakken, krill, regenwormen, etc. Een jong exemplaar kan je het beste om de dag voeren. Een volwassen suvattii heeft aan twee tot drie keer per week genoeg.

Kweken met deze kogelvissen is wel eens voorgekomen in gevangenschap. Niet vaak omdat het mannetje niet met het blote oog valt te onderscheiden van het vrouwtje.


Natuurlijke leefomgeving
Monotrete suvattii worden gevangen uit de Mekong rivier. Deze rivier is 4.909 km lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkere rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China en mondt met een delta (Mekong-delta) uit in de Zuid-Chinese Zee. De rivier kent sterk wisselende waterstanden. Het Tonlé Sap meer, waarmee de Mekong door de Tonlé Sap rivier verbonden is, heeft een belangrijke regulerende functie.

In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw. In China is de Lancang Jiang/Mekong één van de rivieren van het "Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan", een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding

  • Lengte: 4.909 km

  • Hoogte van de bron: > 4975 m

  • Debiet: 15 000 m³/s

  • Stroomgebied: 795.000 km² van Tanglhagebergte naar de Zuid-Chinese Zee

  • Stroomt door: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam


Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Mekong Delta (foto: NASA)


De Mekong-delta is een gebied in het Zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Fotos o.a. Jerry, Ahmet en Wesley


Video's

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Rozan (30)

Wie is er online

Er zijn in totaal 502 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 499 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

december 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron