Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Diodon holocanthus 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenDe holocanthus heeft een witte buik en de kleur van de rug verschilt maar is altijd een geel tint. Het lichaam is bedekt met een varieërend vlekken patroon welke in een bruintint gekleurd zijn. Op het hoofd bevinden zich meestal een aantal zwarte kleine stippen. Deze varieren in aantal. Het hele lichaam is bedekt met kleine uitstekende stekels die met 2 wortels in de huid zitten.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Maximale grootte~36 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamDiodon holocanthus (Linnaeus, 1758)
FamilieDiodontidae (egelvissen)
Gangbare namenPorcupine puffer, Long-spine porcupinefish, Egelvis, spiny balloonfish, holo
LeefgebiedTropische delen van de voornaamste oceanen van de wereld: Atlantische oceaan, West Indische Oceaan, Stille Oceaan, etc.
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 7.9 - 8.4
GH: 360 °dGH
KH: 7 - 12
Zoutgehalte: 1.024
KarakterDe diodon familie staat erom bekend dat het een nieuwschierige ondernemende vis is. Hij wordt vaak met een hond vergeleken en hecht zich aan de baas. Actieve zwemmer die veel aandacht nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen.
ActiviteitActieve zwemmer en jager
Maximale leeftijd15 jaar
VerzorgingEgelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter (eiwitafschuimer) met overcapaciteit en veel levend steen de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel (geen vis): sint-jakobsschelpen, krill, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In het wild eet deze kogelvis ook veel zeeanemonen en harde koralen, hierdoor is de vis niet "reefsafe".
VoortplantingOnbekend, er zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd.
Minimale grootte aquarium800 liter
Opmerkingen en speciefieke vereistenNachtdier dat in het begin van de dag veelal verscholen zit. Niet "reefsafe". Nadat hij gewend is aan het aquarium zal hij overdag veelal schooien om voedsel.
Medebewoners / bijvissenPraktisch elke zeevis kan er bij. Niet te langzame kleinere zwemmers, of schaaldieren. Dit wordt als voedsel aangezien.


Egelvissen (Diodontidae) vormen een grote familie van beenvissen uit de orde van Kogelvisachtigen (Tetraodontiformes) (onderorde: Tetraodontoidae). Een bijzonder geslacht uit deze familie zijn de Diodon. Egelvissen worden soms verward met kogelvissen (of Tetraodontidae). Kogelvissen dragen echter, in tegenstelling tot egelvissen geen stekels op de huid. Egelvissen kunnen bovendien hun stekels (een soort beweegbare stralen) laten bewegen, en hebben een sterke bek waarmee zij hun prooi kunnen vermorzelen. Vissen uit andere geslachten van de familie Diodontidae (zoals Chilomycterus) hebben daarentegen vaste, niet beweegbare stekels.

Egelvissen kunnen net als de kogelvissen hun lichaam opblazen door water of lucht in te slikken, waardoor zij tot een bal opzwellen. Hun sterk toegenomen volume beschermt hen dan tegen aanvallen van roofvissen. De scherpe, naar buiten opklappende stekels, vormen daarbij een tweede beschermingsmechanisme. Sommige soorten zijn giftig, vanwege de stof tetrodotoxine in hun huid/of ingewanden. Door deze eigenschappen hebben egelvissen maar weinig van roofvissen te duchten, behalve misschien van haaien of orka's, hoewel op jonge exemplaren ook door tonijnen en dolfijnen wordt gejaagd.

Bij egelvissen wordt er gezegt dat ze zich in gevangenschap opblazen om aandacht te trekken. Dit in tegenstelling van kogelvissen die dit doen als uiting van stress. Dit is echter niet bewezen.


Natuurlijke leefomgeving
De Diodon holocanthus leeft in de tropische delen van de voornaamste oceanen van de wereld: Atlantische oceaan, West Indische Oceaan, Stille Oceaan, etc.

De Atlantische Oceaan is na de Grote Oceaan de grootste oceaan en bedekt ongeveer een vijfde deel van de aarde. De naam is afkomstig van het mythische continent Atlantis. De oppervlakte bedraagt 82.362.000 km². De gemiddelde diepte is 3.926 meter en de grootste diepte, 8.605 meter, is de trog van Puerto Rico.

Afbeelding Afbeelding
Overzicht en reliëfkaart van de Atlantische Oceaan


Met de Atlantische Oceaan wordt het S-vormige wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld. In het noorden ligt Groenland en gaat de Atlantische Oceaan over in de Noordelijke IJszee. Tussen Antarctica en Kaap Hoorn ligt de grens met de Grote Oceaan. Het Panamakanaal vormt hiertussen een alternatieve verbinding. De grens met de Indische Oceaan bevindt zich tussen Kaap Agulhas en Antarctica. In het zuiden grenst de Atlantische Oceaan aan de Zuidelijke Oceaan.

De Indische Oceaan ligt tussen Oost-Afrika, Zuid-Azië, de archipel van Indonesië en Australië. Ook het verre zuidelijke Antarctica zou als een grens kunnen worden gezien. Het noordelijk deel van de Indische Oceaan wordt door India in tweeën verdeeld, in de Golf van Bengalen en de Arabische Zee.

Afbeelding Afbeelding
Overzicht en reliëfkaart van de Indische Oceaan


De Indische Oceaan is, met een oppervlakte van 73.481.000 km², de kleinste oceaan (tenzij de Noordelijke IJszee ook als oceaan wordt gezien). De Indische Oceaan is de derde grootste oceaan van de wereld en bedekt ongeveer 20% van het totale wateroppervlak van de aarde. De gemiddelde diepte is 3.890 meter en de grootste diepte, 8.047 meter.

De Grote Oceaan of Stille Oceaan (Engels: Pacific Ocean, vroeger Stille Zuidzee genoemd) is een oceaan die ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De oceaan grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Zuidelijke Oceaan. De Grote Oceaan is de grootste oceaan op aarde. Hij heeft een oppervlakte van 165,2 miljoen km², oftewel 32% van de aardoppervlakte; inclusief randzeeën bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak. De Grote Oceaan is ontstaan na het opbreken van Pangea.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Overzicht en reliëfkaart van de Grote Oceaan (Oostelijk en Westerlijk deel)


De temperatuur van het water in de Stille Oceaan varieert van onder 0 °C in de poolgebieden tot ongeveer 29 °C dichtbij de evenaar. Het zoutgehalte varieert ook wat de breedtegraad betreft. Het water dichtbij de evenaar is minder zout dan het water elders, vanwege overvloedige equatoriale neerslag. Bij de polen is het zoutgehalte ook laag, doordat daar weinig verdamping van het zeewater plaatsvindt.


Foto's
Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Phyrexia (36)

Wie is er online

Er zijn in totaal 276 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 273 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler], Metager [Bot]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

augustus 2022

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding
cron