Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Canthigaster solandri 

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
Uiterlijke kenmerkenHet lichaam van de C. solandri is rood of bruinachtig van kleur, met veel kleine blauwe stippen. De buik is wit tot geel/oranje. Hij heeft een zwarte vlek geringd in lichtblauw direct onder de basis van de rugvin. De rugvin is kort en wit met een zwarte basis.
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Eenvoudig houdbaar
Maximale grootte~12 cm
GeslachtskenmerkenOnbekend. Het is niet mogelijk om geslacht met het oog te bepalen.
Soort naamCanthigaster solandri (Richardson, 1845)
FamilieTetraodontidae
Gangbare namenSpotted Sharpnose, False-Eye Toby, Netted Puffer
LeefgebiedIndische en Atlantische oceaan: open zee en riffen
WaterwaardesTemperatuur: 23 - 26 ºC
pH: 7.9 - 8.4
GH: 360 °dGH
KH: 7 - 12
Zoutgehalte: 1.024 (zeewater)
KarakterActief
ActiviteitJagend naar voedsel
Maximale leeftijd5 -10 jaar
VerzorgingKogelvissen zijn extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter (eiwitafschuimer) met overcapaciteit en veel levend steen de voorkeur.
VoedselDeze kogelvis is een omnivoor, hij eet vooral algen (groene draadalgen), verkalkte rode algen en in mindere mate vlezig voedsel zoals alle benthische ongewervelden (plankton, wormen garnalen etc.). Eigenlijk alles wat vlak boven of onder de zandbodem van de zee leeft. In mindere mate algen (groene draadalgen), verkalkte rode algen etc.
VoortplantingOnbekend, er zijn nog geen bevestiging van voorplanting in gevangschap geregistreerd.
Minimale grootte aquarium100 liter
Opmerkingen en speciefieke vereistenGeen
Medebewoners / bijvissenKan met andere aquarium vissen, maar blijft altijd een risico.


De Canthigaster solandri (ook wel Spotted Sharpnose, False-Eye Toby of Netted Puffer genoemd) is de meest voorkomende toby die verhandeld wordt.

Deze kogelvis valt onder de groep "spitsneus kogelvissen" of "toby's" (Engels) en de subfamilie Canthigastrinae. Het lichaam is zijdelings samengedrukt, is minder breed en hierdoor hebben ze beperkte "opblaas mogelijkheden". Er is maar één enkel geslacht Canthigaster en leden zijn gemakkelijk geïdentificeerd door hun langwerpige, spitse snuit. Canthigasters die veel in de handel zijn, blijven vaak onder de 10cm en zijn hierdoor niet veeleisende zeekogelvissen, die aan een relatief klein aquarium al voldoende hebben.

In het wild leeft deze toby meestal in paren of in groepen. Ze zijn ook wel alleen gespot, maar dit komt praktisch niet voor. In het aquarium zijn ze nog niet succesvol per paar gehouden. Dit komt waarschijnlijk omdat een paar uit een man en een vrouw moet bestaan, wat met het oog niet valt te onderscheiden. Hierdoor is het paargedrag niet volledig bekend. Wel is bekend dat de eieren worden afgezet op algen die groeien op dode stukken steen en koraal. Er is geen broedzorg omschreven.

Deze kogelvis is een omnivoor, hij eet vooral vlezig voedsel zoals alle benthische ongewervelden (plankton, wormen garnalen etc. alles wat vlak boven of onder de zandbodem van de zee leeft) en in mindere mate algen (groene draadalgen), verkalkte rode algen etc.

AfbeeldingNatuurlijke leefomgeving
De Canthigaster solandri leeft in de Indische en Atlantische oceaan: open zee en riffen.

De Atlantische Oceaan is na de Grote Oceaan de grootste oceaan en bedekt ongeveer een vijfde deel van de aarde. De naam Atlantische zee (mare atlanticum, naar het Atlasgebergte in het oude Mauretanie, thans Marokko) komt reeds in de oudheid voor. De oppervlakte bedraagt 82.362.000 km². De gemiddelde diepte is 3.926 meter en de grootste diepte, 8.605 meter, is de trog van Puerto Rico.

Met de Atlantische Oceaan wordt het S-vormige wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld. In het noorden ligt Groenland en gaat de Atlantische Oceaan over in de Noordelijke IJszee. Tussen Antarctica en Kaap Hoorn ligt de grens met de Grote Oceaan. Het Panamakanaal vormt hiertussen een alternatieve verbinding. De grens met de Indische Oceaan bevindt zich tussen Kaap Agulhas en Antarctica. In het zuiden grenst de Atlantische Oceaan aan de Zuidelijke Oceaan.

Afbeelding Afbeelding
Overzicht en reliëfkaart van de Atlantische Oceaan


Zowel als drager van het scheepvaartverkeer als visserijgebied is de Atlantische Oceaan van economische betekenis. Van de totale wereldvisvangst wordt ca. 50% op de Atlantische Oceaan gevangen. De visgronden liggen vrijwel uitsluitend in de shelfgebieden (continentaal plateau met diepten minder dan 200 meter). Haring en kabeljauw zijn de belangrijkste vissoorten.

Afbeelding Afbeelding
Midatlantische rug en een animatie van de vorming van de Atlantische Oceaan (platentektoniek)


De Mid-Atlantische rug is een 15.000 km lange onderzeese bergrug die van noord naar zuid loopt. Op sommige plaatsen steekt de rug boven het wateroppervlak uit. De rug is ontstaan door opstuwend magma en groeit nog steeds met als gevolg dat de oceaan langzaam breder wordt en de afstand tussen Amerika en Europa/Afrika steeds groter wordt (platentektoniek). Al deze eilanden kenmerken zich door actief vulkanisme en veel aardbevingen. Het bestaan van de rug is rond 1950 ontdekt en met de Spaceshuttle Challenger volledig in beeld gebracht.

De Indische Oceaan ligt tussen Oost-Afrika, Zuid-Azië, de archipel van Indonesië en Australië. Ook het verre zuidelijke Antarctica zou als een grens kunnen worden gezien. Het noordelijk deel van de Indische Oceaan wordt door India in tweeën verdeeld, in de Golf van Bengalen en de Arabische Zee.

Afbeelding Afbeelding
Overzicht en reliëfkaart van de Indische Oceaan


De Indische Oceaan is, met een oppervlakte van 73.481.000 km², de kleinste oceaan (tenzij de Noordelijke IJszee ook als oceaan wordt gezien). De Indische Oceaan is de derde grootste oceaan van de wereld en bedekt ongeveer 20% van het totale wateroppervlak van de aarde. De gemiddelde diepte is 3.890 meter en de grootste diepte, 8.047 meter.


Foto's
Afbeelding Afbeelding


Video's
Momenteel zijn geen video's beschikbaar. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: GertvanLeeuwen29 (39)

Wie is er online

Er zijn in totaal 399 gebruikers online :: 2 geregistreerde, 0 verborgen en 397 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85313
Totaal aantal onderwerpen 4876
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

september 2020

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Afbeelding