Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Alles over verlichting en aquaria

Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Bubbles » 29 sep 2015 21:39

Mijn mooie bak in opbouw heeft merk ik wat moeite met de temperatuur van mijn huis (zelfs nu het niet zo warm is) en de extra warmte van de 2 tl lampen (ik heb een juwel rekord 800).
Zelfs met verwarming op veel graden lager blijft hij opwarmen tot 27,5 graad terwijl ik hem op 25 graden wil hebben. Mijn verwarming van ons huis zelf had ik ook al iets lager gezet. maar dit maakt amper verschil uit (misschien ook doordat ik in een flat woon) en de verwarming in het aquarium staat nu zelfs al 5 dagen uit. Regelmatig zet ik beide kleppen van de bak open op warmte kwijt te kunnen raken en dit verhinderd verder opwarmen wel, maar erg leuk staat dit natuurlijk niet.
Omdat het aquarium toch tweedehands is en ik niet weet hoe oud de huidige verlichting ervan is leek het mij een goed idee om over te gaan naar led verlichting omdat dit toch ook minder warmte af geeft.

Nu ben ik mij aan het inlezen, maar zie ik van de bomen het bos niet meer en ik hoop toch voor een zo voordelig mogelijke oplossing te kunnen gaan.
Kant en klaar klik systemen lijken makkelijk, maar vind ik wel erg duur. (de dierenwinkel wilde mij 2 buizen van 46,- per stuk verkopen)
Ik wil ook wel zelf aan de slag gaan met ledstrips en ik zat te denken aan koud wit met blauw en rood. (want die kleuren zouden de planten nodig hebben en groen zouden ze afketsen en vaak las ik dat dit apart als kleur nemen toch nodig is met led strips). qua planten heb ik trouwens waterpest, cabomba, javavarens, valisneria en javamos.
Ook leek het mij juist mooi en prettig voor de vissen om blauwe verlichting in de nacht te hebben als ik dan toch bezig ga met leds kan ik dat net zo goed ook doen.
Zo zou de overgang naar daglicht minder schokkend zijn.
Om zelf met leds aan de slag te gaan moet ik zoiezo een adapter hebben en iets van een controller die geloof ik hetzelfde doet als een tijdschakelaar, maar dan ook de leds apart aan en uit kan zetten. met oog dus op aparte nachtverlichting. Klopt dit beeld nu een beetje? Of kan ik de dagleds op een tijdschakelaar zetten via een adapter en de nachtverlichting via een andere adapter op een aparte tijdschakelaar (die dingen kosten toch maar iets van 3 euro en heb ik er al 1 van)
Daarnaast lees ik dat waterdichte led minder goed de warmte kwijt kan (maar hey, mijn bak is al warm genoeg het zou hooguit effect op levensduur hebben begreep ik). Andere optie wat ik las is om niet waterdichte strips met een doorzichtige isolatielak van 3M in te sprayen om waterdicht te maken (maar kost ook weer 14,- extra voor een busje).
Daarnaast lijkt het mij dat de aansluitingen en dergelijke niet waterdicht zijn ook al zou ik waterdichte leds nemen. Wat doe ik hiermee?
Ook lees ik verschillende teksten van mensen die het ergens op plaatsen als alluminium. Waar is dit eigenlijk goed voor?

Zoals je kan lezen heb ik wel het nodige ingelezen, maar netzoveel vragen ervoor terug gekregen. Ik hoef de verlichting niet onder water te plaatsen, maar in verband met het condenseren lijkt het mij toch belangrijk dat alles waterdicht is dus durf ik gewone ledjes niet zomaar er in te doen. (lidl heeft een ledstrip per volgende week toevallig in de aanbieding zag ik)
zelf had ik deze ledstrips al op het oog http://www.miniinthebox.com/nl/sencart- ... 10098.html waarmee ik verschillende kleuren kan kiezen.
Over RGB lees ik ook een hoop positiefs, maar ook weer niet. Sommige multikleurige leds geven namelijk ook eerst een disco voordat ze een vaste kleur aannemen en moet je dit iedere keer apart instellen. Dat wil ik mijn vissen natuurlijk niet aandoen ;)
Ben zelf best handig en nieuwe dingen durf ik best aan zolang ik mij maar goed ingelezen heb en zeker ben van wat er gebeuren moet, maar nu weet ik het gewoon even niet meer :cry
Wat heb ik nu wel of niet allemaal precies nodig? Ik lees ook veel over connectors, krimpkousen, verschillende soorten profielen waar het op geplaatst moet worden voor warmteafgifte en siliconenkit. En zijn ledstrips buigzaam genoeg om het heen en weer te laten kronkelen met de verschillende aparte kleuren ledstrips zo er in verwerkt? Of moet ik aparte lange strips ieder apart verbinden?

Wie kan mij helpen met het benatwoorden van mijn vele vragen?
Zijn de kosten uiteindelijk allemaal toch zoveel oplopend dat ik beter uit ben om iets kant en klaars te halen?
Alvast bedankt!!
"I'm just as tough and strong and mean as Buttercup and Blossom, but they just don't believe me. They all treat me like a baby. I'll show them. I'll prove that I can be...HARDCORE!" -Bubbles
Avatar gebruiker
Bubbles
T. biocellatus
T. biocellatus
 
Berichten: 51
Geregistreerd: 21 aug 2015 13:30
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Grunsven » 30 sep 2015 12:54

Led tl vervangers zijn online veel goedkoper dan in dierenwinkels. Dealextreme, aliexpress dat soort winkels in China.

Nachtverlichting, zeker in blauw, moet je niet doen. Het dag nacht ritme wordt door licht gereguleerd en dat haal je op die manier overhoop. Dat is erg stressvol voor je vissen.
Avatar gebruiker
Grunsven
T. nigroviridis
T. nigroviridis
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 25 sep 2012 14:59

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Juliette » 30 sep 2015 15:08

Ik zie het probleem niet om nachtverlichting te gebruiken die even aan staat voor en na de dagverlichting. In een huishouden is er toch al een onregelmatig ritme door gebruik van lampen. Hele nacht de lampen aan houden zou ik ook niet doen.

Zelf gebruik ik een combi van blauwe en groene leds voor en natuurlijker effect.

Kant en klaar kopen in een winkel is schreeuwend duur, online zijn er goedkopere opties. Zelf knutselen kan maar dan moet je wel goed zijn in het hanteren van een soldeerbout.
Avatar gebruiker
Juliette
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 3587
Geregistreerd: 17 aug 2010 14:10

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Grunsven » 30 sep 2015 18:49

Schemerverlichting is geen probleem als een overgang maar dat is iets anders dan nachtverlichting.

Als je zelf knutselt moet je wel zorgen dat de leds hun warmte goed kwijt kunnen, een te hoge temperatuur van de diode zelfzorgt voor lage efficienty en kortere levensduur. Bijvoorbeeld op een ster kopen en die op een alu strip plakken/solderen werkt goed. Leds worden met laag voltage aangestuurd dus de risico's zijn beperkt als je de driver ergens anders plaatst.
Avatar gebruiker
Grunsven
T. nigroviridis
T. nigroviridis
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 25 sep 2012 14:59

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Teunis » 30 sep 2015 20:12

even heel kort door het bochtje:

plantjes hebben licht nodig om te groeien, omdat planten licht in het groene deel van het spectrum voor een groter deel weerkaatsen, zijn rood en blauw licht efficiƫnter. nou kan ik een hele boom over PAR en PUR waardes optuigen, maar dat vooral heel leuk als je wietplantjes kweekt, een aquarium is vooral om naar te kijken, en zo'n paars licht geeft het toch de nachtclub uitstraling die niet iedereen kan waarderen.

Er zijn eigenlijk 3 waardes waar je naar moet kijken om het licht te beoordelen en verschillende soorten lampen te kunnen vergelijken: de lichtsterkte (lumen of lux) de kleurechtheid (R of CRI) en de kleur temperatuur (K)

lumen of lux (lux is lumen per vierkante meter) geeft de hoeveelheid licht aan, hoe meer lumen hoe sterker het licht. Nou geven leds meer lumen per watt (stroomverbruik) dan TL, maar veel ledjes gebruiken ook maar heel weinig stroom, waardoor je er alsnog heel erg veel nodig hebt om dezelfde hoeveelheid licht te krijgen. zwaardere ledchips, met een wattage van 1 tot 3 watt ( zwaarder zijn vaak chips met meerdere ledjes dicht bij elkaar) zijn daarom vaak beter geschikt. Tenzij je vele honderden ledjes boven je bak wilt gaan solderen of je maar weinig licht nodig hebt. Nadeel van deze ledjes is dat ze warm worden, en die warmte kwijt moeten kunnen aan hun omgeving.


de kleurechtheid, ledjes hebben van nature maar een smal spectrum. In Jip en Janneke taal, vergelijk het maar met een grote doos kleurpotloden in alle kleuren van de regenboog. De zon heeft een spectrum zo breed als die hele doos kleurpotloden, alle kleurtjes zitten in het licht van de zon. De Tl heeft een spectrum zo breed als een groot deel van de kleurpotloden, de meeste kleurtjes komen in het licht voor. Veel ledjes hebben maar een spectrum zo breed als een paar kleurpotloodjes. Voor een witte (RGB) led, zou dat 1 groen, 1 blauw en 1 rood kleurtje kunnen zijn, door elkaar heen geeft dat een wit licht. Als je met dat licht op iets geel schijnt, dan reflecteert een beetje rood, en een beetje groen, samen lijkt dat dan wel wat gelig, maar het is niet zo mooi geel als wanneer de zon er op zou schijnen. Hoe "echt" de kleur lijkt onder het licht, wordt aangeduid met de kleurechtheid (R of CRI). Tl lampen hebben een kleurcode, bijvoorbeeld 830, die 8 verwijst naar de kleurechtheid, en betekend dat de lamp een kleurechtheid heeft van 80 of hoger ( op een schaal van 0 tot 100) om de kleuren van je visjes en planten zo natuurgetrouw mogelijk over te laten komen is een hogere kleurechtheid het best. Het goede nieuws is dat er inmiddels LEDjes bestaan met een kleurechtheid van 80 en hoger, maar dat geld voor lang niet allemaal en zeker niet voor lampen waar met rode en blauwe ledjes wordt gewerkt.

Het derde aspect om rekening mee te houden is kleurtemperatuur, die wordt uitgedrukt in K van Kelvin, een temperatuur aanduiding gebaseerd op gloeiend ijzer. Als je ijzer verwarmt gaat het immers gloeien, eerst oranje daarna wit en als het dan nog heter wordt zelfs blauw. Hoe hoger de aanduiding in Kelvin hoe blauwer het licht dus is.
Een Tl buis met de aanduiding 830 heeft een kleurtemperatuur, van ongeveer 3000 Kelvin, een buis met aanduiding 865 heeft een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin. het eerste geeft een warmere uitstraling, (warm wit) het tweede een koele heldere uitstraling (koud wit). Het is maar wat je mooi vind, ter vergelijking, de zon zit rond de 5400 K, daglicht in de schaduw zit rond de 6700 K.

Dit zijn de 3 kenmerken die vaak in de technische specificaties van Lampen of Ledjes wel te vinden zijn en waarmee je verschillende soorten lampen goed kunt vergelijken.

De hoeveelheid Lumen die je nodig hebt verschilt, voor bakken zonder planten doet het er niet zo toe, voor bakken met veel planten die veel licht nodig hebben wil je veel lumen per liter hebben. Houd ook rekening mee dat bij TL lampen een deel van het licht de verkeerde kan op straalt. met Led valt al het licht de goede kant op. Bij Ledjes zou 20 lumen per liter, wel een redelijke richtlijn kunnen zijn voor jouw bak denk ik.

Als je kleurechtheid belangrijk vind, (ik vind het heul belangrijk) zou ik geen ledstrips nemen met verschillende kleuren ledjes, RGB ledjes, of zelf verschillende kleuren mengen. Maakt het je minder uit, dan kan het prima. Mijn ervaring is dat vissen niet zo moeilijk doen over een beetje disco trouwens.

kleurtemperatuur is al helemaal een kwestie van smaak.

Ik ben een voorstander van LED, omdat het minder stroom verbruikt en impact van productie en verwijdering veel lager is dan TL. Maar heb niet zoveel met het standaardspul, omdat het naar mijn opvatting te weinig licht geeft, te lage kleurechtheid heeft, en veel te duur is. Alleen de aquagrowbeam van TMC vind ik goed, maar die is ook zeker niet goedkoop. (misschien dat er inmiddels wel meer goed spul is hoor)

via ebay kun je goedkoop heel redelijke ledjes kopen, dan zelf knutselen is best leuk om te doen.
met ledstrips knutselen gaat wat gemakkelijker, maar daarin zitten vaak ledjes met een laag wattage.

omdat leds aangestuurd moeten worden met een driver die een vaste ampere en laag voltage geeft is het knutselen ermee behoorlijk veilig.
Avatar gebruiker
Teunis
M. palembangensis
M. palembangensis
 
Berichten: 523
Geregistreerd: 07 nov 2011 14:45

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Juliette » 30 sep 2015 23:03

Waterdichte led strips zijn ook in 'high' power te leveren. Zo heb ik met slechts 2 meter aan strips een 1.30 bak verlicht. Is alleen kijklicht dus voor plantjes heb ik te weinig erboven hangen. Deze strips zijn natuurlijk niet te vergelijken met de echte high power modules (die actief of passief gekoeld moeten worden) maar geven meer opbrengst dan standaard strips en zijn nauwelijks duurder.
Avatar gebruiker
Juliette
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 3587
Geregistreerd: 17 aug 2010 14:10

Re: Zelf led verlichting maken of standaard kopen?

Berichtdoor Grunsven » 01 okt 2015 07:11

Teunis, Duidelijk verhaal maar een paar opmerkingen.

Lumen/Lux is de hoeveelheid licht gecorrigeerd voor de menselijke ooggevoeligheid. Voor ons klopt het dus dat meer lumen meer licht betekent maar dat is dus alleen voor het menselijk oog. Voor planten geldt dat niet, dan heb je een andere correctie (PAR). Het lastige daarbij is dat onze ogen juist gevoelig zijn voor groen en groen licht dus heel sterk meetelt voor Lumen maar de planten daar niks aan hebben.

RGB leds zijn redelijk achterhaald. Moderne witte leds bestaan uit een blauwe die (het dingetje dat licht geeft) en fosfor die dat omzet in wit licht. Dat lijkt op een TL die ook blauw/UV maakt en waar het poeder in de buis dit omzet in mooi licht. Leds hebben geel poeder in de led die hetzelfde doen. Zowel led als TL hebben geen mooi continu spectrum zoals zonlicht of halogeenlamp. Tl ziet er uit als een een rij piekjes, op allerlei plekken in het spectrum wordt een beetje licht gegeven en daartussen niet. Leds hebben een piek in blauw en dan een brede piek in de rest van het spectrum, de verhouding tussen die twee is afhankelijk van de kleurtemperatuur (dit is een warmwitte led, een koudwitte led heeft een grotere piek in blauw).
Afbeelding

Waar je ook zeker op moet letten is de stralingshoek van de led, Je wil niet allemaal spotjes met donkere hoeken hebben maar een egale verlichting. Dit betekent dat je leds met een grote hoek moet hebben of een diffuser moet installeren.
Het gebruik van verschillende kleuren leds is vaak erg lelijk omdat je dan kleurschaduwen krijgt (je hebt stukken waar een bepaalde kleur niet komt).

Led-tech.de heeft ook veel mooi spul als je zelf wil solderen. Daar hebben ze allerlei leds, strips en voedingen en verstand van wat handig is.
Avatar gebruiker
Grunsven
T. nigroviridis
T. nigroviridis
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 25 sep 2012 14:59


Keer terug naar Aquaria en verlichting

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten